Om Josefin

Om en sorglig ursäkt till man

Jag har många gånger funderat över hur jag skulle reagera om jag såg något brott begås, och tänkt att jag förmodligen är en sådan som fegar ur totalt och vänder andra kinden till. Men tydligen är jag inte alls sån.

Jag har jobbat i princip hela dagen, kvällen och natten på Kulturnatta, och det har varit jätteroligt och trevligt hela tiden förutom slutet som blev helt fucked up. För ungefär en och en halv timme sedan var jag och Lovisa, som hållit mig sällskap i kväll, på väg från O’learys där jag tagit en efter jobbet-öl och hon en Fanta och vi suttit och surrat med Sarah i någon timme, då vi blev vittnen till en man som slog till en kvinna. Man såg liksom på håll att de var osams, och precis när vi passerade såg jag hur han slog till henne i ansiktet och stod och höll i hennes armar jättehårt. Såhär i efterhand är jag lite förvånad över hur jag reagerade, men jag gick i alla fall och ställde mig vid dem och frågade vad fan i helvete han höll på med och sa att han fan inte fick slå henne, medan jag tänkte att "jävlar, nu får väl jag också stryk". Då sa kvinnan, som grät och lät hur skärrad som helst, att han inte alls slog henne, och när jag sa att jag skulle ringa polisen så sa mannen att han minsann redan hade gjort det, att jag och Lovisa skulle hålla fast kvinnan istället och att det var bra att jag skulle ringa. Som att det var kvinnan som hade gjort något fel och var helt galen, liksom. Sedan ringde jag snuten som var där inom ett par minuter och jag och Lovisa fick lämna vittnesmål.

Just nu ligger jag hemma i sängen och känner mig helt uppriven. Tänker på att mitt vittnesmål förmodligen lät helt osammanhängade på grund av att jag var så skakis, och tänker på hur sorgligt det är att hon förmodligen aldrig kommer göra någon anmälan och att det där aset kommer att dänga på kvinnor i evigheters evighet.

12 kommentarer

  1. Apan

    Du gjorde helt rätt, och det enda du kunde göra.
    Vad som föregick händelsen kan du ju inte veta, och det är fullt möjligt att polisen själv upprättar en anmälan ifall han anmälts tidigare. I vart fall är det viktigt att han vet att någon alltid ser eller misstänker att förhållandet inte fungerar som det borde.
    I en sådan här situation fungerar det nästan alltid så att hon försvarar sin pojkvän eller vad han kan vara, och att hon avstår från anmälan för att undvika mer däng när dom kommer hem.
    Jag har själv både ingripit och uplevt samma sak som du gjorde,

  2. disa

    Så sjukt bra gjort! Och även om du själv trodde att du skulle vara feg i en sådan situation så är inte jag ett dugg förvånad över ditt mod. Såhär har du ju alltid varit! Bra gjort 🙂

  3. Mams

    Kära Josefin!
    Jag är så stolt över dig. Tänk om alla hade ett sådant civilkurage och mod att agera när man ser någon annan misshandlas.
    Låt oss bekämpa dessa ynkliga män som vill härska över och slå sina kvinnor. Det kan vi bara göra genom att anmäla och åter anmäla och på det sättet visa att det inte är acceptabelt.
    Kram från mig!

  4. Kim

    I det fall att en kvinna utsäts för våld som i detta fall så är det i vissa polisdistrikt att det inte är kvinnan utan åklagaren som upprättar anmälan, detta då kvinnor som misshandlats ofta blir det igen för att de ska ta tillbaks sin anmälan. Vilket i sin tur är övergrepp i rättssak men svårt att bevisa.
    Så vi får hoppas att saken tar en bra vändning och jag gläds åt det kurage och den styrka du visade!
    Tack å alla brottsoffers vägnar!!

  5. Jojo

    Bra gjort.
    Nästa bra sak du kan göra är att lära dig vad det innebär att ”vända andra kinden till”. Om du ser ett brott och struntar i det innebär inte att du förlåter vilket uttrycket innebär. Du fegar ur helt enkelt. Två mycket olika saker.

  6. Josefin Isaksson

    Svar till Jojo (2010-05-27 15:07)
    Lysande, tack 🙂 Visste väl att jag inte borde slänga mig med uttryck jag inte riktigt begriper när jag är trött och uppriven.

  7. Josefin Isaksson

    Tack allihopa för alla snälla kommentarer och för allt beröm, det värmer ska ni veta! Såhär i efterhand känns det dock inte som att jag gjorde speciellt mycket. Dessutom ska Lovisa även ha cred för att ha lämnat ett ypperligt och detaljrikt vittnesmål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.