Självuppfyllande profetia

För några minuter sedan satt tre reportrar – för dagen uppklädda i stärkkragar – och hyllade "århundradets statsmän" Reinfeldt och Borg. Vägrar man ryckas med av denna hype och börjar titta lite bakom "falåt’n" är förklaringen till hyllningskörandet väldigt enkel. Eftersom sossarna under 1980- och 90-talet kände sig säkra i den demokratiska sadeln började de släppa på uppmärksamheten gentemot de till synes uppgivna högerkrafterna. Man släppte på en del av de regleringar som skapat en nästan osannolik sammanhållning i Sverige, dvs den till synes oförstörbara solidaritet som fört landet till en position som ledande exempel för länder i deras första stapplande steg mot egen demokrati.
I valrörelsen inför 2006 års val släppte så alla fördämningar hos högerns megafoner, den borgerliga pressen. Eftersom de utgör majoriteten av svenska media – ca 85% ägs av representanter för borgerligheten – blev det en promenadseger för Alliansen. Galjonsfigurerna var de borgerliga partiernas ledare och åtskilliga miljarder kronor satsades på hyllningspamfletter tillägnade de "nytänkande" ledarna – som egentligen enbart är simpla förespråkare för nedmonteringen av den generella välfärden. Statsministerns lansering av "Det nya Folkhemmet" låter i mina öron som ett eko från det tyska 1930-talet.
Så nu i de sista timmarna av år 2010 kan en trio av vinnarnas vassaste förespråkare sitta i reklam-TV och självbelåtet hylla de "stora statsmän" som i detta mediastyrda samhälle nu spelar rollerna som dödgrävare av den svenska modellen.
Gomorron!

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Pensionären

    Tillönskar dej och din familj ett Gott Nytt År. Dina kluriga underfundigheter är roliga att läsa. Dock inte dagens

  2. Pär Andersson

    Svar till Pensionären (2010-12-31 10:21)
    Jag hoppas att du – trots allt – också får ett bra 2011. Eftersom du inte gillade dagens inlägg antar jag att du tillhör kvällstidningarnas ”vinnare”… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.