The Vagrancy Act

I TV-programmet igår som handlade om bomullsplockarna i den amerikanska södern förekom ett uttryck som fastnat i mitt huvud. Det var den lokala ordningsstadgan The Vagrancy Act som bemyndigade polismakten att tillsammans med arbetsgivarna arrestera och trakassera de arbetare som inte befann ute på bomullsfälten och jobbade. Polisen hade nämligen rätten att arrestera dem som inte skaffat sig ett arbete. I ljuset av denna lagstiftning är det inte svårt att försvenska betydelsen av denna lag och kalla den Arbetslinjen. Detta är visserligen (ännu) ingen lag utan enbart en politisk dagordning, men den har samma utgångspunkt som den amerikanska lagen nämligen att alla ska arbeta oavsett personliga förhållanden. Den övertrumfar sålunda samtliga personliga förhållanden och ignorerar till och med expertutlåtanden om vederbörandes arbetsförmåga. Läkare, psykologer och andra professioner som har till uppgift att undersöka den enskildes förutsättningar att klara ett jobb har ingen som helst talan i dagens Sverige. Det är nu arbetsgivarna och deras förlängda arm – den politiska högern – som har makten och då är det vår skyldighet att rätta in oss i ledet.
Stridsropet till dem som drabbas skallar ur Alliansens alla skrymslen och vrår: Ni har ju för f-n själva röstat in en högermajoritet, så nu det är bara för er att bita ihop och jobba!
Gomorron!

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. JF

    Känns det inte lite tråkigt att vi har haft det här systemet så länge att det borde vara fullständigt uppenbart för alla och en var att det var sossarna som införde det? Vill du att Alliansen ska ta bort det helt?

    ”Läkare, psykologer och andra…har ingen som helst talan i dagens Sverige”

    De har talan, och för en tung sådan för handläggarna, men de kan inte bestämma. Vad är det du vill? Att de ska avgöra om en patient är arbetsför? Det krävs att de har koll på vilka arbeten som finns i så fall, och tycker du inte att det ligger utanför deras redan ganska omfattande arbetsuppgifter?

  2. Anonym försäkringsläkare

    JF är den som när han inte hittar ett hårstrå i soppan skakar på huvudet så länge att ett faller i.

  3. Pär Andersson

    Svar till JF (2011-01-18 12:49)
    Systemet som innebär att man inte betraktas som en medborgare utan enbart som historielös arbetskraft som kan skickas varhelst det finns ett arbete ger jag inte mycket för, oavsett vem som står för innovationen. Dessutom måste en av läkarens främsta egenskaper vara att hon/han kan avgöra om patienten är arbetsför eller inte. Det kan vara en mycket viktig del i rehabiliteringskedjan att patienten får möjlighet att vila från arbete under en en kritisk period under sjukdomsförloppet. Byråkrater ska hålla sig till administration och inte åläggas arbetsuppgifter de inte är utbildade för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.