Allemansrätt vs rasism

Såg just en mycket aggressiv skogsägare i Nyhetsmorgon. Han vill ha långtgående inskränkningar i Allemansrätten och ansåg på fullt allvar att Moder Natur nu ska avgiftsbeläggas – av de som har papper på att de har äger den. Tidigare på morgonen hade jag läst Thomas Tidholms och Viktor Säfves debattinlägg i dagens VK där de omsorgsfullt smular sönder argumenten för de giriga "ägarna" av mark och vatten. I ett stycke hänvisas t.ex. till bakgrunden för sitt argumenterande.
"Allemansrätten, påstår man nu, är ett sentida, närmast socialistiskt påhitt. Men långt dessförinnan, innan landets skogar skiftades ut till enskilda bönder i slutet av 1800-talet fanns allmänningar runt byarna, resten av skogen var kronans. Det har aldrig i historisk tid varit förbjudet att röra sig där och leva på blåbär. Ägandet är det nya."
Så varför denna hysteri kring att folk hundra år senare tar vara på skogens bär? Jo, förklaringen är enkel, tidigare när enbart vita svenskar plockade bär i skogarna var det ingen som kom på idén att avgiftsbelägga folks vistelse i bärskogen. Nu när människor med annan nationalitet och framförallt annorlunda utseende tar tillvara skogens bär ska de minsann betala för det! Den i andra sammanhang ombesjungna globaliseringen – främst när det gäller landsbygdens ofta anlitade bidragsgenerator EU – har i det här fallet hamnat på undantag till förmån för ren och skär rasism.
Gomorron!

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.