Faktagranskningen

hos tidningsredaktörerna lämnar allt oftare en hel del övrigt att önska. En snabb genomgång av nyhetsfloran visade med övertydlighet att de ibland har för bråttom. Ena lokaltidningen konstaretade att morgonens stopp på Botniabanan hade förorsakats av rebelliska klottrare i Ava norr om Nordmaling. Hälften är rätt, nämligen att det var fråga om ett tågstopp förorsakat av klottrare. Ava ligger däremot inte norr om Nordmaling. Så geografiskt var det fel. Den andra nyheten var att amerikanska drönare dödat minst 15 rebeller i Pakistan. Här är förhållandet omvänt men dessvärre lika felaktigt, alltså hälften rätt. Drönare har dödat ett antal människor i Pakistan – vilket är geografiskt riktigt – men vet verkligen redaktören att det bara var "rebeller" som strök med?
Gomorron!

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

 1. Lisbet Olofsson

  Jag gillar dina inlägg – suger till mig dem.
  Min syster sa till mig tidigt – som ett slag över bakskallen men ack så nyttigt:

  – tror du verkligen på ALLT SOM STÅR I TIDNINGEN. HUR VET DU ATT DET ÄR SANT.

  Och så läser jag hur du tolkar – tack för att du åter påminner mig om att vara kritiskt. Jag glömmer bort det och blir en sådan där generaliseringsdrönare. Jag tycker inte om mig själv då.

  Välkommen in på min sida när tid finnes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.