Vinst är OK

om ett företag opererar på en fri marknad. Det ylas mycket över "vinster i välfärden" i dessa dagar och det har sin förklaring i att det är våra skattepengar som via sk väfärdsföretag hamnar på Caimanöarna. Men nu är det ju så att exempelvis sjukvården, omsorgen och skolverksamheten av en kämpande arbetarrörelse förvandlats till gemensamhetsprojekt, dvs att de ska finansieras via skattemedel och således inte vara kommersiella. Vill man kommersialisera samhällsnyttan får man väl starta egna konkurrerande verksamheter, men i så fall på strikt kommersiella villkor och utan skattesubventioner. Så får ju övrig kommersiell verksamhet, dvs livsmedelsföretag, klädföretag, möbelföretag osv göra och det är ju också samhällsnyttiga verksamheter. Vad är skillnaden – egentligen?

P.S. Högerregeringens system bygger på ngn slags omvänd korporativism, dvs det är det privata näringslivet som sätter dagordningen och inte staten.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.