To much monkey buisness

Det gick en dokumentär om Brigitta Dahl S, riksdagskvinna och även talman. Då man tittar på den och sammanfattar (åtminstone jag) får man en känsla av ett något splittrat part, eller olika falanger. Kalla det höger eller vänster om man vill. Dahl skulle stå för den mer radikala, vänsterfalangen. Arbetade mot kärnkraft under den tid hon satt som energiminister. Såg till att i riksdagshuset det skapades ett dagis för barn, eller dess förälder eller förädlar. En mycket radikal och rakfram kvinna bedömer jag det som. ”Högersidan” bestod mestadels av män och kärnkraftsidkare. Här kom hon sig ihop med dessa som var för kärnkraften när hon tog ett beslut i kärnkraften att stänga några kärnkraftverk (minns inte vilka eller vilket) när hon satt som energiminister och samtidigt sa att beslutet var oåterkalleligt. Det fick hon äta upp många gånger sedan. När hon insjuknade (överarbetad?) i slutet av 1990 tog den manliga eller högerradikala delen över och tog tillbaka besluten om stängning. Det är delen i den Socialdemokratiska rörelsen som även de flesta fackförbund står för inom LO. Metall kan vara ett bland flera. Så hände detta nu när Cementa skulle stänga ner på beslut av Mark- och Miljödomstolen. Facket och arbetsgivaren (Cementa) har alltid varit emot en nedstängning. Även denna gång när beslutet ändrades för fortsatt drift ytterligare 8 månader. Det är fegt att skjuta på beslut för att sedan komma ifrån ansvar. Givetvis är inte frågan löst på långa vägar utan kommer hänga i luften oavsett vem som kommer styra. Det är ett rent rävspel i detta beslut. Jag tror mycket av det här gör att Löfven känner det är svårt sitta kvar. Det är många som drar i trådarna. Ena gången framstå som en feministregering och i ett andra steg låta högerprofilerna inom S få sin vilja igenom.

Själv tycker jag Birgitta Dahl var ute rätt i tiden när hon tog beslut om kärnkraften. Hon blev efter återkomsten från sjukdomsperioden utsedd till riksdagens talman, en uppgift hon skötte med råge bra. Att ständigt öka energiproduktionen är det mål de flesta partier haft. Vi borde istället försökt bibehålla den nere och inte låsa fast oss i kärnkraften som vi aldrig någonsin kommer bli fri från (avfallet). Nu är det som det är och om vindkraften och eldrift, laddning av batterier kommer lösa detta är inte hundraprocent säkert. Vi får se?

Kärnkraften  lovades den skulle avvecklas. Det var det beslut som då togs vid omröstningen som gick segrande ur striden. Själv röstade jag mot. Vill säga Nej till kärnkraft. Det kanske har ändrats något med tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.