Världens uppdämda vattenmassor (dammar) påverkar jordens rotation

Så illa kan det vara och världens största ”De tre ravinernas damm” påverkar jordens rotation 6 millisek/dygn. Det enorma dammbyggena runt om på jorden kan bli en riktig katastrof med tiden. Största faran är naturligtvis om de brister. All den betong som användes vid byggena är enorm och har slukat miljarder ton. Det finns också risk för att vattnet kan ta slut på vissa ställen och elbristen kan bli ett facto med tiden överlag med vattenkraften. Schweitz exempelvis tar allt sitt uppdämda vatten från smältande glaciärer och nu befarar man att när smältningen går mycket fortare kommer vattnet en dag inte finnas i tillräcklig mängd driva kraftverken som där finns. Det kommer bli ett enormt problem, varifrån ska all strömmen då tas, liksom överlag på jorden.

En ny kraftkälla kan behövas och vindkraften kommer omöjligt kunna ersatta det bortfall som kan hända. Vad återstår – kärnkraft?

Den frågan lämnar jag öppen.

Att vi fortsätter producera och att det blivit det nya sättet (tro, inbilla oss?) att det ska lösa de problem vi står inför tror jag inte stämmer. Om det nu är koldioxiden man är rädda för, ökar vi på den hela tiden med de åtgärder vi gör. Att vi får nya bränslesnålare bilar och att tekniken på det området går framåt hela tiden, men det kommer inte lösa de problem vi står inför.

Regnskogarna och dess uttag är naturligtvis allvarligt. Den skog vi ändå tar ut ersätts i någon mån och i jämförelse med regnskogarna är det inte något gigantiskt problem. Visst kan skogarna också här skövlas och ge både otrivsel och ingrepp för en del av befolkningen. Men ändå den svenska lagen är inte lika laglös som den lag (ingen alls) där den gamla och naturliga regnskogen skövlas.

Människans tid på jorden är relativ kort och vi tänker nog bara kortsiktigt de flesta av oss. Kan inte världens regeringar och politik ändra i det, vem kan då?

Jordens ändrade rotation eller påverkan från de enorma vattenmassorna kan också påverka klimatet. Har någon tänkt på det?

Vi tycks ha den uppfattningen att när vi låter Kina tillverka allt åt oss då löser vi problemen, när vi inte ser dessa. Inte blir något bättre på det sätt vi nu handlar. Jorden är rund, klimatet och atmosfären tillhör oss alla.

Sluta straffa norrlänningen, inlandsbon med miljöregler som inte ger någon positiv påverkan av miljö- och klimat. Detta är enbart både löjligt och dumt.

En kommentar

  1. Brorson

    ”Jordens ändrade rotation eller påverkan från de enorma vattenmassorna kan också påverka klimatet. Har någon tänkt på det?”

    Ja, det har jag tänkt på. När jag såg rubriken, trodde jag att inlägget skulle handla om världen största flod, Nilen, där kineserna har byggt enorma kraftverksdammar, som har ställt till enorma problem – säkerligen tillräckligt stora för att påverka jordens rotation. Vattenmassorna utövar ju ett enormt tryck på bottnarna i de enorma vattenmagasinen. Och nu har de samma problem i Kina.

    Jorden är inte en solid järnkula, utan ett glödande klot, som kontinentalplattorna flyter ovanpå. Detta innebär ju också att ökande vattenvolymer i världshaven inte nödvändigtvis behöver leda till stigande havsnivåer. Ett ökat tryck på ocean-bottnarna kan ju i stället leda till att djupen ökar. Det vore också konstigt om inte de nya, enorma vattenytorna i tropisk värme avger mer vatten till atmosfären genom avdunstning, vilket kan falla ner som regn i andra delar av världen.

    Men Gävleåns översvämningar beror nog inte på avdunstningen från Nilen, utan snarare på alla asfalterade eller på annat sätt hårdgjorda markytorna i närområdet, vilka hindrar regnvattnet att sippra ner till grundvattnet. Har Bolunds ”klimatomställning” verkligen lösta alla problem, som massbilismen har medfört?

    Jodå, jag har också tänkt på jordens aningen eliptiska bana runt solen, Jordens föränderliga avstånd från solen, de ständigt pågående förändringarna av solaktiviteten, jordens och månens gemensamma gravitations kraft, samt inkommande energier från yttre rymden – faktorer som människor inte har en chans att påverka.

    Som man förr i tiden sa ”Över klimatet råder endast Gud”. Per Bolund tror att han är Gud och att Greta är hans profet. Så du får nog också åka och köpa en en elbil, så får du också frid i själen, eftersom då har du också dragit ditt strå till stacken och kan bortse från allt annat, Utom att CO2-utsläppen från just din bil har upphört.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.