Berth kopplade nacksving på Jan-Erik

berthnacksvingjeeberthnacksvingjee

En ställa upp-bild för fotograferna. Umåkers Berth Johansson kopplar nacksving på Jan-Erik Erikson efter att ha blivit slagen av tränarkollegan med en häst han tränade själv.
Dannero i maj 1987. Ett V65-lopp (dåvarande V75) Jan-Erik vann med Speedy Pim, själv blev Berth tvåa i samma lopp med Big Swede.

– Jag minns inget från loppet – annat än att det måste ha varit en kuskseger, säger Erikson och skrattar.

Erikson körde en del åt Berth.
– Vi var väldigt goda kompisar. Vi hade väldigt trevligt tillsammans utom då det var tävling. Då var det krig. Det var en trevlig bild, mera sånt! Berth var ju en fantastisk trevlig människa, jag jobbade i två år hos honom innan jag fick hoppa in i lumpen, Sista helgen innan det militära fick jag köra tre hästar och vann med alla tre, minns Erikson som varit lärling hos
Sigge Reuter, Sören Landin, Gunnar Nordin och Berth Johansson.

Speedy Pim kom så småningom i Eriksons träning. Ägaren var Stall Klassfoder i Sundsvall. Samma ägare som till Ideal du Pim, en mer meriterad häst än Speedy Pim.
– Ideal du Pim vann många segrar. Slog Frej Nalan i en rikstotofinal i Romme, före derbyuttagningarna. När vi skulle kvala till derbyt blev vi faktiskt fimpade av Karl-Gösta Fylking, så det blev inget derby. Men det var en jättefin häst, en blänkare.

Jan-Erik Erikson (amatör i dag med två ostartade treåringar på listan) får ranka sina tre i topp.
Förstaplatsen kommer snabbt:
– Etta Pale Amber så klart. Det var en krigare. Han var totalt oduglig som unghäst men vi hade en fin vinter och ville ge honom chansen. Sedan fick han snöpulsa i tre månader och när vi började springa med honom… jäklar – då började det hända saker. Han var väldigt sen men utvecklades hela tiden. Ett av de bästa minnena jag har i starten är ett snabblopp i Dannero. Åke Svanstedt och Berth Johansson satt bakom de två favoriterna. Svanstedt spets (med någon Erikson inte minns) och Berth i dödens med Kosmos Kid.

1200 meter från mål styrde Erikson på från kön med Pale Amber och fick svar av tätduon.
– Berth och Svanstedt satt väl bara och flinade åt mig och lät mig sitta i tredjespår.
Han slog dem lika fullt. Hästen bara borrade ner sig. Då sa Svanstedt efteråt att vad är det där för någonting?! Han tyckte HAN satt bakom en bra häst!

Eriksons andraplats:
Facing Facts. Stoet som aldrig galopperade i lopp på 100 starter (33 segrar och 1,1 miljoner intjänat).
– Facing Facts galopperade helt kort EN gång i lopp. Peter Fahlén körde henne och någon körde över benen på hästen. Då felade hon tre steg tror jag det var. Hon gjorde 100 starter utan galopp!
Eriksons tredjeplats…får vi återkomma till.
– Vem ska vara trea? Jo, Pamir Whitney för fasen…eller, ja det där måste jag få fundera på, säger Jan-Erik Erikson.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.