Tjecka tävlar i Lycksele igen

tjeckavkklipp
I dag fredag kör Lyckseletravet igång igen med sitt tredagarsmeeting mitt i sommaren. Det här året tävlas det fredag 30 juni, tisdag 4 juli och fredag 7 juli – med ponnytrav onsdag 5 juli.

På bilden står Kjell ”Tjecka” Lundberg i vinnarcirkeln i Lycksele 1982 och intervjuas av Carina Axroth efter en seger med Titon. VK:s dåvarande sportchef Benny Stiegler står och väntar med pokal.

Tjecka var pappa till en av mina bästa kompisar, Stefan Lundberg.Lundberg senior är inte med oss längre. Han gick bort 1986, endast 48 år gammal.

Om dagens Lundberg är lite blyg var pappan lite det omvända har jag fått höra. Han var en centrummänniska som gillade att surra och skämta. Stefan är tjuvrolig han också men karln är väl inte helt bekväm då han får en mikrofon under näsan (vilket visat sig efter några segerlopp, populärt fnissmaterial på VHS när det varit fest!).

Annat var det med pappan. Med lite inbillning kan man se hur Tjecka trivs där i intervjun 1982. Kanske letar han någon kul kommentar att avrunda med tillsammans med Axroth?
– Han drog sig inte för att prata inför publik, som en annan. Han jobbade som elektriker och hade alltid hästar vid sidan av som amatör. Runt 110 segrar blev det som kusk och några fler som tränare, jag har inte riktigt koll men kanske blev det 150 sammanlagt till stallet, säger Stefan.

Titon – hästen på bilden – var en sådan man inte kunde sitta still bakom. Det skulle köras aktivt hela tiden annars stannade hästen. Som den gången Kjell Lundberg hade vunnit lopp i Skellefteå med Titon och Stefan stod på stallbacken och såg på när pappa flög i en vid båge över hästen strax efter mål. Kusken hade slutat köra och då tvärstannade vinnaren efter mållinjen i stället!

Själv minns jag Jimmy Håleryd bäst av Tjeckas hästar. En mycket startsnabb snabbloppare som satte upp huvudet på ”kör” och alltid klev till ledningen. Åtminstone som jag minns det. Villervalle, Reno och ”isbanekungen” Billy Boy är andra familjen framhåller. Jimmy Håleryd dock familjens bäste.

Tjecka vann sitt sista lopp just i Lycksele tillsammans med Friskus. Det var nog den gången han sa att han var extra stolt över segern eftersom han hade besegrat en VM-kusk i loppet (Anders Lindqvist hade deltagit i VM med Viroid samma år). Men på bilden är det alltså Trion som har segrat i VK:s Finalpokal efter ledning från start till mål, före ”gamlingarna Earl Pellef och Utter Will” som det står i VK:s referat.

En kul grej är att Tjecka startar i dag. I Lyckseles lopp 2 debuterar fyraårige valacken Tjecka, döpt efter Stefans pappa. Äger gör Stefan tillsammans med tidigare sambon Erica Sandström. Kusk är Ericas nuvarande sambo Mikael H Björklund (ja, rena Hollywood).
– Jag ska värma och kanske blir det jag som kör nästa lopp. Han har bara varit inne på Umåker åtta gånger i livet. Han är bra men så här i första starten är det bara kul att han är med och spåret är ju inte heller bra, säger Stefan Lundberg som sköter träningen.

Stefans mamma Margareta håller tummarna (Margareta var delägare i Suitcase hos Stig Lindmark…men det tar vi kanske en annan gång).

En kommentar

  1. Margareta Lundberg

    Tack Mikael det värmde. Jag håller tummarna för Tjecka tillsammans med Helena och hennes familj ifrån Västkusten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.