Behå, behå – inte Stig H då?

malinaxrothDen här ungen hörde jag talas om tidigt.
Malin Axroth, född 1982, bör vara ungefär tre år på den här bilden. Att det var hästar från start berättade hennes mormor Ulla om för min mormor.
Ungen var så pass inkörd på trav att hon blandade ihop sin mammas behå med Stig H Johansson.

Mamman Carina Axroth – skolchef i Umeå som extraknäckt som reporter och referent i trav-tv och refererat och speakat på många banor i norr – minns episoden med behån väl.
– Det var väl så att jag stod i duschen och bad Malin hämta min behå och hon sprang iväg. Men mamma jag hittar den inte! Men den ligger ju där borta på stolen. Men mamma jag hittade inte igen travprogrammet! Han heter väl Stig H?

Lilla Malin visste vem Stig H Johansson var. Behåar var däremot något okänt.

Carina Axroth och maken Tommy Carlsson har just avslutat ännu ett meeting i Lycksele. Carina har refererat och intervjuat som vanligt och Tommy har jobbat som funktionär. Så har paret hållit på sedan slutet 1970, början 1980. Ett hedersuppdrag menar Carina.
Lycksele har blivit lite av familjens hjärtebana.

Hon hoppar fortfarande in ibland på Umåker. Dottern Malin var mycket aktiv i Umåkers torn ett tag. Sedan blev det Stockholm en vända och jobb på Svensk Travsport i några år.
Malin är hemma i Umeå igen och jobbar som kommunikatör på polisen. Jag brukar tänka på Stig H-incidenten när jag ser henne i tv eller läser uttalanden i tidningarna.
Pappa Tommy och mamma Carina tippar att de ägt 25-30 travare. Lars och Kicki Öström (bland annat Polketta) är nära vänner till familjen och Tommy har vunnit lopp med Polketta (stoet från Umåker som tjänade 1,5 miljoner kronor vilket ett tag gjorde henne till det vinstrikaste kallblodsstoet genom tiderna, innan Lundås Emelie tog över).
Harro och Linus L.L. är hästar Axroths ägt.

Barnen Maria och Erik har inte något större intresse för hästar. Det är storasyster Malin som stått för den delen…så det blivit över nästan. Vattnande av käpphästar, ponnykuskande (och segrar med familjens ”Trollet”). Och så vidare.
Efter sejouren i Stockholm har Malin nu förverkligat en dröm och skaffat egen travhäst.

Sexåriga kallblodiga stoet Märta Vinner gjorde tre starter i fjol (7-3-d) och blev struken i sitt kvallopp i somras på grund av oregerlighet.
Hhmm…Bloggen går inte närmare in på den framtida karriären för a´Märta. Det är nog som det är helt enkelt och som med alla hästar är nog Märta den bästa som finns oavsett vad hon står i för odds.

Vi får se vad det blir av det helt enkelt, säger mamma Carina.

En kommentar

  1. Bie

    Säger bara ! Vilken underbar familj detta är, ett stort avtryck har dom gjort å ger för travet i ly,, snacka om ambassadörer !!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.