Den i vissa kretsar okände Oscarsson

Marcel Weide - Patrik OscarssonStändigt dessa Oscarssons från Umeå. Naturligtvis gick det inte att stanna hemma där i ungdomen. I stället skulle de prompt flyga ut över riket.
Det vanliga vore att skriva om Jim Oscarsson, numera Solvallatränare, eller Kenneth Oscarsson som gick bort 2015 och var verksam i travets USA i halva sitt liv.
Eller brodern Tony Oscarsson, verksam inom galoppen, med bland annat segrar i Svenskt Grand National

Bloggen har dock en vurm för de lite mindre tingen och jag väljer så klart att lyfta fram Patrik Oscarsson, en kollega till mig på Kanal 75.
Det blev Stockholm för honom också. Oscarsson flyttade ner 1995 men för honom saktade travkarriären ner när han lämnade Umeå och uppväxtens Sävar.

På bilden kör han Marcel Weide på Solänget i slutet av 1980-talet. En travare som plockade sex segrar på 59 starter. Han plockade ut amatörlicens 1986 och körde kanske 150 lopp och vann tio av dessa.
– Jag borde väl egentligen ha bättre koll men runt tio segrar blev det nog. Inga storsegrar precis men det blev lite lopp ändå med familjens hästar som Thrillerman, Bjärs Keymore och Marcel Weide, säger Patrik Oscarsson.

Bloggen minns en fest på Nattis i Umeå (Blå Dragonen vid E4:an) efter en seger på Lycksele…kanske var det i början av 1990-talet. Jag var i ungefär samma kretsar och minns att det var en stor sak att ha en avlägsen kompis som inte bara kunde köra häst utan till på kuppen även vinna då och då. I mitt gäng spelade vi mest på hästarna och det var nog stöttat lite på vinnarspelet den här julidagen för länge sedan.
Kanske var det med Thrillerman eller Marcel Weide?
– Lite osäkert, förmodligen någon av dem. En annan seger jag minns i Lycksele var en med Bjärs Keymore. En riktig galoppör, men snabb som fan. Nu lyckades han stå på benen, tack vare kusken givetvis, och trots att vi stod med 80 meters tillägg blåste vi till spets i första kurvan!

Släkten Oscarsson från Umeå som åsyftas här är stor och det är travet och hästarna som är gemensam nämnare. Patriks pappa var Sten Oscarsson boende i Sävar, amatör en stor del av sitt liv. Dark Horse var familjens bästa häst genom tiderna, en riktig skjutare och Umåkers segerrikaste häst ett år (1971) med 16 årssegrar. Byggprodukters Stayerlopp var stort på den tiden och i det loppet slog Dark Horse en häst som Gösta Nordin åkt upp för att vinna med i oktober 1971.

– Tidigare samma år slog han ingen mindre än Golden Iran (Berth Johansson) i Hästägarkannan på Solänget. Han kallades för Darken, uttalades Darrken, och far berättade mycket om den hästen. Jag var rätt liten då och sprang mest och lekte på stallbacken med bland andra Patrik Jonsson (son till Thule Jonsson), säger han.

Owe Oscarsson och Thure Oscarsson (pappa till Jim) är två farbröder till Patrik. Bror Oscarsson boende i Bjännsjö en annan farbror, pappa till Gunilla Oscarsson, proffstränare på Umåker.
Joakim Oscarsson är en annan kusin, amatörtränare i Umeå.
(Kuriosa utanför travets sfär är att Patriks syster Paola Oscarsson är skådespelare och en gång hade en hyfsat stor roll i tv-såpan Tre Kronor).

Men de riktiga kändisarna är alltså Kenneth och Jim som båda började som lärlingar på Umåker och blev professionella. Så sent som i början av juli vann Jim E3-finalen för ston på Bergsåker med Violet Bi (925 000 i förstapris).
22-årige Kevin Oscarsson leder lärlingsligan nationellt med 45 segrar och representerar återväxten.

– Det är så jäkla roligt att följa dem och kunna skryta över deras framgångar när man inte har några egna. Och med tanke på Kevins framfart…det kan hålla på i många år framöver.

En tavla av konstnären Lars Matson hänger hos mor Monica i Sävar. Sten Oscarsson var vän med konstnären vars minneslopp varje år körs på Lyckseletravet.
En tavla med ett skotthål i.
– Far och Matson var goda vänner och när den gode jägaren och skytten Sten fick utmaningen att om han med ett enda skott kunde träffa tavlan på 200 meter, skulle han få den. Den hänger hemma i Sävar, slutar den – i vissa kretsar – mycket kände amatörkusken Patrik O.

I nästa blogg hoppas vi kunna publicera en bild av tavlan.

2 kommentarer

  1. Urban Forsberg

    Var inte Thure Umåkers framgångsrikaste amatörtränare en gång i tiden? Och före travtiden tävlade han väl i hoppning? Vilket för övrigt Tony också gjorde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.