Både botten och toppen på Umåker

Scandal Play/Bo Eklšfjerkerberggren
Bild 1.
I brist på bilder på rekordhästen Dannie Hejock lägger vi in en på Berth Johansson och Prince R.S. (innerspåret) som får stryk av Scandal Play och Bo Eklöf i Silverhästen på Solvalla 1997. Trea Berndt Lindstedt med Stig H-tränade Calle Karsk.
Foto: Kanal 75

Bild 2.
Tackar Åke! Jerker Berggren ger Lyckselekusken Åke J Eriksson en kram för vinsten med Romeo Express med skrällhästen Romeo Express. Oddset: 1 648,80 (över sextonhundra gånger).

 

 

Umåker innehar det högsta vinnaroddset genom tiderna i svensk travsport. Romeo Express 1.648 gånger pengarna kommer aldrig att slås. Alltså över sextonhundra gånger pengarna!
Ett annat ”rekord” som jag dröjt med att skriva om är bottenoddset genom alla tider. Även det satt på min hemmabana Umåker.
Fredagen 25 mars 1983 delade Dannie Hejock ut 0,61 i vinnarodds efter att ha löpt dött lopp.
Berth Johansson tränade och körde den då fyraårige Dannie Hejock som stod i 1.22. Ett odds som alltså halverades (men spelarna fick pengarna tillbaka). 0,61 i odds alltså.

Men man vet ju aldrig om sånt här. För några år sedan rådfrågade jag Svensk Travsports förre sportchef
Bo Hjertsson och han sa att jag kunde gå ut med att oddset på Dannie Hejock är det lägsta i Sverige genom tiderna. Ingen kan vara värre menade Hjertsson.

Eller är det någon som känner till ett lägre vinnarodds i Sverige?
Dannie Hejock och Berth Johansson löpte dött lopp med
Fabian Bunter med Stig Lindmark i sulkyn. Något av giganternas kamp i norr alltså.
Umåker har alltså både det högsta och lägsta vinnaroddset.
Romeo Express 1.648 – Dannie Hejock 0,61.
…till motsatsen bevisas.

Ber att få återkomma angående omständigheterna kring Dannie Hejock-oddset.
Då kan jag betydligt mer om Romeo Express.
Jag var där den kalla vinterdagen då det hände.
1 648 – alltså över sextonhundra gånger pengarna – var vinnaroddset på tidernas största travskräll i Sverige levererad av Åke Eriksson och hästen Romeo Express på Umåker 1985.
En kall januaridag för 32 år sedan åkte Åke Eriksson från Gäddträsk, i Lycksele, till travtävlingarna i Umeå med fyraårige kallblodsvalacken Romeo Express i lasten.

Bilen frös fem gånger på vägen till Umåker och i loppet fick Romeo Express trava utvändigt om ledaren. En position som vanligtvis brukar vara tröttande.
Men Lyckselehästen bet i och vann.
Ett enda spel hade gjorts på vinnaren. Umeåbon Jerker Berggren var på plats och såg loppet från glasläktaren framför mål och hade lirat tio kronor vinnare.
Sonen Stefan Berggren jobbade i entrén på Umåker den här dagen och minns den första tanken han fick när vinnaroddset lästes upp i högtalarna.
– Jag sa direkt att det kan inte vara någon annan än farsan som vunnit. Det var precis den feelingen jag hade. Pappa var mest på travet för den sociala biten. Han tyckte om sporten och det lilla spelet och att umgås med sina kompisar. Så mycket spelare var han inte. Han körde mest på kul, säger Stefan Berggren.

Kuriosa är att Stefans son Lukas också är travintresserad. Ni kanske hört honom referera lopp på Umåker? Lukas Berggren debuterade som referent för någon vecka sedan och gjorde det riktigt bra, och jag vet att travchefen Robert Karlsson gärna matchar Lukas i tornet framöver.

Romeo Express artade sig till en skapligt bra travare, vann 18 lopp och sprang in drygt 400 000 kronor.
Åke Eriksson bor i Forsholm i Lycksele och har slutat med hästar. Gården i Gäddträsk ägs numera av travamatören och stuteriägaren Göte Windelås som berättar:
– Romeos rekordskor är inmurade i betongen i stallöppningen här. Jag brukar visa dem ibland för besökare och konstatera att de satt på en häst med ett rekord som kanske aldrig kommer att slås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.