Lindqvists derbydubbel

lysekiltravböcker

Nä, det blev ingen travsommar för mig. Det blev en varm sommar på turné med fru, barn och hund.
När jag är på semester ska så mycket annat än trav hinnas med. Så i stället för att svänga in på travbanorna körde vi förbi dem. Jag såg en bit av Örebrotravet på håll och skylten till Axevalla. Hagmyren åkte vi förbi en icke tävlingsdag .

Vi tillbringade tid på västkusten, närmare bestämt i Lysekil där jag min vana trogen insöp atmosfären på Hörnfelts Tobak på Kungsgatan, den stora handelsgatan i Lysekil. Det är härligt med totomatbutiker.
Rakt över vägen ligger biblioteket där jag fyndade boken ”Spelarna” av Olle Högstrand för fem kronor. Har inte hunnit läsa annat än baksidestexten som inleds: ”Denna deckare börjar i Årjäng och slutar på Solvalla…”
Jag har letat Högstrands bok ett tag, minns den från min uppväxt och hade varit beredd att lägga ut ett par hundra åtminstone. Men en femma alltså. Jag, en vinnare.
Då var boken ”Mina bästa travtips” av yrkesspelaren Arne Bårman från Sundsvall desto dyrare på en auktion.

Det var i stora drag min travsommar.

Derbytider och en blogg om norrländskt trav i backspegeln – vi ringer Anders Lindqvist och hör om derbydubbeln 1987>>>>>

xxxx
ATOM KNIGHT VARVET KVAR DERBYT
Lindqvist i ledning med Atom Knight varvet från mål i finalen av Svenskt Travderby 1987. Foto: P&R

Det var veckan efter Anders Lindqvists derbydubbel 1987. Han hade själv kört Atom Knight till seger. Stallets andra häst i loppet, Ewing Turf, slutade tvåa med Thomas Uhrberg i sulkyn.
I ett pressmeddelande från ATG inför V65-finalerna helgen efter hade Lindqvist laddat om med citat: ”en fyraåring som är bättre än både Atom Knight och Ewing Turf”.
Hästen Anders talade om hette Pay The Crown.

– Så där sa jag bara för att elda under pannorna och röra om lite efter derbyt, säger Anders Lindqvist då jag påminner honom om saken.

Nja. Jag skulle tippa att Lindqvist verkligen trodde på det där själv. Han har alltid varit en obotlig optimist och aldrig gillat att hålla inne med saker och ting. Det han tänkt har snabbt formats till ord i munnen vilket gjort honom till en av sportens största personligheter (Björn Ferry, en annan västerbottning, påminner faktiskt om Anders Lindqvist just i detta hänseende).

En genomläsning av gamla Travronden, Guiden-tidningar, lokaltidningar etc ger upphov till många skratt. Journalister som intervjuar Lindqvist har inte sällan reserverat sig med förtydliganden av typen ”nu brukar ju den gode Lindqvist ha för vana att säga så där” eller ”vi vet ju alla att han brukar vara rätt optimistisk, Lindqvist”.
Inför Svenskt Travderby 1987 var det inte många som trodde på att Halmstadtränaren skulle ha så stora chanser. Ja, den ende som trodde att Atom Knight skulle ha ypperligt god chans var väl Lindqvist själv.
Atom Knight (152 för 10) fick dra hårt efter att ha övertagit ledningen av stallkamraten Ewing Turf (425 för 10) och i mål kom man på det nya lopprekordet 1.15,6/2640 meter – långt före de övriga.

– Dubbelsegern i Derby är min största som tränare. Det var väldigt mäktigt att ha både ettan och tvåan i mål i ett så stort lopp. Jag har vunnit många stora lopp med Huxtable Hornline och Activity och derbyt här nere i Frankrike med Extrem Dream som tränades av mig men som stod på gubben Dubois lista eftersom jag jobbade åt honom då. Men inget slår Derbyt 1987, säger Anders Lindqvist.

Atom Knight köptes in av Lindqvist som ettåring under hans tränartid i Umeå. Då hästen kördes in på Umåker-ovalen och fick skrutta omkring första året på slingorna runt banan tycker Anders att det är givet att hästen får ett eget rubriklopp på dennes första hemmabana.
Han kommer med en trevare:
– Jag tycker att Atom Knight är värd det. Kanske Umåker är snabbare än Halmstad, där har hästen inte heller fått något lopp uppkallat efter sig.

Stall Neutral ägde Atom Knight. Bakom stallpseudonymen två länsbor, Stig Englund (före detta Texaco Sävar, numera utflyttad) och Ronny Jakobsson i Robertsfors.
Cathrine Hellberg, skötare till Atom Knight och sambo med Lindqvist vid tiden förtjänar ett eget kapitel och ska också få det i någon kommande blogg. En tegare (Umeå) och framgångsrik amatör i Halmstad som jag haft anledning att intervjua flera gånger de senaste åren. 2006 tilldelades hon Helen Anns pris under Årets Häst-galan i Göteborg.

Noterbart är att norrlänningen Lindqvist, som hade flyttat ner till Halmstad 1985, ett par år innan segern i Svenskt Travderby, faktiskt blev den förste tränaren med Halmstadtravet som hemadress att vinna Svenskt Travderby. Märkligt.
En annan detalj jag inte hade koll på är att Ewing Turf var den första Halmstadtränade hästen att vinna Sprintermästaren (1987). Det krävdes alltså en norrlänning för att Halmstad skulle komma med i matchen.
– Skötaren till Ewing Turf var Ulrika Bertilsson som var väldigt duktig. Tyvärr finns denna fina Lycksele-tjej inte med oss längre, hon gick bort för en del år sedan, säger Anders Lindqvist.

Gratulanterna stod i kö efter derbysegern, men ett samtal ringde Lindqvist själv – till Gustav Express Lennartson i Brattby utanför Umeå.

– Jag ville verkligen ringa Gustav eftersom det var hos honom jag hade börjat med trav en gång i tiden och lärt mig mycket av, säger Anders Lindqvist och drar en av sina imitationer av Gustav (…”du, jämt”…”va”).

En kommentar

  1. Anders Bengtsson

    Nu kommer lite kuriosa, Micke: Senhösten 1988 ringde Anders Lindqvist mig från Halmstad och sa, att han hade en bra häst att sälja. Frej Nalan hette hästen och han ville ha 125 000 kronor för honom. Anmäld till alla stora lopp och Anders skulle träna och köra. Nej tack, sa jag, eftersom jag var på väg att flytta till Stockholm, för att börja nytt arbete. Det var också sju år efter att jag sålt min senaste travhäst. Anders fick vidare, sålde Frej Nalan till en utflyttad umebo, en ättling till ”Ben-Jonsson”, som bodde i Hudiksvall. Hösten efter vann Frej Nalan Svenskt Travderby… Tränare och kusk var Jim Frick.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.