Adielssons från Västerbotten

bengtadielsson
Är man bara lite vaken och anstränger sig lite går nästan allt att relatera tillbaka till hemorten. Mitt Umeå har exempelvis många förgreningar i travets Sverige.
Tänker då inte på kända band som dem till Peter Ingves, Håkan Hellerstedt, Anders Lindqvist med flera.
Det är faktiskt så att Erik Adielsson stammar från Västerbotten. Pappan Hans Adielsson föddes i Umeå och så även två av hans bröder.
När jag träffade journalisten Bengt Adielsson en gång hälsade jag honom som en gammal umebo.
– En sanning med modifikation! korrigerade Bengt med ett skratt.

Pappan hette Holger och mamman Ursula och eftersom far i huset var lärare blev det lite flyttande ett tag innan man hamnade i Östersund där hästintresset tog fart för alla – och till sist i Malmö.
– Jag är född 1940, min bror Göran 1942 och Hans 1943, alla tre på lasarettet i Umeå. Då bodde mina föräldrar i Vännäs. Sedan flyttade vi till Vilhelmina några år (troligen mellan 1945 och 1947), 1948 till Östersund och 1958 till Malmö, säger Expressens Bengt Adielsson.

Erik Adielsson
Erik Adielsson med Vera och Ella.
Foto: Mikael Wikner

Min dotter Vera rider och har ett stort hästintresse. En tävlingsdag på Umåker för några år sedan sprang vi på Erik Adielsson på stallbacken. Killen som stammar från Västerbotten ni vet.

Ella och Vera ville att vi skulle ta en bild.
– Hur många segrar sa du att den där farbrorn hade tagit? undrade Vera efteråt.
– Över 4000!
– Oj oj, sa Vera.
Erik Adielsson har fram till dags dato noterat sig för 4922 segrar.

Vera är några år äldre och klokare nu. Efter att ha träffat farbrorn med tusentals segrar var hennes stående att intervjua andra kuskar på stallbacken om just segerantal.
– Hur många segrar har du?
– Tja, kanske 100, kunde någon amatörkusk säga.
BARA 100! Jag har träffat en farbror som…

Att dra det där med att det finns professionella lånekuskar son kör jättemånga lopp hade man inget för när Vera var i farten.
Till och med min kompis Stefan Lundberg blev lite utsatt. Han som ”inte ens tagit hundra segrar” som barnet fick det till.
Stefan har förresten slutat köra säger han. Synd. Jag tycker att han var riktigt bra som kusk. Egna kallblodet Sluggo och min största favorit genom tiderna var Lundberg lika bra på att köra som alla de andra som fick prova. Stefan kände hästen.
Apropå kompisen Lundberg så har han ett vad att prata om med ständigt aktuelle Stefan Hultman när Hultman kommer till Umåker 28 november för sin föreläsning tillsammans med Johan Lindberg.
Ett vad från början eller mitten av 1980-talet då Stefans familj köpte hästen Oktober från Solvalla och stallet där Stefan Hultman jobbade som lärling på den tiden.
Restaurang Garbo i Sundbyberg samma kväll lovade Hultman att äta upp en sko om Oktober skulle vinna ett enda lopp till i sin karriär.  Hästen vann åtminstone två lopp efter köpet i regi amatören Kjell ”Kjecka” Lundberg på Umåker.

Hästsko eller sko avsedd för människor. Stefan Hultman får välja om han nu får för sig att hålla vad han lovade den gången…

vagginskrivu

inskriv

Foto: Mikael Wikner

Kolla väggen med autografer på gamla inskrivningen på Umåkers stallbacke.
Väggen är riven och så även huset så klart.
I dag finns Pegasus Hästshop på platsen på Umåkers stallbacke och inskrivningen har flyttats till ett nytt hus.
Innan huset revs dokumenterade jag väggen på inskrivningen. En V65-dag 4 juni 1979 fick den dagens kuskar skriva sina autografer på väggen.

Umeå delade omgången med Åmål och banan vid Vänerns strand tog hand om avdelningarna fyra till sex vilka vanns av hästarma Profet Maggiore, Winda Spin och Step Gay.
Vinnarna på Umåker var i tur och ordning: Change – Karl Halvarsson (Klass II), Little Joe – Olle ”Lappen” Lindqvist (silverdivisionen) samt Lorenz – Gustaf Hallén (bronsdivisionen).

Enligt Umåkers sportchef Peter Fahlén finns väggen med autograferna sparad någonstans på banan.
Kuskarna som skrev sina namn hittar ni nedan. Jag har tagit hjälp med att tyda några namnteckningar. Vem personen är som skrivit sitt namn mellan Gustav Hallén och Lennart Nygren i den andra raden har jag inte lyckats få någon reda på.

Raden längst till vänster

Göran Skoglund
Kalle Halvarsson
Åke Dunesius
Ingemar Rehnfors
Stig Lindmark
Stefan Söderkvist
Sigge Reuter
Mats Rånlund
Hasse Svensson
Bertil Rogell

Andra raden
Olle Lindqvist
Ola Selander
Kenneth Näslund
Gustav Hallén
Vem? (kan inte tyda)
Lennart Nygren
Håkan Hellerstedt
Lars Lindberg
Jan-Erik Erikson
Alf Jonsson
Torbjörn Forslund

Tredje raden
Ivan Hellström


2 kommentarer

  1. R. Holmberg

    Jag föreslår att den svårlästa autografen var av Ingemar Hallberg. Hallberg kallades Hebba och var uppväxt i Fränsta i Medelpad. Han jobbade hos Gunnar Nordin på Sköldnora under sjuttiotalet och blev senare egen tränare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.