Frej Nalan slank ur händerna på Lindqvist

FREJ NALAN MÅL DERBY
Jim Frick (vänster) vinner Svenskt Travderby 1989 med Frej Nalan, tvåa på innerspåret Atas Fighter L och Anders Lindqvist.
Foto. P&R/ TR Bild

Umåkers ende derbyvinnare är ju Big Spender 1985.
1987 blev det en halv seger i Svenskt Travderby för banan då Anders Lindqvist, nedflyttad till Halmstad, vann med Atom Knight (och även tränade tvåan i mål Ewing Turf).

Vad som är mindre känt är att det höll på att bli en andra seger i derbyt för Lindqvist. Frej Nalan var Jim Fricks segervapen 1989 och den ägde faktiskt Anders ett tag och insåg att det var en talang efter ett tidigt test med hästen.

– Jag sålde Frej Nalan för en bra slant tidigt. Körde ett tufft jobb med honom som ostartad bara några månader efter jag sålt honom. Hästen lekte då med Zoot Sprint som var ett bra sto i silverdivisionen, säger Linkan.

Men hästen blev alltså såld. Lindqvist behövde pengar och de nya ägarna ville flytta hästen närmare där de bodde.
– När jag berättade för ägarna att Frej Nalan var startklar sa de att de ville flytta honom till Jim Frick, de var nämligen från Hudiksvall och det var närmare till Frick på Solvalla än till mig i Halmstad.
Apropå att Anders Lindqvist var nära derbysegern 1989. Frej Nalan hade sålts från hans stall. Tillråga på allt var Atas Fighter L. tvåa och slagen på målfoto!

Storfavoriten Peace On Earth felade bort sig och Anders satt i ledningen med Atas Fighter L som duellerade upploppet ner med Frej Nalan.
Jim Frick var ju med om en svår olycka på Solvalla och slutade som tränare. Ett derby smäller högt och Frick räknar just sin enda derbyseger som sin största av alla de dryga 5000 han plockade under sin karriär. 

THIMMY HUNT
Thimmy Hunt och Håkan Hellerstedt.
Foto: P&R / TR Bild

Journalisten och reklammannen Anders Bengtsson i Umeå brukar vilja ha tips på travet av mig ibland (jag som aldrig vinner för egen del). Frej Nalan hade kunnat vara hans berättar han.

– Vintern 1988-1989 ringde Anders L mig från Halmstad. Han sa att han hade en bra treåring, fyraåring 1989, som var derbymogen, betalningarna var gjorda. Hingsten hette Frej Nalan, Anders skulle träna honom om jag köpte. Jag fick ett par dagar på mig för beslut, men tackade nej. Jag skulle nämligen flytta till Stockholm, för att bli creative director vid en reklambyrågrupp och hade annat att tänka på, säger Anders Bengtsson, i dag pensionär i Umeå.

Bengtsson fick en bra häst i alla fall. Han var delägare i Thimmy Hunt (född 1977) som kommit i historieböckerna för sina 14 segrar från debuten. Håkan Hellerstedt tränade hästen på Umåker.
Thimmy Hunt (bilden tillsammans med Hellerstedt, en häst med snaggad man jag minns från fjortisåren) är tredje värst i landet på att stapla segrar från debuten.
Hellerstedt höll hästen som den bästa han hade tränat när jag intervjuade honom en gång. Thimmy Hunt startade 16 gånger totalt innan han gick sönder.
Thimmy Hunt vann den första upplagan av Norrlands Grand Prix (fyraåringar) 1981. Finalen kördes då på Solänget, och jag var där.

Gustav Lennartson köpte hästen och avlade på honom. Thimmy Hunt fick sju avkommor varav endast en kom till start, Blomman Express (noll segrar på 50 starter).
Thimmy Hunt. Bara Commander Crowe och Legolas är värre med sina 23 respektive 19 raka segrar från debuten.

Anders Bengtsson har förresten en skön historia (bland många) på lager på avdelningen Thimmy Hunt.
Om när hästen tränades för autostart inför Norrland Grand Prix.
Umåkers oval. Synen när Ulf ”Kinkan” Kindberg körde Hellerstedts gula Volvo, Ulf ”Broncho” Karlsson (i dag Dysell) i lastutrymmet med en stege i famnen och Hellerstedt testandes bakom med Thimmy Hunt!

//////
I förra bloggen visades en vägg med autografer från en V65-dag 1979 på Umåker. En namnteckning var svårtydd men flera av varandra oberoende uppgiftslämnare har berättat att det var Ingemar Hallbergs namnteckning, en tränare på Bergsåker.
Hoppas få återkomma om Hallberg med mer fakta och kanske en bild.
////

v5
Jag har spalten Historieskolan (måndagar) i Västerbottens-Kuriren där jag skriver om västerbottnisk historia. Det kan handla om allt från gamla krig till roligt nonsens om korvkiosker.
Forskar lite om bryggerihistoria och har kommit över en bra bok med bl a den här läsketiketten på bild. Norrköpingsföretaget Rockströms.
”V5”. Hur smakade den?
Vore kul att äga. En etikett förmodligen från början av 1960-talet.
Streckspelet V5 lanserades ju 1959 och fyller alltså 60 nästa år.
En jag känner minns hur stort V5 var väldigt länge, både på de egna banorna men främst kanske på storbanor som Solvalla med potterna där.
– Skulle man spela till Solvalla handlade det inte om att analysera in i sista stund. Väldigt länge var det postinlämning som gällde och vid skick till Solvalla V5 var det stopp vid lunchtid – DAN INNAN!

slips solänget

Kanske vi ska utlysa en tävling om fulaste travslipsen?
Denna gula är en 1970-talare från Solänget!
S-et står för Solänget.
”SU”???
Det som ser ut som ett U ska föreställa en hästsko.
Slipsen gavs till styrelsemedlemmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.