Vadet då Hultman lovade äta en sko

STEFAN HULTMAN EFTER GULDKLOCKAN.JPG
Stefan Hultman efter sin seger i lärlingarnas Guldklockan 1983.

Foto: TR Media/KANAL 75

skopåfat

 

Nu på onsdag 28 november kommer Stefan Hultman till Umåker tillsammans med Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg för en kombinerad informations- och berättarkväll.
Före detta Solvallatränaren Stefan Hultman som ju vunnit det mesta som går att vinna i travet kommer enligt programförklaringen att: ”…bjuda på anekdoter och lärdomar från sin långa karriär. Det blir både höjdpunkter och djupa dalar som presenteras på Stefans välkända och uppskattade vis”.

Umåker har fått in över 100 anmälningar och tvingas flytta arrangemanget från Big Spender-logen till läktaren.
När åhörarna tar fikapaus kanske Stefan Hultman får hugga in på den sko han en gång på 1980-talet lovade att äta upp.

Amatören Kjell ”Tjecka” Lundberg köpte hästen Oktober från Solvalla och lyckades rätt bra med den efter köpet. Stefan Hultman hade väl sett hästen hos sin före detta arbetsgivare Karl-Erik ”Kacke” Nilsson på Solvalla och trodde inte alls på affären.
– Vinner den där så lovar jag att äta en sko! sade Hultman under en festkväll på Grand Garbo i Sundbyberg.

Bloggaren ringer Hultman i ett annat ärende och passar på att påminna honom om vadet, eller vad man nu ska kalla det. Utfästelsen?
– Har jag sagt så? Nej, men det lät dumt. Det där har jag faktiskt inget minne av. Jag var kaxig på den tiden, en kaxig Stockholmare! Hade jag dessutom druckit några öl var jag väl ännu kaxigare, säger den före detta Solvallatränaren med ett skratt.

Grand Garbo i Sundbyberg är ett klassiskt partyställe som slår igen nu till nyår. Ägarna har sagt att krogen stängs efter 35 år på nyårsafton i år.
Det är min kompis Stefan Lundberg som berättar om Oktober, Hultman och skoätandet på temat ”alla dessa vad som aldrig infrias”.
– Vi var några killar från Umeå som var nere för att gå på Solvalla och bodde hos min morbror på Fridhemsplan.  En kväll var vi på Garbo och eftersom farsan nyss hade köpt First Harold och Oktober från Solvalla började jag väl prata med Hultman om det där.
– ”Den där kommer aldrig att vinna ett lopp till och gör han det lovar jag att jag ska äta upp en sko” sa han och skrattade.

<<<<fortsättning Äta sko

tjeckavkklipp
Kjell ”Tjecka” Lundberg i vinnarcirkeln i Lycksele 1982, intervjuas av Carina Axroth efter en seger med Titon.

Brune hingsten Oktober (e.Captain Rodney-Silver Lou) var ingen stjärna men tog i alla fall nio segrar –varav sju tillkom i Umeå hos Kjell ”Tjecka” Lundberg.
– Det var en riktigt bra häst men han var svår att hålla fräsch. First Harold var en snabbloppare som hade över halvmiljonen på sig som vi inte fick någon ordning på alls. Men Oktober var bra, tog några småsegrar och ledde ett V65-lopp på Umåker med 40 meter då han galopperade i den sista kurvan, berättar Stefan Lundberg.

Sommaren 2017 bloggade jag så här om Tjecka och hans hästar. Länken:
http://blogg.vk.se/wiknerstrav/2017/06/30/tjecka-tavlar-i-lycksele-igen/

Kjell Lundberg blev sjuk och gick bort 1986, endast 48 år gammal.
Oktober skickades till Stig Lindmark i Skellefteå tillsammans med en viss Suitcase som Tjecka hade kört in.

– Stig fick ingen ordning alls på Oktober som inte vann fler lopp. Men Suitcase gick ju desto bättre. Suitcase lämnade oss i mars som treåring och startade efter ett par månader, berättar Stefan Lundberg.
En titt i statistiken visar att Suitcase blev den nionde segerrikaste hästen för Mäster Stig Lindmark.
Hästar Stig Lindmark tog flest segrar med som kusk: Dun Bunter 105 segrar, Sabin 103, Sabestus 67, Mr Anvil 44, Smidig 44, Orrisa 42, Majnetta 40, Sandy Brodda 40, Suitcase 37, Greihard 34, Karlgårds Pia 30, Hambe 29, Hampton 29, Lovin 29, Amos Dote 28, Antananarivo 28 samt Go On 28.

<<<Forts Stefan Hultman

MAHARAJAH STEFAN HULTMAN -1-12.JPG
Stefan Hultman tillsammans med Maharajah.
Foto. Thomas Blomqvist, TR Bild/Kanal 75

Onsdag klockan 18.00-22.00 får vi lyssna på vad Stefan Hultman har att säga.
Det var en ung Stefan Hultman som tog det där vadet den där kvällen på Grand Garbo.
Han fick sin första anställning i ett travstall hos Karl-Erik ”Kacke” Nilsson och Kaj Widell på Solvalla.
– Jag började hos ”Kacke” och var där i några månader bara. Det var Kaj Widell och Kacke som hade ett popstall då. Kacke vann ju kriteriet med Pamir Brodde vid den tiden. Sedan flyttade jag till Gunnar Nordin och det var egentligen den första arbetsgivaren jag hade som 16-åring. När jag började hos Kacke hade jag egen häst med mig och jag kommer egentligen inte ihåg vilken slags anställning jag hade då, berättar Stefan Hultman.

I våras bloggade jag om Stefan Hultman och alla hans besök på Umåker genom åren med alla fina hästar han haft.
Länk till bloggen (går även att söka på ”Hultman” i sökfunktionen i högerspalten).
http://blogg.vk.se/wiknerstrav/2018/04/13/hultman-om-nar-generalen-tog-befalet/

Saxat ur den bloggen
”Hultman läser Wikners TRAVliga blogg ibland och flikar själv in lite om Berth Johansson.
Han är född 1963 och kunde mycket om Berth om hans hästar som ung.
– Berth Johansson, jag menar… det var ju Song Key, Al Joe och alla de här. Hästar som man beundrade. Jag var som en nörd då på 1970-talet. Jag åkte upp till Umåker för många herrans år sedan och höll ett litet föredrag på någon stor hästanläggning. Då kom Berth Johansson och hämtade mig på flygplatsen. Jag blev så himla generad, stolt.
– Han visade mig stallet. Här har Gissle stått och här…har den stått. Jag var som ett barn. Jag fick komma hem till Berth Johansson och titta i hans tum med alla priser också. Drack kaffe som Berith bjöd på. Det var fantastiskt för en sån som mig, säger Stefan Hultman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.