Hon har humor den där Hanna

Hanna O Malin Å
Det ska vara lite kul i travsporten. Lite drag och mild galenskap. Humor.
Bodentravets Hanna Olofsson är kanske landets roligaste travtränare för närvarande.
Känner bara Hanna flyktigt men läser allt hon skriver i sociala medier och fnissar ofta gott åt hennes tajming och upptåg. Hon är en rolighetsminister och sånt går inte att träna upp.
Hon verkar så pass trygg i sig själv också att hon vågar ta ut svängarna lite. Eller så måste hon det, som en ventil.

Som vid tillfället ovan med Hanna (v-tecknet) och hennes kompis Malin Åberg från Umeå. Bodentravets (då Norrtravs) gala i början av 2018.
”Den här bilden säger mycket om oss”, skrev Hanna till Malin, utan att djupare gå in på varför.
Malin Åberg deläger Roger America som fick pris som årets äldre på galan. Sefina, Gun De Chanlecy, Year Hall och Hattusa är andra av Malin delägda hästar hos kompisen Hanna.

Hur har då Malin och Hanna blivit kompisar?
– Jag jobbade hos Anders Lindqvist i Frankrike och Hanna kom ner under ett sommarlov från skolan och jobbade där i några veckor. Så lärde vi känna varandra för 17 år sedan, sa Malin när jag frågade.

Humor kan misstolkas som något oseriöst och nio gånger av tio är det bäst att sejfa och vara korrekt och vattenkammad i offentligheten. Men när det händer…skitkul.
Hanna är, som jag tolkar det, lite tjuvblyg och oftast blir det informativt och korrekt i segerintervjuer i landets vinnarcirklar.
Bodentravets champion är ingen clown som står på händerna på stallbacken eller drygar sig i konversationer ska sägas. Där träder nog blygheten in.

Björn ”Skräcken” Linders sätt att attackera en mikrofon kräver trots allt en plattform och många år på nacken. Skräcken är Skräcken också. Peter Ingves är Peter Ingves och Anders Lindqvist är Anders Lindqvist. För att ta några exempel på underhållare.

Och Hanna är Hanna. Med selfisar i vinnarcirkeln och lite skruvat kul ibland på nätet.
Framgångar som både tränare och kusk har hon ju bevisligen.

Apropå kul kvinnor i sporten. Jägersrotränaren Helena Burman, från Luleå och alltså från Norrbotten hon också, är en som jag uppfattar det rätt obrydd person som kan vara jävligt rolig både framför och bakom kamerorna.

tipsboden
Bodentravet arrangerar V75 på söndag. Kan Hanna Olofsson vinna något av loppen?
Piteåjournalisten Bosse Lundqvist tar med två av Hanna tränade (och körda) hästar på sitt systemförslag i banprogrammet, nämligen 13 Atlas Eagra (V75-4) och 6 Satellit L.A. (V75-7).

>>>>Vågar man säga V75? 
GERT LINDBERG VID EN STOR V65 KUPONG 1974.JPG

ATG:s Gert Lindberg framför en gigantisk V65-kupong 1974.
Foto: Einar Andersson, TR Bild

Vad jobbigt det är med alla halvkvädna visor om V75 nu sedan avregleringen av spelmarknaden. Sedan årsskiftet har det korvat till sig. Landets travbanor arrangerar V75, inser värdet av det namnet men baske mig om de kunnat skriva V75 utan att trassla in sig i formuleringar och tolkningar av reglerna.

– Vi…ääumm…är HUVUDBANA på lördag.
– Vadå, huvudbana?
– Jo, äumm…

Så får det ju inte vara. Ett så inkört begrepp som V75 är ju ett självspelande piano ALLA mår bra av att sola sig i glansen av.

Faktiskt så var det smygande i buskarna och tolkningar när föregångaren till V75 lanserades också. Alltså V65 som drog igång 1974 och som ersattes av V75 1993, som då blev det nya stora riksspelet på lördagar.

Jag har kollat Solvallas banprogram till den här dagen 1974. Noll annonser om att det var premiär för V65!
Att det inte finns något om lanseringen av det nya riksspelet hade sina förklaringar.
ATG:s motor på den här tiden Gert Lindberg höll i trådarna när det nya riksspelet skulle lanseras och det är uppenbart (ett understatement) att han gjorde ett gott jobb när man sjösatte det nya streckspelet.

ATG bildades det här året och Posten blev samarbetspartner för inlämning av V65.
Det måste ha handlat om en massiv marknadsföring. Men tro alltså inte att det gick att se att något nytt var på gång i själva travprogrammet.

Banornas program var en produkt som säkert var svårarbetad på den här tiden, med förstasidor som förhandstrycktes flera månader i förväg och så vidare.
Omslaget berättade bara om att första start var satt till 12.30. Samt att: ”I detta program intagna hästar äro definitivt startanmälda”.
ATG:s förste vd Gert Lindberg berättar hur det kunde komma sig att lanseringen av V65 blev så anonym i Solvallas banprogram. Det fanns nämligen en rädsla för att gamla V5-spelet skulle få konkurrens från Solvallas sida.

Detta stycke är hämtat ut boken Travet i våra hjärtan:
”En väsentlig del av vår marknadsföring var att alla banor i sina program skulle ta in reklam för det kommande V65-spelet och information om hur man skulle få startlistor, kuponger och tips om inlämningsställen och inlämningstider. För att få en bra volym i början var det ju viktigt att alla redan travintresserade var med. Solvallas styrelse beslutade emellertid att banan inte skulle ta in V65-reklam eller information i sina program och inte heller sälja V65 i förtid. Man förklarade detta med att V65 ju skulle skapa ett nytt spel och man ville inte konkurrera med det befintliga V5-spelet, Vi hamnade därför i den underliga situationen att den enda bana som inte deltog i V65:s marknadsföring var landets främsta bana, som dessutom var utsedd till premiärbana. Trots de problem som förekommit blev premiären på Solvalla en dundersuccé”, skriver Gert Lindberg.

50 öre raden och två vinstpooler. Vintern 1974-1975 kom V65 med på tv – kan man bara tänka sig då Tipsextra och Lars-Gunnar Björklund kom med i bilden.

statyn gustaf hallen
Sommaren 2010 avled Gustaf Hallén i en ålder av 90 år. Vi pratar nu V75-aktuella banan Bodentravets störste tränare genom tiderna.
Jag intervjuade Gustaf före bemärkelsedagen i januari det året. Han berättade då bland annat om en resa från Boden till Årjäng då han skulle tävla. Färden gick med tåg 1952. Man lastade hästarna en morgon i Boden och var framme i Årjäng första två dygn senare.

– Tåget stannade nästan vid varenda mjölkpall på vägen ner. Men jag vann ett lopp i Årjäng den dagen i alla fall.

1659 segrar blev det som kusk, en siffra som väger mycket tungt med tanke på hur förhållandevis få tillfällen de aktiva hade att tävla när det begav sig. Gustaf Hallén blev proffs i Boden 1947 och under den första hälften av sin tränarkarriär tävlade han nästan uteslutande i Boden och på grannbanan i Skellefteå.

Jättestatyn av Gustaf Hallén frontar travbanan. Gustaf är den ende travtränaren i Sverige som blivit staty.

>>>>>Är Leon släkt med Hallén?

leonhallen

Leon Hallén är ett relativt nytt namn i trav-tv. En Stockholmskille, född i Vasastan.
Är 28-åringen släkt med legendaren från Bodentravet?
Blev tvungen att kolla.
– Nej, jag har faktiskt inte hört talas om honom. Lite dåligt kanske men så är det säger Leon.

Inte så konstigt. Grabben är född 1990 och är från södra Sverige.
Leon Halléns pappa kommer från Halmstad och även hans farfar är därifrån.

– Längre bak än så har jag dålig koll på, säger Leon.

Travnestorn Gustaf Hallén föddes i Sundsvall ska sägas.

När vi ändå har trevlige Leon på tråden kan vi lika gärna fråga honom om hans travintresse.
– Ingen travbakgrund om man menar att vara aktiv i sporten. Det är tack vare morfar jag kom in på travet. Jag fick följa med morfar till Jägersro när man var och hälsade på dem nere i Skåne men första besöken var på Solvalla dit han tog mig när jag var liten. Morfar var bara publik. På den tiden när jag började hade vi Brian Key som en favorit och följde den. Triton Sund är en häst jag följde från det att den började starta, säger Leon Hallén.

Hästar hade Leon knappt ens rört innan han åkte till Halmstad för jobb hos Marcus Lindgren.
– Efter det träffade jag min tjej på Axevalla och flyttade ner med henne till Frankrike och jobbade där. Vi hade hand om tio hästar som tävlade och även par vinnare på Vincennes, säger Leon Hallén, som är tillsammans med Annsofie Norman, dotter till Glen och syster till Peter G Norman.

Se där, lite Hänt i veckan-skvaller i Wikners TRAVliga blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.