”Ta två pumptag” sa Bo W Takter




Foto: Mikael Wikner

På juldagen kör Umåker sitt ”Winter Trot Classic” igen med spel på V75.
Klockan 14.45 drar man igång tävlingarna och första V75-loppet går klockan 16.20.
Banmästaren Mats Bucht har haft tur med vädret i år och kunde tidigt ställa i ordning en isad vinterbana till juldagen.
I skrivande stund (onsdag kväll) visar termometern på -14 i Umeå och kylan ska hålla i sig.

Ska vi hoppas att banans nya referent och intervjuare Malin Axroth (bilderna ovan) ”broddar upp” ordentligt till juldagen. Tidigare har det varit lite så och så med den saken.
Ett vintertrav för något år sedan kom hon invirvlande från polishuset (hon jobbar som kommunikatör åt polisen) och hann inte byta på fötterna. Hon genomförde de första intervjuerna på banan i halkiga modeskor (se bilden) innan hon satte på sig riktiga kängor.

Malin Axroth – född rakt in i travsporten – är dotter till Carina Axroth och Tommy Carlsson. Malin jobbade på ATG och Svensk Travsport under några år runt 2008-2011 innan flytten gick hem till Umeå igen.
Som referent har hon fått mycket beröm för att hon kör en egen stil – betyg har bland annat blivit en rejäl ”hiss” av Patric Skoglund i Skoglund och David Neves ”Travpodden” i höstas i inslaget Hiss eller diss).

Malin Axroth har jag skrivit om tidigare i Wikners TRAVliga blogg.
När hon bara var några år gammal var hon redan så inkörd på hästar och trav att hon blandade ihop sin mammas behå med Stig H Johansson.
Vi tar minnet igen: Mamman Carina Axroth – skolchef i Umeå som extraknäckt som reporter och referent i trav-tv och refererat på många banor i norr – minns episoden med behån väl.

– Jag stod i duschen och bad Malin hämta min behå och hon sprang iväg. Men mamma jag hittar inte! Men den ligger ju där borta på stolen, sa jag. Men mamma jag hittade inte igen travprogrammet! Behå. behå? Han heter väl STIG H?

>>>>>
Det här är Wikners TRAVliga blogg där Nostalgi och Nonsens är ledorden.
>>>


Bo W Takter intervjuas i Tipsextra.

Bo W Takter är död.
I Umeå har folk plockat fram minnet av Bo W:s besök på Umåker 1983.
Det var i mitten av september det här och profilen var stekhet efter segern med Micko Fripé i Svenskt Travderby knappt två veckor tidigare.

Bo W Takter var bjuden till Umeå för att köra hästar och lockades med lite appearance money” av banan som ville bjuda publiken på något extra.
Kurt Rudolfsson satt i styrelsen för Västerbottens travsällskap.
Vi ville ge det bästa till publiken och Takter var ju ett gångbart namn sedan flera år. Vi gjorde samma med Ulf Thoresen vid ett annat tillfälle. Jag vill minnas att det gick bra för Bo W Takter den dagen, säger Rudolfsson.

Saab-Anas Cup var storloppet den här dagen och Takter vann båda försöken med i tur och ordning Darn Quality och Kluto, hästar tränade av hemmaamatörerna Sören Rehnmark respektive Sixten Jansson.

Min kompis Stefan Lundberg minns Takters besök.

– Farsan hade häst i samma stall som Thule Jonsson, Hasse Adolfsson, Tage Bergström, Sixten Jansson med flera. Stall C, det så kallade amatörstallet på Umåker. Minns att man tyckte att det var roligt att se Takter på stallbacken den dagen. Takter värmde Kluto och efteråt frågade Sixten Jansson om det var något han behövde ändra på i hästens utrustning till loppet, berättar Lundberg.

Ändra något? Bo W Takter var säkert medveten om att han var ”trollkarlen” efter Micko Fripés snabba förvandling inför derbyt och valde nog att showa till det.

– Ta två pumptag på vänster hjul sa Takter och slog med pisken på däcket!

Finalen av Saab-Anas Cup lockade med 6000 kronor i förstapris. Berth Johansson vann med egentränade Noble Man. Bo W Takter tvåa med Darn Quality efter galopp och trea den andre försökssegraren Kluto, körd av Staffan Osterling.

Per Öström, en av cheferna på Svensk Travsport, kommer från Umeå och jobbade på Umåker den aktuella tävlingsdagen. Han minns att Bo W satt och visslade bakom hästarna i värmningarna.
– Jag kan ha varit kurvdomare på den tiden eller ekipagekontrollant. Hur som helst kommer jag ihåg att Takter satt och småvisslade bakom hästarna. Om det sedan ledde till någonting eller inte kan jag inte svara på. Men han fick ju en jäkla fart på dem, säger Per.

Kanske var det pumptagen som blev skillnaden för Kluto? Vi som gillar bra historier väljer att tro det.

>>>>> Fällman coming home for christmas

Emma Fällman och Johan Amsköld, värdpar för en travgala i Umeå för några år sedan.

Annat som händer under V75 på juldagen är att Emma Fällman kommer hem och jobbar som reporter på stallbacken för Kanal 75 i TV12. En reporterdebut för henne.
Emma jobbade i flera år som speaker på Umåker och andra banor. 2010 flyttade hon ner till Stockholm. Sedan drygt ett år tillbaka är hon en av programledarna i ATG Live.
– Det är så sjukt när jag berättar det i efterhand men jag flyttade alltså ner för elva år sedan och den stora grejen var att jag ville jobba med trav-tv! Jag var inne och gjorde någon testpilot och kommer ihåg att benen bara skakade. Det tog några år men nu har jag fått chansen, berättar Emma.

På juldagen blir det alltså första gången för Emma i reporterrollen. Johan Amsköld jobbar också och ska vara bollplank för den orutinerade reportern.
– Det känns så bra att Johan är med. Tänk att jag ska kampera ihop med Johan igen. Det känns speciellt eftersom det alltid var han och jag som åkte runt när jobbade i tornen på banorna Umåker-Solänget och Skellefteå  – jag som speaker och han som referent, berättar Emma ”Fällis” Fällman.

>>>>>Uppfostringsanstalten – Umåkers måldomartorn

Umåkers torn under december i år.
Foto; Mikael Wikner

På juldagen avgörs alla V75-loppen just här vid målstolpen på innerplan.
Umåkers måldomartorn har varit lite av en plantskola för Trav-Sverige.
Johan Amsköld skötte refererandet och intervjuerna på Umåker i flera år innan han drog söderöver för sportchefsjobbet på Färjestad. Nu är han tillbaka och fungerar som reporter för Kanal 75 i norr.
Emma Fällman och Malin Axroth har nämnts tidigare i den här bloggen.
Så även Per Öström som började i tornet i Umeå och under tio år var speaker på Solvalla. Brodern Nils Öström jobbade ett tag som värmningsintervjuare i första sväng på Solvalla. Minns ni den funktionen?

Umeåsonen Johan Edlund har refererat lopp och intervjuat på banan. Robert Karlsson har skött sysslorna i torn och vinnarcirkel i perioder.
Kajsa Gustafsson skötte snacket i vinnarcirkeln innan hon blev headhuntad av Åbytravet. Nu jobbar hon på Kanal 75.
Halmstadtränaren Marcus Lindgren startade också sin bana i tornet på Umåker.
Carina Axroth, känd från både tornet på Umåker och tv.
Anders Fredriksson, speaker på Solvalla med flera uppdrag, var en gång sportchef på Umåker och skötte då även intervjuerna i vinnarcirkeln.

Alla har de Umeå och Umåker som gemensam nämnare.
Obs, det här var namn jag drog ur högen! I Umåkers torn har många fostrats.

>>>>>Verbeeck med stallmössa

Jos Verbeeck plåtad av Hanna Olofsson. (Kolla mössan)

Bodentravets Hanna Olofsson var uppe i tomteland i Rovaniemi i norra Finland i början av december för Arctic Horse Race. En tävlingsdag med inbjudna kuskar.
Hanna tävlade i samma lag som Jos Verbeeck och Marius Höitomt.
Eder bloggade beställde en bild till bloggen i förväg av Hanna. För nog hade det varit något med jultomten, Hanna och Jos Verbeeck på någon bar i Rovaniemi!

Samma helg plingade det till i min telefon. Hanna mötte aldrig tomten berättade hon, men väl Verbeeck.
Jos fick en stallmössa på huvudet av Hanna och poserade glatt.

– Haha. Ja, han var inte svårövertalad att vara med på bild! Jag känner Jos lite grand efter att vi har träffats i Frankrike i olika sällskap och sedan har ju han varit i Boden och kört kuskmatch också. I Rovaniemo hade vi kört ren tidigare på dagen och det var kallt som sjutton. Jag hade full vinterutrustning på mig med overall, tröja, tjocksockor och hela kittet men frös ändå i 20 minus. Jos hade jeans och en jacka! Detta var enda gången han hade mössa under hela vistelsen vad jag såg i alla fall, säger Hanna Olofsson.

Tack för den trots allt juliga bilden, Hanna!

>>>>>En himla massa program


Slutligen en julhälsning från Anders Lindqvist.
Bilden föreställer några av de tusentals program och travtidningar som Anders var tvungen att kasta när han flyttade ut från sin borg på Grosbois.
Sedan i höstas bor han i en liten lägenhet i kollegan Jarmo Niskanens träningsborg på Grobban. Anders är lite pensionär men fortsätter med några hästar tillsammans med en av hans tidigare anställda, Ulrika Eriksson.

– Ulrika är så in i helsicket duktig att det vore en stor förlust om hon inte blev etablerad, säger Lindqvist.

Han bor numera i en liten lägenhet i borgen.
– Jag bor i borgen hos Niskanen och en av fördelarna med att flytta in i något så litet är att jag inte få plats med nån julgran. Så jag sparar in pengar mer än på ett sätt. Att tvingas kasta så mycket trav i containern högg dock i hjärtat. Det var massvis med Travronden, Guiden och travprogram, säger Anders Lindqvist.

Wild Love är nere i Paris för vintern igen. Lindqvist och ägaren Bengt Simberg hoppas på en plats i Prix d’Amerique lite för kul men det stora målet är fyrakilometersloppet Prix de Paris i februari.

Allt för denna gång från Wikners TRAVliga blogg!
Skriv gärna kommentarer i kommentarsfältet.

[email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.