Dagsböter är fel metod!

Bilden ovan visar en av de många skyltar i USA som uppmuntrar folk att inte skräpan ner.

För mig är ”Dagens fråga” i VK ett intressant sätt att få veta vad vanliga människor tycker och tänker. Ämnet till dagens fråga i veckan handlade om det ökande problemet med nedskräpningen i Umeå. Frågan formulerades ungefär så här – Tror du att ett hot med dagsböter skulle förebygga nedskräpningen i Umeå (om man blir ertappad)? Om jag minns rätt svarade alla tre personerna vagt att det kanske skulle hjälpa fastän 800 kr var lite för mycket,  

Men enligt min åsikt är det inte lönt att införa ett straffsystem i en sådan miljöfråga eftersom det sannolikt kostar mer att administrera och bevaka en sådan förordning än det är värt. När det gäller nedskräpning tror jag mycket mer på utbildning och jag har förstås ett strålande exempel! President Lyndon Johnsons fru, Lady Bird Johnson, blev talesmannen mitt på 60-talet för den nationella kampanjen, ”Keep America Beautiful” (Håll Amerika vackert). Hon utmanade alla i landet att göra sin del för att förverkliga denna kampanj – kommunen, invånaren, företag, skolor, affärer och politiker.  

Tusentals fler soptunnor sattes ut på gatorna och i parker i hela landet och fler städningsarbetare anställdes av varje kommun för att regelbundet tömma soptunnorna. Skyltar sattes upp överallt för att uppmuntra och påminna att ansvaret tillhörde alla. Reklam visades på tv och annonser publicerades i tidningarna för att vissa olika sätt som man lätt kunde bidra till detta nationella projekt. Affärer tog ansvaret att sätta soptunnor utanför sina hus. Barnen lärde sig såväl i skolan som hemma att sköta om sitt eget skräp. Skräppåsar till bilar blev tillgängliga (gratis) vid bensinstationerna för att minska frestelsen att kasta ut skräp genom bilfönstret.  

Det tog tid förstås, men så småningom ändrades den nationella attityden. Idag ligger ”hålla vackert och rent” i ryggraden på de flesta amerikaner. Begreppet inkluderar nuförtiden att också hålla Amerika fräscht genom att plantera träd och blommor, återvinna så mycket som möjligt och minska luft- och vattenförorening (fastän det tycks som om USA inte har kommit så långt i frågan). Nya projekt, idéer och olika sätt för vanliga människor att hjälpa till dyker därför kontinuerligt upp för att hålla begreppet levande.  

Det kan förverkligas också i Umeå samt hela Sverige men varje kommun och sina invånare måste vara villiga att samarbeta för samhällets bästa istället för att bara titta över axlarna innan man skräpar ner för att slippa dagsböter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.