JA! Vi vann!

Av allt att döma når inte valdeltagandet de minst 50 procent som socialdemokraterna och miljöpartiet krävt för att respektera utfallet i folkomröstningen. Vi ser ut att landa på 29 procent. Men segern är fullständig, sett till dem som ändå valt att delta! Just nu ser det ut som att över 90 procent röstat JA.

Om vi skulle anta att valdeltagandet var 21 procent högre (det vill säga 50 procent) och samtliga dessa väljare hade röstat NEJ (vilket är högst osannolikt) skulle JA-sidan ändå vinna (med drygt 7.000 röster). Flera socialdemokratiska kommunalråd har också uttalat sig (SorseleVilhelminaNordmaling), och vi får sätta hoppet till att landstingsråd Peter Olofsson (s) väljer att väga in detta i värderingen av folkomröstningens utfall och konsekvens. Att NEJ-sidan varit helt frånvarande, som jag tog upp i ett tidigare blogginlägg, kan ge folkomröstningen styrka trots det låga valdeltagandet: Sett till en folkomröstning där en tydlig politisk konfliktdiskussion saknats (motståndaren hade lämnat planen), får man ändå anse detta resultat som mycket talande.

Jag vill gratulera alla inlandsbor till den seger vi alla i Västerbotten nu fått genom det arbete som eldsjälar gjort för att få tillstånd en folkomröstning; utan dessa människor hade aldrig folkomröstningen blivit av. Nu kan vi alla glädjas åt ett tydligt utfall. För detta kommer de närmsta dagarna att bli intressanta att följa. Jag misstänker att det kommer att bli mycket tjafs kring vad folkomröstningen egentligen innebar. Däremot är det nog få som kan säga något annat än att det är en tydlig markering mot landstingsledningen.

Det våras för en livlig valrörelsedebatt för 2014 om vilken sjukvård vi i Västerbotten vill ha. Uppenbart för mig är att en majoritet västerbottningar vill ha en solidarisk och jämlik vård i hela länet.

Lite siffror

I Västerbottens län finns 207.696 röstberättigade. 50 procentigt valdeltagande motsvarar 103.848. Av dessa måste 50 procent rösta JA. Det motsvarar 51.924 JA-röster.

Nu blev utfallet och resultatet: valdeltagandet stannade på 29 procent. Totalt röstade 60.262. Av dessa var JA-rösterna 53.305 stycken.

Hur ska politiken lyckas slingra sig ur detta? Segern är så överväldigande.

Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Ingegerd Jernberg

  71% valde att inte rösta. Vad säger det? Det kan inte tolkas som annat än att en överväldigande majoritet anser att man inte kan folkomrösta i en enskild budgetfråga. All landstingsverksamhet har fått nedskärningar och det kommer att bli ännu mer framöver. Ge er nu. Försök inte att manipulera folk med dina floskler oh siffror. Dessutom, Åsele har sin bil som är bättre än en ambulans, Dorotea har sina 2 akutplatser, den enda skillnaden är att de är belägna i andra lokaler. Kommuner och landsting måste samverka om vi överhuvudtaget ska ha kvar någon välfärd i framtiden. Jobbskatteavdragen har dränerat landstings/kommunernas budgetar.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Finns ingen anledning att ge sig. Folkomröstningens utfall är såpass tydligt och överträffade de krav socialdemokraterna och miljöpartiet ställt för dess giltighet. Peter Olofsson visar just nu en maktens arrogans.

 2. Ingegerd Jernberg

  När du vaknat ordentligt och tagit del av fakta kommer du förhoppningsvis att inse att du är ute och cyklar. Det är c:a 20% av befolkningen som röstat ja och det är ingen majoritet. Ta gärna del av den utvärdering av åtgärderna med samverkan landsting/kommun som finns. Hur du kan kritisera åtgärder som blivit betydligt billigare och dessutom bättre och att göra detta med högern (som är ansvariga för landstingens försämrade budget) är en för mig obegripligt.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jag tror detta blivit lika obegripligt för oss båda. Jag upplever det som att du inte riktigt förstått det jag skrivit. Om du läser igen vad jag skrivit så ser du att det du kommenterar är inget jag påstått. Om du också läser det övriga jag skrivit, om varför jag röstat JA, så får du också svar på vad mitt ställningstagande baseras på. Jag har inget samröre med den borgerliga linjen om privatiseringar och nedskärningar.

   Läs här:
   http://blogg.vk.se/dalnym/2013/08/30/darfor-rostar-jag-ja-8-september/

 3. Pingback: Vilken seger! | I min lilla värld…

 4. Ingegerd Jernberg

  Redan före folkomröstningen som aldrig borde ha genomförts meddelade landstingsledningen att 50% valdeltagnde var ett krav för att resultatet överhuvudtaget skulle anses som giltigt. 29% röstade och du skriver att resultatet är,så pass tydligt och att det överträffar S och miljöpartiets krav för att bli giltigt. Peter Olofsson visar just nu maktens arrogans. Kommer vi från samma planet tro? I min värd så fattas det 21% röstande för att komma upp till 50%. När det saknas pengar i den offentliga verksamheten så måste man spara eller höja skatten. Alla verksamheter inte minst i Umeå, Skellefteå och Lycksele har fått rejäla minskningar.
  Det är ju inte särskilt kärleksfullt att utmåla Peter Olofsson som maktens arrogans. Jag tycker att han verkar vara en trevlig, kunnig och lättsam person med enormt tålamod.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Ja, landstingsledningen har satt den ribban, men den är inte skriven i sten. Skulle 50 procent vara krav för valresultats giltighet skulle inte ett enda val till Europaparlamentet vara giltigt. Jag tycker det skulle vara hedervärt om landstingsledningen visade sig åtminstone lite ödmjuka. De kunde enkelt sagt att valresultatet behöver analyseras innan ställning tas. Se vilka konsekvenser valets resultat för med sig.

   Vi kommer från samma värld, Ingegerd, men vi ser olika resultat. Jag ser att att över 53.000 västerbottningar röstat JA, när det endast hade krävts omkring 51.500 västerbottningar för att vinna ett val med ett valdeltagande på 50 procent. Det är alltså ett resultat som överträffar de krav S och MP satt för omröstningens giltighet.

   Några rejäla nedskärningar är det inte frågan om. Det handlar om 0,3 promille av landstingets totala budget. Det blir inte något stålbad i Umeå, Lycksele eller Skellefteå ifall man låter inlandet få ha kvar den vård de vill se för att känna sig trygga.

   Jag tror alldeles säkert att Peter Olofsson är en trevlig person, men som han uttalade sig, utan någon som helst ödmjukhet, menar jag visar maktens arrogans. Jag uppfattade honom som respektlös.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.