Homosexualitet kan botas med förbön

”Homosexualitet kan skada ditt liv”, anser pastorn. Den nya arbetsmarknadsministerns privata tro lyfts fram i ljuset. Hennes nya samfund Kristet center tycks vara mer radikala (i detta fall med innebörden mer konservativa, reaktionära, intoleranta) än sekten Livets Ord. De lider av en minst lika inskränkt världsbild och tycks vara en Livets Ord-satellit. Församlingen använder sig av förbön för att bota ”sexuell avvikelse” och ber tillsammans att Gud skall bota denna styggelse och onaturlighet till sexuell läggning.

Frågan är: Hur mycket kan Svantesson inte dela samfundets värderingar och människosyn och ändå vara en del av den? Min fem ören i detta är: Troligtvis inte mycket. Denna typ av samlingar är intoleranta och åsiktsfriheten mycket begränsad. Den dömande mentaliteten ligger nära tillhands. Är man exempelvis homosexuell och vill älska sitt liv och en annan människa så är man inte välkommen i församlingar av detta slag.

Kristet Center och Livets Ord ingår i Trosrörelsen i Sverige, som är en del av en internationell kristen rörelse med ursprung i USA.

Forum för familj och människovärde
Sveriges nya arbetsmarknadsminister har enligt Aftonbladet varit en del av riksdagsnätverket Forum för familj och människovärde (ett nätverk för abortmotståndare, främst bestående av moderater och kristdemokrater, men även centerpartister och folkpartister). Denna grupp har vid tillfällen anordnat möten i riksdagens lokaler dit de bjudit in amerikanska högerextremister till lika abortmotståndare och homofober, såsom Wanda Franz och Richard Wilkins. Den första var ordförande för National Right to Life Committee och den andra är verksam inom The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (mormonkyrkan). Riksdagsnätverket samarbetar även med den Katolska kyrkan och deras organisation Respekt – Katolsk rörelse för livets okränkbarhet som är helt emot kvinnans rätt att få bestämma över sin kropp.

Forum för familj och människovärde leds av moderater och den motarbetade ett förslag om utvidgad aborträtt i Sverige. Vid tiden för detta satt Elisabeth Svantesson i dess styrelse.

Jag undra när också svenska politiker ska börja påstå att kvinnor inte kan bli gravida av att bli våldtagna? Att kvinnor har ett biologiskt system i kroppen som stänger av den reproduktiva förmågan om hon inte har lust att bli gravid. Jo. Så knasigt låter det i USA.

Jag säger det igen: Sveriges arbetsmarknadsminister basar över det departement under vilket Diskrimineringsombudsmannen (DO) lyder. Åtminstone jag tycker att det känns mycket olustigt att den posten innehas av en abortmotståndare och homofob. Det är lika illa som om statsminister Fredrik Reinfeldt skulle utnämna en rasist till arbetsmarknadsminister, eller varför inte integrationsminister.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

25 kommentarer

   • Bertil Örjestad

    På vilket sett är det en sjukdom? Tycker det är barnsligt av ex HBT personer att alltid klanka på kristna. Har själv aldrig sett att någon blivit helad via förbön beträffande homosexualitet men däremot andra saker har jag sett med egna ögon. En person slutade snusa rakt av exempelvis, en annan blev fri från en allvarlig sjukdom som ingen läkare kan förklara. Ska i min blogg försöka få dessa personer att berätta.

 1. Håkan

  Under rubriken:Kategorier glömde du att skriva vänsterextrema,våldsvänstern,kommunister,PKmedia och Stalinkramare.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jag ser inte på vilket sätt dessa kategorier är relevant för blogginlägget. Inlägget behandlar inget av det du skriver. Jag väljer att hålla mig till sak.

 2. Nils

  Du tycker inte själv att det är lite lågt att försöka vinna politiska poäng på detta? Jag tycker att du borde bry dig lika lite om hennes tro som vi andra bryr sig om din sexualitet. Vad du valt för sexualitet är din absoluta rättighet, likväl är det arbetsmarknadsministerns absoluta och lagliga rättighet att få tro på vad än hon vill. Du vet att vi lever i en demokrati? Då vet du att vi också har rättigheter och skyldigheter. Du som känner sådant agg mot de som har andra åsikter än dig har väl hamnat helt fel när du valt att jobba med politiken, eller är det så att du bara förvaltar ditt kommunistiska arv och tycker att meningsmotståndare inte får finnas? Jag är varken aktiv kristen, högarextremist eller homofob, men jag tycker att du bör fundera över din approach då du troligen enbart motarbetar dig själv i kampen mot dina åsiktsmotståndare. Du tror verkligen att hennes religösa tillhörighet har något med aliansens människosyn?

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Först av allt, Nils. Man ”väljer” inte sin sexualitet. Hade jag kunna göra det skulle jag aldrig ”valt” att vara homosexuell när det väl begav sig. Jag föddes såhär. Kom inte och snacka om val. Jag tror inte du begriper hur insiktslöst det låter att påstå att man kan ”välja”, och bara det att du säger ”välja” visar hur lite du begriper av det trauma, den ångest och det förtryck man går igenom på grund av det heteronormativa samhällets krav och förväntningar, av människor trångsynta perspektiv och förakt.

   Har du någon gång upplevt rädsla för ditt liv när någon kysst dig på stan eller hållit din hand på bussen? Troligtvis inte. Men det har jag. En vacker handling omvandlas till kalla kårar och rädsla. Jag kan inte visa min kärlek öppen och vara trygg med det, eftersom det finns de som hatar och uppviglar till brott mot mitt liv. Dessa återfinns bland annat i de samlingar som Svantesson är verksam inom. Hon har också visat att hon inte stödjer alla människors lika rätt och värde. Detta har hon gjort i riksdagen.

   Jag bryr mig alltså inte om hennes tro. Jag bryr mig däremot om vilka idéer hon stödjer och den handling hon själv valt. Jag förnekar inte heller hennes rätt att ha sina åsikter, men jag tycker att det är märkligt att du inte ser att du argumenterar emot dig själv. Du förnekar min rätt att ha en avvikande mening, eller åtminstone att yttra den. Du har valt att gå till personangrepp mot mig istället för att diskutera i sak. Du har valt detta på grund av att jag valt att yttra mening; att jag inte delar hennes åsikter. Vad säger detta om din demokratiska natur?

   Sedan finns inget ”kommunistiskt arv” hos mig. Jag var inte ens torr bakom öronen när öststatsdiktaturerna föll.

   • Nils

    Nej, du förnekar inte henne rätten till åsikter, men du ifrågasätter hennes rätt till sin tjänst pga hennes religösa uppfattningar. Det kallar jag diskriminering! Det är tämligen uppenbart att du försöker undvika kopplingen mellan hennes religösa trosuppfattning och hennes åsikter angående homosexuella och aborter för att du inte skall framstå som diskriminerande, har jag fel, om du skall vara riktigt ärlig?

    På vilket sett talar jag emot mig själv? Jag menar att du har en approach som är liktydig med att vilja tysta demokratiskt valda personer pga av deras åsikter. Jag tycker att du borde fundera över om den approachen är förenlig med ett demokratiskt samhälle?

    På vilket sätt har jag angripit din person? Jag har hävdat att du valt din sexualitet och du kan inte påstå att jag har fel, eller finns det forskning på området som säger att det till 100% är medfött?

    Jag har åsikter som inte överenstämmer med hennes eventuella uppfattningar om homosexuella och aborter, men det ger mig inte rätt att neka henne sin grundlagsskyddade rätt till arbete oavsett trosuppfattning.

    Jag menar att du bär vidare ett kommunistiskt arv genom det parti du företräder, har jag fel? Tar du till 100% avstånd från kommunismen och ditt partis historia? Är det bara delar av kommunismen som du tycker är bra? Kanske är det så att Svantesson också bara delvis står för sin kyrkas eller fd kyrkas åsikter? Skall du förlora rätten till ditt arbete för att du har kopplingar till ett tidigare starkt kommunistiskt parti, eller rättare sagt, ett parti som försöker verka rumsrena genom att int K:et i VPK? Ni borde kunna stå för era åsikter, ingen borde förfölja er och neka er era grundläggande rättigheter för att ni tycker som ni tycker!

    Jag hoppas verkligen att du någon gång öppet kan visa din sexuella läggning på gatan utan att känna det obehag du känner, jag tycker att du har samma rättigheter som alla andra, oavsett sexuell läggning, relion eller hudfärg!

    Fundera också över hur dina partikamrater och sympasitörer skulle motta ett likvärdigt scenario men där kvinnan ifråga var troende muslim?

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Jag måste erkänna att jag har svårt för sättet du argumenterar på. Du argumenterar i påståenden istället för frågor. Detta ger intrycket av att du är mycket aggressiv i retoriken (även om du kanske inte är det).

     Angående Elisabeth Svantesson: Du har naturligtvis fel i det du säger om diskrimineringen. Hennes tro är hennes egen ensak och jag har flera gånger de senaste dagarna blivit störd på medierapporteringarna där de fokuserar på hennes religiösa tro istället för hennes politiska åsikter. Jag det är rimligt att fokusera på hennes politiska åsikter (hon är trots allt politiker) och det politiska arbete hon varit med om att driva. Då är även politiska samlingar av intresse att granska. Hon har varit med i flera minst sagt klandervärda sammanhang. Antingen är detta något hon delar eller så är hon omdömeslös.

     Att bli minister är ingen anställning. Det är ingen tjänsteman. Det är ett politiskt förtroendeuppdrag. Man har blivit vald för att man har idéer och tankar och förmågan att förverkliga dessa. Det är därför det är så beklämmande att hon fått detta förtroende av Reinfeldt med anledning av hennes åsikter.

     Angående Vänsterpartiet: Jag dina synpunkter därhän. Du har inget intresse av att vara saklig i detta och du har redan fått svar vad jag anser om Öststaterna. Det borde gott räcka. Lägg till helheten: Jag var inte ens född och jag tror inte på någon form av arvsynd.

     Angående sexuell läggning: Jag har inte valt min läggning. Acceptera det. Jag känner ingen annan heller som ”valt” sin läggning. Valde du din?

     • Nils

      Precis som du säger så är hon förtroendevald, om det så är explicit för hennes åsikter kring de ämnen vi debatterat här eller för hennes andra åsikter och kvaliteter spelar väl egentligen ingen roll. Huvudsaken är att hon är invald i enlighet med våra demokratiska principer. Att det sedan finns en majoritet som inte tycker som du och dina partikamrater på den yttersta vänsterhalvan får du nog leva med, alternativt komma med något vettigt som får fler att tycka som dig. Visst förstår du att hennes åsikter rörande abort och homosexualitet är starkt kopplade till hennes tolkning av kristendomen? Hur kan du då mena att det inte är diskriminerande? Ännu är inte Sverige helt avkristnat och så länge det så förblir lär du få leva med att de ”kristna” värderingarna kommer att påverka politiken. Hur det är i Svantessons fall får vi väl se.

      Du svarade inte på frågan om hur du skulle mottagit samma nyhet om kvinnan eller mannen var muslim?

     • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

      Att vara troende befriar inte från ansvar för de åsikter man driver. Hennes tro är hennes sak, men när hennes åsikter börjar kringskära mitt liv och mitt värde har jag all rätt att säga ifrån.

      Svantesson ifrågasätts av många. I stort sett hela HBTQ-rörelsen gör detta. Kvinnopolitiska och jämställdhetsorganisationer gör detta. Politiker från alla partier utom moderaterna och kristdemokraterna har ifrågasatt och höjt ögonbrynen. Så någon ytter-vänsterkant finns inte i detta. Det är bara i ditt smädande av mig som det finns.

      Det vi pratar om här handlar om alla människors rätt och lika värde. Eller är det ett koncept som bara vänstermänniskor förstår? Jag håller inte med om det. Vi är många som står upp gemensamt för varandras rätt att vara dem de är och varandras rätt att bestämma över sin egen kropp. Höger som vänster.

      Kristen eller muslim eller jude eller annat spelar ingen roll. Det är värderingarna som avgör för mig. Inte om man är troende. Är det en muslimsk kvinna som arbetar för kvinnans rätt till abort och HBTQ-personers rättigheter hade jag inte invänt som jag gjort nu.

      Du verkar vilja att jag ska stå för något jag inte gör. Vad är ditt syfte och mål med dessa ifrågasättande påståendena som du kommer med?

  • Daniel

   Du är en idiot. Man väljer inte sin sexuella läggning. Att du tror det demonstrerar bara hur dum och oförstående du är. Om du provade släppa in lite ljus i den där unkna stugan som kallas för ditt huvud kanske du skulle lära dig nåt, men jag förstår helt att det nog är lättare för dig att fortsätta tänka som en grottmänniska.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Ja instämmer, Marianne. Det är mycket obehagligt. Värderingar som dessa hyser är skrämmande och den erkänner varken liv och värdighet för alla. Jag hoppas att Reinfeldt inser sitt (förhoppningsvis) misstag.

 3. Filosofen

  Hej Daniel
  intressant blogg du skriver tycker jag dock håller jag ej med om alla dina åsikter.
  Jag skulle om jag får önska vilja höra dig reflektera och filosofera kring en fråga som jag inte riktigt hittar något bra svar på…
  Om en person nekas t.ex. ett jobb pga någon av de diskrimineringsgrunder (kön, sexuelläggning, etnicitet m.m.) är det då verkligen rätt av personen att bli besviken eller upprörd över att inte få jobbet? Hade alternativet varit bättre, att få jobbet men uppleva att man inte var fullt ut accepterad på sin arbetsplats?
  Förstår du hur jag menar med detta dilemma?

  Uppenbarligen och utan tvekan menar jag inte att det är okej att diskriminera någon utan jag undrar snarare om du kan filosofera kring dilemmat i sig själv. Ett annat exempel, om du arbetar på en arbetsplats och ej trivs med den arbetsmiljö eller kultur som är där då byter du jobb.

  Det vore för mig intressant att läsa dina reflektioner och fliosoferingar kring detta.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej filosofen,

   Tack för din kommentar! Nej, vad skulle det vara för värld om alla tyckte lika? Hade varit fruktansvärt, om inte annat så mycket tråkigt! 🙂

   Självfallet skulle jag kunna filosofera kring det en aning. Jag har lite egna erfarenheter till och med. Jag fick nämligen sparken från ett jobb när det uppdagades att jag levde ihop med en kille. Min kille fick också sparken. Det är en bra fråga om jag skulle vilja slåss för att få tillbaka ett arbete där chefen uppenbarligen föraktar en, inte för vad jag gör på jobbet, utan för den jag är privat.

   Jag funderade eventuellt på att skriva ett inlägg med utgångspunkt i kommentaren av signaturen Nils, som lämnade ett påstående om att jag valt min sexualitet. Där skulle eventuellt denna episod av mitt liv reflekteras kring. Eller vill du kanske ha ett svar direkt här i kommentatorsfältet?

   • Filosofen

    Om du orkar skriva ett inlägg där detta diskuteras och filosoferas kring eller knyter ihop det med ett annat inlägg vore det en intressant läsning men det är din blogg så välj du 🙂

    ps. olika åsikter och möjligheten att diskutera och lyssna på dessa är väl ändå själva grunden i en demokrati? 🙂

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Självfallet, men önskemål kan man alltid lämna. Det är trevligt med input. 🙂 Jag ska se vad jag kan göra, men i helg blir det mest troligt inte. Har en del att göra inför nästa vecka (Umeå Pride med mera)

     Ja precis! Men inte bara grunden i demokratin. Det är grunden för all utveckling och allt socialt liv. Slutar folk diskutera, slutar människor tycka olika saker, då går vi en mycket tråkig framtid till mötes. Tror åtminstone jag.

 4. realist

  Ja, jag blev förvånad över hennes nya uppdrag. Samtidigt tycker jag att man måste skilja på uppdrag och personligt liv. Ska jag som bög, ha ett visst jobb, vissa åsikter rent generellt? Om jag inte själv vill uppleva sådant ska jag begära det av andra? Själv gick jag i en liten skola med många pingstvänner, och visst- jag har haft många fördomar om dess medlemmar och åtm den församlingens trångsynta åsikter. När jag efter flytt och via jobbet träffade pingstvänner så nog hann jag tänka – ja ha, en sådan person, då vet jag vad jag kan förvänta mig. Fördelen (om man nu kan säga så) är väl att hon kommer att granskas rätt ordentligt i fortsättningen.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Det jag anser alla bör fråga sig är hur vi skulle reagera om regeringen utsåg en förintelseförnekare att utreda om förintelsen verkligen ägt rum, eller ifall vi anser att en person med nazistsympatier är lämplig för att inneha ansvar för antirasistiskt och antinazistiskt arbete?

   Detta gäller Svantesson i allra högsta grad; Är det rimligt att ge en homofob och abortmotståndare ansvaret för det departement under vilket Diskrimineringsombudsmannen (DO) sorterar? Kan kvinnor och HBTQ-personer känna sig trygg med hennes om minister? Jag måste erkänna att jag känner ett stort obehag.

 5. realist

  Nu har ju hon inte förnekat förintelsen, eller? Men visst, glorian föll på sned direkt när det kom fram att hon aktivt tidigare jobbat mot abort, varit medlem i en suspekt frikyrka. Hennes uttalande att ”hon står för regeringens åsikter”, utan att personligen ändra åsikt är skrämmande. Men, mannen – det är nog så det ser ut i samhället. Ett antal människor med bigotta, inskränkta åsikter finns faktiskt. Hur man ska kunna lösa det vet jag inte, hbtq gruppen inom Moderatera får väl ta nya tag för att markera att de finns inom partiet. Alla måste sen granska att hon sköter sitt jobb, även som DO. I en önskedröm kanske hon blir omvänd………

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Jag menade inte att hon förnekat förintelsen. Jag gav bara på exempel som jag ansåg vara olämpliga och närmast minst lika illa, principiellt sett. Poängen här är att vissa människor blir olämpliga på grund av sina åsikter att inneha vissa politiska förtroendeuppdrag, men även vissa tjänster.

   Haha, ja vem vet. Hon kanske blir ”omvänd” men det ska hon inte behöva bli. Hon ska kunna vara den hon är, precis som oss alla andra. Men det kommer ju med konsekvenser i detta fall. Någon som står på andra planhalvan ser nog exakt lika på mig om det skulle vara det omvända som gällde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.