Hatets apologeter och demagoger

Mitt under Umeå Pride publiceras en artikel i The Huffington Post med ett uttalande av den gambiska presidenten Yahya Jammeh. Han anser att homosexualitet är ”dödligare än alla naturkatastrofer sammanslaget.” Detta sa han i sitt anförande i FN:s generalförsamling i september, och tillade att ”de som främjar en homosexuell livsstil vill sätta ett stopp för människans existens.”

Presidenten har också uttryckt en stark uppmaning till bögar och flator att lämna landet eller bli halshuggna. Han förklarar att Gambia är ett land som består av troende människor, som anser att det  är syndigt och omoraliskt med homosexualitet och att homosexualitet aldrig kommer att tolereras i landet. För detta har han bland annat uppmanat — i religiösa övertygelsers namn — till förföljelse av homosexuella; homosexualitet i alla former och uttryck är uttryck för ondska och emot Gud.

Jag kan inte annat än instämma i Andre Banks mening att Jammehs uttalande är paranoid och oroväckande. Gambias president är en hatets demagog och apologist. Och han är inte ensam. Hatet finns överallt. Dessa åsikter florerar även i Sverige, och de växer i sin extremism. De finns nära oss, här i Västerbotten. Vi kan möta dessa hatare i bland annat kommentatorsfälten på Västerbottens Folkblad och Västerbottens Kuriren. Extra tydligt var det kring kommentarerna runt Pride i Folkbladet. Med tanke på vad de släppt igenom vågar jag inte ens tänka på vad de stoppat.

Det värsta hotet mot mänskligheten är inte homosexualitet. Det är intolerans.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Que

  Intolerans? Intolerans mot människor med uppfattningen att homosexualitet inte ska proppas på barn?
  Intolerans mot folk som har andra åsikter än dig? Du bedriver den mest intoleranta bloggen i hela västerbotten men jag undrar om du själv inser det?

  Jag är säker på att du menar väl men ibland måste du tänka efter.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej Que,
   Jag tycker du bör läsa hur psykiskt misshandlad jag blev som barn av människor med åsikter som de du nu framför. Att inte se och acceptera människor. Att pådyvla dem sätt att leva och tvinga in dem i sätt att tänka. Att använda hatet som argument mot våra barn. Det är något jag anser är fruktansvärt. Det begränsar, skapar rädsla, ångest och hat.

   Jag tycker du bör läsa det jag delade med mig av i kyrkan. Då hoppas jag du kan förstå vad förtryck är. Mina kristna släktingar och även icke kristna i omgivningen sa under hela min uppväxt att det jag är (de visste förvisso inte om min läggning — deras fördomar gjorde dem blinda), är äckligt, att bögar skulle stenas, borde inte få leva, är pedofiler och så vidare. Det är intolerans. Det är fördomar. Det är hat. Att som jag ta ställning för allas lika värde. För kärlek och jämlikhet. Friheten att få älska en annan jämlik människa. Det är inte intolerans. Tvärtom.

   Men du kanske delar åsikten att homosexuella ska förföljas, torteras, misshandlas, få sina liv förstörda och även bli halshuggna. Det är kanske kärlek och tolerans för dig (för det är vad blogginlägget du kritiserar handlar om). Det är också en mycket marginaliserad åsikt, tack och lov. Det flesta ser att det är trångsynthet, förtryck och hat som du predikar ifall det du skriver är din mening. För ärligt talat, finner du inte det liiite osmakligt att — i ett blogginlägg som behandlar ett fruktansvärt förtryck — angripa mig? Det blir ett försvar av den extremism som mördar.

   Fundera på det.

   Vänligen,
   Daniel

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Hej David,
   Jag håller med dig. Det behövs mer kärlek, omtanke och omsorg. Vi måste se varandra och varandras värden som människor. Som du kan se anser somliga som skriver på min blogg att jag sprider intolerans genom att jag ifrågasätter idéer som vill begränsa och döda. Vissa anser att ett frihetens och kärlekens budskap är intolerans. Tanken om kärlek och jämlikhet låter sig helt överskuggas av personligt hat mot andra och fördömande av Något verkligt och äkta, som de inte förstår.

   Vänligen,
   Daniel

 2. Otto

  Det är alltid lika tydligt när människor som Que skriver och inte har bild eller annan identifiering när de sprider sitt farliga och omogna hat. Jag tycker inte att en behöver bemöta anynomt hat med några svar. Que är clueless och dum i lilla huvudet bara. Ta-daa. 🙂

 3. Que

  Jeeez…man skriver att barn inte ska behöva utsättas för homosexualtet och man bemöts av…..hat?, från alla håll och kanter, ni måste sansa er! Det känns som om man skulle blivit lynchad om vi hade träffats in the flesh- samtidigt som ni skriver om kärlek och tolerans? barn ska inte utsättas för sexualitet överhuvudtaget förrän man är mogen för det idag utsätts barn för ALL sexualitet redan på dagis och det är fel, anser jag, men försök älska mig ändå trots mina fel och brister.
  Bli inte det ni vill förgöra.

  • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

   Vad pratar du om egentligen, Que? Jag blev utsatt av heterosexualitet och fördomar hela mitt liv. På vilket sätt skulle det vara värre än om homosexuella fick vara öppna med sin kärlek som alla andra får vara? Problemet är att du inte ser skillnad på en persons sexuella läggning och en sexuell akt. Det är två helt olika saker. Att två killar eller två tjejer håller varandra i händerna, ge en kram eller en kyss på stan — precis som alla andra — skadar inga barn. Vad som skadar barn är när vuxna säger till barn att vissa människor — sådana som är jämlika med varandra — är mindre värda, är äckliga, perversa, onormala. När de vuxna börjar trycka in fördomar, intolerans och hat i barnens huvud. Det är då vi skadar våra barn.

   Nej, du hade inte blivit lynchad. Jag är nog en av de mest timida personer du kan möta. En mycket omtänksam person. Däremot verkar du vilja se mig och andra HBTQ-personer som farliga, i synnerhet för barnen. Du kanske glömmer bort att vi finns överallt. Inom polisen känner jag runt tiotalet HBTQ-personer som arbetar i respektive inre som yttre tjänst, inom förskolan och skolan känner jag närmare 20 stycken, inom sjukvården finns också en stor mängd som läkare och sjuksystrar. På häktet och anstalter jobbar vi. Vi är brandmän och byggarbetare. Du möter oss farliga människor överallt. Och vet du vad: Det barnen gör också.

   • Que

    Jo att man träffar barn oavsett läggning gäller nog alla, men det jag tycker är fel är när hetero och homosexuella ska pådyvla barn sexualitet som idag sker redan på dagis. Sen pratar du med mig som om jag vore homofob varför? För att vi har skilda åsikter ang barn och undervisningssystemets roll? Det känns som om du går in i ”defensmode” så fort någon ifrågasätter någon del av gaycommunityn. Om man känner att man blivit utsatt för förtryck kan jag förstå att man reagerar så med all rätt men man måste få kritisera utan att bli förpassad till homofob -facket på en gång, annars går det inte att föra dialog överhuvudtaget, och det är genom dialog och kritik man kan närma sig varann..

    Jag är fullt medveten om hur gaykulturen fungerar,då jag bott flera år både i spanien och london och haft många gayvänner, men man kan vara vänner och ha skilda åsikter. Varför jag skrev första inlägget var just för att jag tyckte att många blogginlägg var ”hatiska” åt ”andra hållet” medans du pratade om kärlek o tolerans å ena sidan och å andra sidan fördömde människor som gett uttryck för andra åsikter. Det finnas en diskrepans där som jag tycker är värd att funderas på.Och då jag läst igenom din blogg och ser att du menar väl samt känner att du vill kämpa för din sak så kan jag bara önska dig lycka till, men som sagt låt den utan synd kasta första stenen, det gäller även mig själv.

    • Daniel Nyström (inläggsförfattare)

     Hej Que,
     Nu börjar vi hitta hem till något här. Jag håller med dig om att barn inte ska utsättas för vuxnas sexualitet eller bli inpräntade vad som är en rätt och riktig sexualitet. Föräldrar ska älska sina barn och lära barnen att störst av allt är kärleken mellan jämlika människor, oavsett om det är mellan två eller fler av samma eller blandade kön.

     Eftersom du nu ändrat lite inriktning på din ursprungliga kritik, så är min fråga i vad din kritik mot gaycommunityt står? Var gärna konkret så att jag slipper tolka dig fler gånger, eftersom du anser att mina tolkning är felaktiga.

     Sedan kan jag bara för tydligheten säga att det inte finns något som heter ”Gaykulturen”. Det finns inte bara ett sätt att vara gay och det finns inte bara ett sätt att agera med andra människor. Det finns precis lika lite en gaykultur som det finns ett sätt att vara svensk på, varför exempelvis påståendet om svenskhetEN är en bluff (om jag vidgar diskussionen för en jämförelse).

     Jag fördömer hat och intolerans. Ja. Jag erkänner att jag är intolerant mot förtryck, hat, förföljelse, uppmaningar till mord och så vidare. Jag är detta eftersom jag anser att vi ska finnas för varandra, se varandra och erkänna varandras värde och frihet. Om detta innebär ”hat” mot åsikter som hatar, så är det väl något jag får ta.

     Tack så mycket för lyckönskan. Jag hoppas du vill hjälpa till att göra samhället mer öppet och välkomnande för alla, även bögar, flator, bisexuella, transpersoner, polyamorösa, monogama, asexuella med flera jämlikt verkande människor.

     Vänligen,
     Daniel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.