VARNING FÖR BARN

Misstänker starkt att utplacerade blombänkar på vägen är ett slags outtalat varningssystem att man ska hålla ned farten.

En till svensk outtalad regel som automatiskt fungerar eftersom om man kommer med BIL måste sänka farten och köra rodelbana mellan dessa lådor. De som ställer ut lådorna har lite dålig pejl på hur en 5-6 meters bil uppför sig när lådorna står för nära varandra. Hur kul blir det att ta sig förbi med en BUSS!!!??

I alla fall har jag uppmärksammat att man på en gata har placerat blomlådorna så nära varandra att man kör ut i kanten på kommunens allmänning istället för att rodelköra mellan lådorna. Detta uppmärksammades och genast kom det upp en SKYLT, nedstucken på den plats där de synliga hjulspåren finns.

VARNING för BARN skylt, nu upplysta min sambo om att det inte heter VARNING utan AKTA barn. Det ska liksom ha en annan liten bättre innebörd med akta älgen etc. I alla fall så står blomlådorna mer isär så man behöver inte rodelbanaköra förbi och skrapa sidorna på fordonen längre – allting gott kan man tycka.

 FAST jag tar det hela en dimension längre eftersom jag är uppvuxen vid dåvarande E4:an, nämligen gamla RIX13. Inte fick jag leka på vägen!!
Farmor tog oss ungar hårt i handen och tvingade ut oss på stora vägen. Där låg en utkladdad, platt grön massa typ groda. Hon pekade på den sa;
          Sådär platt, äcklig, blodfattig och DÖD blir du också om du är ute på vägen när bilarna kommer.
 
Så vi lekte aldrig på vägen för där ska inte barn leka. ENKEL MATEMATIK – inga blomlådor och inga "varning/akta för barn skyltar".
 
Skyltar kan inte hindra barn från att bli överkörda om de leker på vägen. Om barnen ska börja leka på vägen vart ska då bilarna köra?
På deras föräldrars gräsmatta?
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Vi delar åsikter i mångt och mycket. Jag blir så j-kla irriterad då jag faktiskt, nästan, alltid håller mig till dom tiilåtna hastigheterna för jag anser inte att vi har råd med böterna, men då ska man helt plötsligt, fån 50km stanna av för att komma emellan eller över farthindren utan att förstöra dom. Med risk för att jag blir så tvärilsk så jag gasar på ordentligt då jag har passerat. Hm, ja inte så att jag ger järnet i 120, riktigt så dum är jag inte men man accelererar snabbare så man kommer upp i 50 igen och då tycker jag att syftet med farthindren har försvunnit.

  Nä som du säger, lär barnen vart man ska vistas och hur man beter sig i närheten av en väg, men med det så är det inte sagt att man inte ska hålla ögonen öppna, allt kan hända.

  Gammlias sista fikarkväll ser ut att bli lite tristare om detta väder ska hålla i sig. Så om det inte klarnar upp så lär vi inte åka dit. Men jag hoppas att vi träffas någon gång in the future. Jag ska då iallafall ta fram camaron idag och hämta upp chefen på flyget. Have a nice day!

 2. Malin Eriksson

  Jag tycker absolut inte om blomlådor på vägen, EJ heller mina grannar här upp en bit ovanför er. Dom ställer nämligen ut leksaker (Dockvagn och tramptraktor) på vägen för att bilarna ska bromsa. Problemet är… att leksakerna har hjul… så dom rullar sitt eget lilla liv. Och gissa vart och på vad? Sedan har dom satt upp en skylt också;
  VARNING FÖR LEVANDE BARN!
  Fyndigt?
  Däremot har föräldrarna på vår skola i många år kämpat för att få fart gupp eller liknande utanför skolan, där det körs väldigt fort. Svaret från ansvarig på Luleå kommun lyder; ”Varför då? Det har ju inte hänt nån olycka än….”

 3. Syster Yster

  Jag har av naturliga skäl haft samma Farmor och 8 år tidigare fick jag hålla henne hårt i handen och gå ut på RIX 13 (som gick ca 15 m från huset bakom en granhäck) och betrakta en död fågel. Fågeln var alldeles platt och stor som en pannkaka.
  – Så här blir man om man blir överkörd! Man blir död, sa Farmor
  Jag gick aldrig ut på vägen.
  Vad fick jag då för skador av denna uppfostringsmetod?
  Ja, död = platt som en pannkaka och med frågan i huvudet: Att nog måste dom väl vika ihop folk ordentligt när de skulle ner i kistan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.