Lögnare – MOI

 Jag har stundtals funderat över varför jag är så känslig över att bli kallade lögnare och känna mig orättvist behandlad. Ju mer jag har försvarat eller förklarat desto mer övertygad är motparten att de verkligen har rätt.

 I skolan blev jag kallad uppkäftig och ohanterlig och i vuxen ålder
(rent åldersmässigt) har det hetat oresonlig, tjurig och "tvärtemot". 

Det svider och ibland ger jag bara UPP för ju mer man försöker desto värre blir det. Nu kan jag mer hantera det och det gör mig inte så mycket.

Här är två centrala minnen/händelser som sitter djupt präglat, både som muskelminne som hjärnminne;

När jag gick i mellanstadiet så frågade lärarna om vad vi hade gjort på helgen, lovet etc. När det kom till mig så berättade jag;

– vi har varit och flugit med pappa, vinkat med vingarna till alla i byn och gjort några loopar som fick oss att kikna av skratt.
När magen vänds upp och ned och det bara bubblar i magen!!
!

EFTER CIRKA TVÅ ÅR SÄGER EN KLASSKOMPIS
HÖGT UT FÖR KLASSEN

– det är faktiskt SANT för min pappa fick följa med och flyga så de brukar
faktiskt göra det på helgen!!

Det var första gången jag fattade att mina klasskompisar hade trott att jag hade ljugit om att vi flög med pappa.
Jag säger bara DET KÄNDES SURT!!

Andra gången var när jag gick i åttan och en av våra lärare spände
blicken i mig, sådär väldigt mycket med rynka mellan ögonen. Stannade
av framför mig och petade på min fot och sa;


– i helgen körde jag förbi UG och jag kände igen några av er stå
där utanför och röka. Det är oerhört farligt och jag vill
verkligen inte att någon av er ska bli rökare. SÅ sluta 
genast med de där dumheterna.

Jag har aldrig varit på UG i hela mitt liv men talet var direkt adresserat till mig. Till saken hör att jag inte ens rökt.

Dessa två episoder poppar upp då och då, än idag känner jag
mig kränkt och missförstådd. Vill nästan som Don Qijote
slåss med väderkvarnarna.
Så dumt att ödsla energi på sånt nu – eller hur…

 

Hanäbäst
och en liten sång…

 

Etiketter: ,

10 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Jag vet precis hur det där känns.. vissa taggar från barndommen försvinner aldrig. Jag var med om nåt liknande som jag faktiskt funderat på att skriva om nån gång. Det är HEMSKT när man är ”liten” och ingen tror på en 🙁 Kram

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Man är som man vart. Jag skäms då jag köper en tändare för jag tror att folk ska tro att jag ”tjuvröker”. Jag vill inte vara ute på balkongen (där vi alltid rökte) för om någon ser mig där kan dom också tro att jag röker. Varför bryr man sig egentligen? Dom får väl tro vad dom vill, huvudsaken är ju att man själv vet vad som gäller. Kan tyckas, men jag fattar precis vad du menar. Man vill bli trodd. Ha det gott!

  3. Elmar Friesli

    Del 1 av 4 /
    Jag var ett mycket temperamentfullt barn som medförde att jag ibland gjorde dumma grejer som hade hemska konsekvenser i grundskolan, för allt negativt som hände i byn, var jag som enda invandrarbarn ORSAK till. Så trots att jag för det mesta varken var på den angivna platsen där något har hänt eller tidpunkten överhuvudtaget inte stämde, så var det i alla fall JAG som utförde en viss gärning enligt mina skolkompisar, lärarna och byborna. När jag blev äldre, så upptäckte jag att den här så kallade OSANNINGEN inte gav ett entydigt svar, då vi inte är mer än människor,

  4. Elmar Friesli

    Del 2 av 4 /
    men att detta problem inte får ignoreras, då det bär skulden till så många problem. Man kan naturligtvis medvetet välja att ljuga, men det kan finnas andra alternativ som förtjänar att begrundas. För att kunna göra detta krävs att vi tar avstånd från föreställningen om att en lögn kan vara något gott och att sanningen bara alltför ofta ger upphov till lidande. Det finns nämligen personer som hellre vill höra en lögn än ställas inför en obehaglig sanning och de betraktar det nästan som en illvillig handling, d.v.s. ett intrång i privatlivet och att inkräkta på någon annans område.

  5. Elmar Friesli

    Del 3 av 4 /
    Sedan finns det andra som inte vill höra något annat än sanningen, men som vill att den skall framföras på ett kärleksfullt sätt. Konflikten mellan ärlighet och falskhet är något som vi troligen måste kämpa med i hela vårt liv och i alla våra relationer. Hur skulle vi kunna vara fullständigt ärliga mot varandra när vi så ofta ljuger för oss själva? Vi måste kunna acceptera att vi ibland kanske sviker sanningen. Vi måste lära oss att acceptera dessa tillkortakommanden som mänsklig svaghet och dra lärdom av dem så att vi kan uppträda sannare i framtiden.

  6. Elmar Friesli

    Del 4 av 4 /
    Men om vi vill att våra förhållanden ska överleva och utvecklas tror jag att ärlighet och sanning måste vara vårt ofrånkomliga mål.
    Till slut vill jag också påpeka att det också finns olika sorters påtvingade lögner och sanningar som man måste kategorisera i ett annat fack.

  7. Lisbet Olofsson

    Svar till Elmar Friesli (2010-04-05 12:15)
    Oändliga är dessa filosofiska diskussioner på kvällskröken om hur mycket sanning ska man sträva efter. Är sanningen något som jag själv använder mig av för att lägga ansvaret över på en annan. Viss sanning är bäst om den inte uttalas eftersom den sårar. Hur mycket sanning MÅSTE man säga och i vilket sammanhang. Ibland så är man för egoistisk och skickar sanningen vidare så man själv slipper ta den etc.

    Intressant, min sanning är inte din etc. Tål att tänkas på.
    Tack för dina läsvärda och tankvärda kommentarer.

  8. Lars Valler

    Livet består av lögner, av sanningar och allt där i mellan, men det du tar upp är viktigt, eftersom HUR vi behandlar skvaller, rykten och vardagliga jag har hört varianter är viktigt. Vi såg det senast i en liten ort tack vare uppdrag granskning, och du själv vet hur det känns att vara utsatt för misstro och avsaknaden av tilltro.

    Personligen tror jag att vi utvecklas, att vi lär oss, blir bättre etc men har vi verkligen lärt oss något i detta beteende?. Än i dag ser vi exempel på hur många påverkas av normen, och uppskattar berättelsen då den belyser hur viktigt tilltro är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.