Torka fisk – klarskinn

Torkat Gäddskinn (tyvärr inget för CAR-B-Q)
Det torkade gäddskinnet kallas "klar-skinn". Detta använde man i början av 1900-talet i kaffet. När kaffepannan hade stått hela dagen så blev kaffet ganska grumligt och såg tråkigt ut. När man släppte ned klarskinnet i kaffepannan så drog skinnet åt sig något från kaffet så att det såg nybryggt ut. ( ELLER NYKOKT)

När gästerna sedan kom så drack de 12 timmar gammalt kaffe i tron att det var nybryggt/nykokat.

Lyssnade på radion i somras när man sände från "Sameveckan". De berättade att det är svårt att torka fisk/kött här nere vid kusten eftersom det finns för mycket vatten/fukt i luften. Det går utmärkt i fjällvärlden.

TORKA HEL GÄDDA/FISK
Lägg gäddan i 2-3 dagar i saltlag innan torkning.
Skär på båda sidorna om ryggraden och ta bort den.
Täjla till två pinnar i lämplig längd för att "spänna ut" gäddan.

Torka den tills den är riktigt torr (nästan frasig). Skär tunna avlånga strimlor och avnjut
Låt den hänga tills den är riktigt torr, lite frasig.
När du skär i den torkade, uppspända gäddan så skär man bitar längs gäddan (t.ex. från stjärt mot huvud). Det blir då en liten benbit på varje cm.

Saltlaget heter 3-2-1.

3 liter vatten
2 dl grovsalt
1 msk socker

Ett varningens finger kan dock höjas då man får andedräkt som en —hmpf– urk..glöm inte bort att det sväller efter man ätit det så det är ganska kraftig mat..

KAN ÄVEN ANVÄNDAS TILL GRÄVLINGBETE

ANDRA FINA RECEPT av känd KOCK.

HELSTEKT GRÄFLING: En ung gräfling, kryddor, smör.
Då gräflingen är flådd, urtagen och putsad, lägges den i vatten, som på 24 timmar ombytes en gång. Det feta tranaktiga borttages. hvarefter köttet förvälles två gånger och skummas; kokningen bör fortgå några minuter varje gång, så att lukt och smak av tran försvinner. Därefter lägges den i nytt vatten med kryddor, såsom salt, peppar, nejlikor, lagerblad, lök, enbär och något ättika, samt får koka tills köttet känns mört; spadet frånsilas, och gräflingen insättes i ugn, stekes hel med smör, öfvergjutes ofta med något af det frånsilade spadet och påspädes med grädde efter smak. Upplägges, serveras och är lika god varm som kall.

STUFVAD GRÄVLING.
Gräflingen flås och kokas i saltadt vatten, hvarunder fettet afskummas med noggrannhet. Sedan sönderstyckas köttet, kryddas och stufvas på vanligt sätt samt bör serveras mycket varmt. Fettet skiras och förvares till stekning m.m., och spadet kan med tillsats af morötter och andra grönsaker användas till soppor.

 HANÄBÄST

 

 

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Mjae, jag tror att jag håller mig till den utlovade köttförslimpan ikväll.

    Torkad gädda hade alltid min morfar, men mig fick han aldrig bjuda, däremot min hund, som till en början var väldigt misstänksam mot honom tills han tog fram den torkade firren. Ha det gött!

  2. Kalle

    Är du helt säker på att man överhuvudtaget bryggde kaffe på den tid då klarskinnet användes?

    Min svärfar, 100 % same från Arjeplog, berättade att man lade det i kaffepannan en stund efter det att kaffet hade kokat klart, så att kaffet som sådant skulle sjunka och hamna där sumpen skulle hamna, alltså inte i kaffekoppen utan på botten av kaffepannan.

  3. Lisbet Olofsson

    Svar till Kalle (2009-10-20 08:16)
    Nej, jag har förtydligat mig NU.

    Jag kokar ju kaffe även idag och gillar inte bryggt men många idag brygger bara. Därav valet av ord.

    När jag var liten satt jag i farmors kök och klippte klarskinn som hon sedan lade ned i kaffepannan – YES, det minns jag nu.

  4. Anne

    Hahaha!
    Receptet på grävling var det bästa jag sett på länge! I svärfars gömmor har jag hittat en kokbok från 20-talet som jag ska blogga om. Hoppas att det går bra att jag tar med ¨ditt recept¨. Med länk till din sida förstås:)

  5. Anne-Marie (Grandmother)

    Vi som hade en grävling på tomten för två somrar sedan. Den grävde upp ett stort hål under lekstugan, troligen för att komma åt ett getingbo. Vi som var livrädda för att den skulle komma tillbaka och vi skulle behöva gå med hårdbröd i gummistövlarna hela sommaren, hade vi haft ditt recept så hade vi väl hoppats att den skulle komma tillbaka 🙂
    (Hårdbrödet skulle man ha för om grävlingen biter en i benet så tror han att det benet som krasar när han biter i brödet och uppenbarligen ska han bli nöjd då, sägs det)

  6. Elle-Kari

    Hej Lisbet!. De där tror jag att jag avstår ifrån. Är ju inte sååå förtjusti i kaffe. Vi kokar ju kaffe här. Kanske skulle test å se om någon märker skillnad. Ha en solig dag.

  7. Åsa

    Så bra! Hade tänkt att skriva om forna tiders kaffekokning på bloggen senare denna vecka. Hade ingen aning om vad ”klarskinn” var, då jag läste om det i kokböcker från 1920-talet – men nu klarnade det ytterligare! Tack! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.