DÖDEN, döden döden

Vad som slog mig ofta i början är dödens slutgiltighet.
Var är min make – han måste ju finnas någonstans!!!!
Alla hans åsikter, tankar, minnen, förhoppningar, känslor allt som var unikt för just honom, allt som gjorde honom till en speciell människa – det kan inte bara vara BORTA.

Jag förstod/förstår ju att allt det som var honom inte längre är bundet till hans kremerade kropp men hans personlighet eller ande eller vad man nu vill kalla det, den kan ju inte bara ha utplånats. Det fanns för mycket av honom för att det utan vidare ska försvinna – så full av liv – han måste ju finnas någonstans.

Men han då? Hur kände han det? Jag avskydde tanken på att han var tvungen att gå igenom vad det nu var han gick igenom alldeles ensam och att han skulle göra allt han kunde för att komma i kontakt med mig. Vi har levt tätt inpå varandra, vi hade pratat och SMSát flera ggr per dag, Tillbringat varenda sekund av vår lediga tid tillsammans. Så var han än befinner sig nu är den här separationen lika hemsk för honom.

Jag skulle ge mitt liv för vetskapen att han har det bra.
VAR ÄR DU?

Ja jag ser honom fortfarande på gatan, slår hans nummer på mobilen men förstår att det är inte han eller att han kommer att svara. Somliga dagar, somliga ögonblick glömmer jag att han ör död och lyssnar efter att han ska stampa av sig på bron, höra garagedörren öppnas och att han ska komma hem.

Ibland kommer jag på att jag skyndar mig, skyndar mig hem för att träffa honom och berätta hur dagen varit – det är små ögonblick som blixtrar.

Jag vet att han aldrig mer kommer in genom dörren och ropar hej men i små ögonblick, små fragment innan hjärnan och förnuftet tar över känslan så finns det där. Men det blir mer och mer sällan.

HANÄBÄST

15 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Den där slutgiltigheten är som en känsla av övergivenhet och ensamhet.. Men.. jag läste något fint en gång som fick mig att bli lite gladare. Det var något sådant här:

    ”När du inte ser mig så var inte ledsen.. Jag är inte borta på riktigt, jag går bara långt framför dig. Och en dag stannar jag upp och väntar på dig. Då ses vi igen”

    Kram H

  2. cilla

    Det är en underlig känsla det där . när någon känns närvarande men man vet att den aldrig kommer tillbaka.

  3. Raggarkompis

    Tiden läker men jag tycker att du verkar ha en egenskap som är få förunnat – att ta allt för vad det är. Vet ju hur du tänker mellan inläggen.

  4. Marja Granqvist

    Du beskriver det så fint. Jag känner igen mycket. Jag känner min systers närvaro ibland ännu efter 23 år. Första tiden var det smärtsamt, men allt eftersom tiden går blir det mer och mer förunderligt.
    Din käraste har det säkert bra. Låt honom komma till dig när han vill.
    Kramar

  5. Katarina

    dikt av Harry Scott Holland ur boken ”September” av Rosamund Pilcher

    Döden är inget alls. Den räknas inte.
    Jag har bara slunkit in i rummet bredvid.
    Inget har hänt. Allt är precis som det var.
    Jag är jag och ni är ni, och det gamla livet som vi levde
    så kärleksfullt ihop är oberört, oförändrat
    Vad vi än var för varandra är vi ännu.
    Kalla mig för det gamla bekanta namnet.

    Tala om mig på samma sätt som ni alltid har gjort.
    Låt inte ert tonfall förändras.
    Anlägg ingen tvunget allvarlig eller sorgsen min.
    Skratta som vi alltid brukade skratta åt de små skämt
    vi gladde os

  6. Elmar Friesli

    Del 1 /
    Var är de döda? DET här är en fråga som människor har funderat över i tusentals år. Världens religioner ger olika svar. Sådana religiösa läror har en grundtanke gemensamt – tanken att det finns någonting hos oss som lever vidare när den fysiska kroppen dör.

    Nästan alla religioner, både forntida och nutida, lär att vi på något sätt lever vidare för evigt och kan se, höra och tänka.

    Enligt kristen tradition kommer hennes ande och själ i dödsriket (Sheól eller Hades), det vill säga de dödas hemvist.

    Enligt den Apostoliska trosbekännelsen nedsteg Jesus till ”dödsriket” (Hades)…

  7. Elmar Friesli

    Del 2 av 2 /
    där han enligt Petrus (1Pet.3:19) proklamerade sin seger för dem som inte tog emot evangeliet genom Noah.
    Enligt traditionen tog Jesus de rättfärdigas andar med sig när han uppstod från de döda och etablerade de rättfärdigas Hades i himmelen där det sedan kallas Paradiset. Men man måste komma ihåg att ingen i världen vet exakt den verkliga sanningen, för det ovan beskrivna handlar om tro. För icke troende kan man kanske rekommendera att tro eller önska sig för de döda bara det finaste eller vad som helst, för att också må bra som efterlevande och då finns det olika varianter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.