Blogga stärker (märker) MIG – eller..

Igår var jag inbjuden på föreläsningsdag av Region Västerbotten.

Ämnet var och är hur vi som bor i Västerbotten kan bidra till att förstärka varumärket; VÄSTERBOTTEN.
Läs även vad Lotten så insiktsfullt skriver om det HÄR.

Veronika ord HÄR

Känner mig lite sliten och gammal i sammanhanget eftersom det känns som om hjulet rullar på och uppfinns igen. 
Dvs; satt några år i Företagarna Robertsfors som vice ordförande och jobbade hårt för att stärka Robertsfors kommun gentemot övriga världen.

Jag förstår att detta är ett första avstamp och avtryck i den Västerbottniska myllan för att förena hela länet i en gemensam opinion eller grund för ett fortsatt arbete. Detta kan båda gott för hela länet om alla bara kan ta på "länsglasögonen" och blicka över sin egen kommun och sitt eget "jag".

Dagen framskred i att göra ett NULÄGE med olika aktörer, främst från kustlandet som jobbar med sina varumärken för att stärka sin egen position men som sekundärt blir länets.
Jag ser effekten när jag förläst runt om i landet, många vet vart
Robertsfors ligger 
 pgr av Sahara Hotnights, Frida Hyvönen, David Sandström, Car-b-q och två bankrån på ett år. 
(men vet inte i vilket län det är)

Saknade de unga människorna bland "publiken", olika representatnter från HELA länet men de kan ha varit inbjudna men inte haft möjlighet att komma. 
 
Själv var jag där som bloggare (inte twitter) – en bloggare som inte jobbar med sociala medier utan bara gillar att sätta ordet på pränt, vara lite kaxig och sänka min seriositetsnivå. Jag är så fokuserad och seriös när jag utför mitt jobb så jag behöver lite fart och fläkt i vanliga fall. Min blogg stärker även mitt eget varumärke i samma veva. Rent företagsmässigt bloggar jag på Driva Eget istället.

Jag är helt övertygad om att ger jag av mig själv så får jag igen mer än dubbelt så mycket – så rent konkret har jag lagt in både Robertsfors, Västerbotten och Norrland som kategorier. I mitt "hela-länet-tänk" så känns det som om vi alla måste tänka STORT – tänka Västerbottens bästa. Därför blev jag förvånad när jag hörde att några inte alls kunde tänka sig att åka FRÅN UMEÅ om denna träff skulle ligga i tex Lycksele. Det säger en hel del om de som åkte till Umeå GRATIS för denna dag.

TACK ALLA SOM LÄSER MIN BLOGG

En kvinna som kan vara värd att lyssna på är Linda Skugge – som tips.

19 kommentarer

 1. Lars-Göran Halvdansson

  Klokt Lisbet. Mycket klokt. Var på en träff om destinationsutveckling i förra veckan där föreläsaren frågade publiken hur många kommuner som finns på Mallorca. Ingen hade nån aning. Turister från utlandet som tänker sig hit har heller ingen aning om hur många kommuner som finns i Västerbotten och struntar fullständigt i kommungränser. Et övergripande tänk med ett samarbete där de intressanta platserna och företeelserna lyfts fram i en gemensam satsning bortom kommingränser känns som vägen framåt. Och intressant det här med bloggen. Tre efter Fogdö och Stenmark. Coolt. Kanske man kunde dra nytta av att vi är nästan grannar!

 2. Freddan

  Intressant – hur mycket kraft ska man lägga ner på att tänka Västerbotten hela tiden? Jag har fullt sjå med att få affärerna på rull och göra det jag är bäst på. Ska jag börja tänka på att marknadsföra länet också så blir det lite too much.

 3. Bo Bolero

  Som jag förstår så räcker det inte med varken kust- eller fjällnära längre. Vår syn på oss själva är ju rätt intressant också för vi vill ju vara lite annorlunda och leva vårt liv. Ondgöra oss åt Stockholmare. Barn som inte vet vart mjölk kommr ifrån.

 4. Hempa

  Lyft jordbruksbygden runt Ånäset/Flarken – det är vardagliga produkter som alla behöver och vill ha varje dag. Jordbruk bör väl vara Norrlänskt eller?

 5. Hanna S

  DU GÖR skillnad Lisbet. Om någon har lyft detta län på ett annorlunda sätt så är det DU. Jag har träffat folk från norr till söder och de flesta pratar om hon som lagar mat på bilmotorn. Fattar du vad du egentligen har bidragit med?

 6. Veronica Jonsson

  TACK! Du sätter på pränt vad jag försökt få min hjärna att formulera. Jag har än så länge inte kunnat skriva nåt inlägg eftersom 1: Jag däckade som en påkörd gås när jag kom hem 2:Jag är uppfostrad att inte säga något om man inte har något snällt att säga…

  Personligen anser jag att ska man göra reklam för västerbotten så ska man även lägga ut bilder på kusten och deras utbud av ”attraktioner” eftersom dom suger livet ur inlandet med sina besparingar men vi duger som fotograferingsämnen… Ojdå… borde kanske varit tyst en stund till…

 7. Henke

  Svårt att ena hela länet. Jag skulle vilja se bra exempel från inlandet. Lyfta upp företagare och inte författare. Det finns säkert många i inlandskommunerna som jobbar i det tysta och som inte orkar spotta upp sig och gå till attack. Alla har NOG MED SITT och behöver inte få detta över sig också. Men om MAN BER SNÄLLT så kan de nog bidra att lyfta hela länet med idéer. Men inte att sitta en hel dag på arslet, gratis och när tiden går..

 8. Raggarkungen

  Du är verkligen en outnyttjad resurs i alla sammanhang. Förstår att du lämnat kommunen för att mer verka i andra sammanhang. Region Västerbotten kan gott köpa några timmar av dig så du SLIPPER GÖRA SÅ MYCKET GRATIS.
  Du är värdefull – låt de köpa av dig.

 9. Tyckaren

  Håller med Veronika här nere – förstår inte varför inlandet med fjäll, renar och det exotiska ska lyftas fram när det är så mycket som haltar. Hur ska folk ta sig upp hit? Vägar? Flyg?
  Men det kanske är det som lockar att framkomlighet är miserabelt – flyget, tåg och bussar kommer och går sällan. BIL är ett måste om man vill ha friheten som man talar om etc.

 10. Ambassadör för kvinnliga företagare/Becka

  Som ambassadörskollega så kan jag lova dig att du satt västerbotten på kartan – hos oss i alla fall.
  Snyggt jobbat och kan du inte komma och blogga på ambassaden som förr?

 11. HeavyChevy

  Hur ska man bygga varumärket om landet förvirras av denna kamp om att bygga klart Bottniabanan, göra en bro till kvarken och utarma inlandet. Jag bara undrar…

 12. Krister Klermalm

  Ska vi stärka varumärket västerbotten behöver ändra kriterierna av kapitalen – både finansiella, kompetens och resurser mm – och attityden till den.
  När vi håller för oss själva i egna revirtänk och ovilja att ändra på risktagandet. Så blir de här konsekvenserna av det.
  Mentaliteten är sjukt då Lyckselebon kan men inte Umebon att åka till respektive ort så är det illa nog.
  Sjukt att hänvisa att kompetensen och forskningen finns i Umeå. Därav ska det väl ändå att kunan få dela av dessa bitar även uppe i fjälltrakterna och på landsbydgen med dagens it-teknologi. Så läng det satsas på infratruktur och fungerande teknik så är det inte omöjligt.
  Har du inte tid att fara iväg, varför då inte kunna ha webb-baserade kurser och möten etc.

 13. Hans-Inge Smetana

  Som jag skrev i bloggen så var det kul att träffas. Sen rör du i en viktig fråga som vi måste förändra. Vi måste se hela länet. Vi har som jag ser det flera olika spel att göra för att få ett gemensamt län. Dels mellan Umeå och Skellefteå som liksom är en ständig träta. Håller inte med som framkom på den trevliga dagen att den striden är slutförd. Sen finns det en mellan olika inlandskommuner och så har vi spelet mellan inland och kust. Kan vi lösa dessa matcher till oavgjort så kan vi gemensamt sedan spela i samma division allihop mot andra regioner och då har vi dessutom möjlighet att vinna dessa matcher.

 14. a Lady & a Tramp

  Håller med dig i så mycket, inlandet och kusten måste samsas, och vi måste vara tydliga när och om det ska vara VÄSTERBOTTEN eller UMEÅ eller annat. (Umeåregionen!? hm… i mina ögon uppfunnet för att det ska verka som fler bor i umeå. vi har ju annars län och landskap för regionbildning, eller spontana naturliga sådana)
  men mer politik än så kan inte jag, jag älskar fjällen å har rötter där, men trivs i större städer och då fick det bli umeå.

  Umeå har vunnit kulturhuvudstadsåret på att man tagit med hela norrland så man kunde tycka det kunde bjussas tillbaka lite.

  och vår roll där…. tror vi stod för den spridning som finns hyffsat, var inte så många umeåbloggare där heller.
  Men diskussionen om sociala media, blogg, twitter är verkligen bara i sin linda.
  Men jag hoppas på spontana samarbeten bland dem som vill!
  Ha en toppendag Lisbet och fortsätt skriv som du gör!

 15. Thomas Hartman

  Jättekul att träffas IRL även om det blev kort denna gång. Det är kul att se hur många sköna människor intressen och passioner som är delar av det Västerbotten vi bor och lever i. Trätoämnen mellan kust och inland etc etc kan vi antingen fortsätta med eller så kanske vi inser att det finns viktigare saker att göra 🙂 Tycker bilderna på trasiga minigolfbanor och trånga våningssängar sa en hel del om vad det egentligen handlar om.

  Det var värdefullt att du som opinionsbildare var med.

  Ha en skön dag och hoppas vi ses snart igen.

  Thomas

 16. Lillemor

  Visst är det fascinerande att om man bor i en stad så blir det automatiskt så mycket besvärligare att åka utanför än den som bor utanför stan att åka in dit? Fastän det är samma sträcka.
  Folk tycker jag bor avsides, bor i Vännäsby. Går fortare för mig att åka in till jobbet i Umeå än vad det tar för en del Umeåbor att ta sig dit.
  Och hurra för dig som tar dig tiden att åka på såna möten! Det många som inte medverkar i sådant missar är att även om man gör det gratis tjänar man så mycket och bygger upp starka nätverk och kontakter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.