Kallar du din vän BITCH?

Jag har funderat hårt på man använder orden bitch, hora och slyna. Vad jag förstår efter att ha lyssnat av några som går i grundskolan samt några andra som går i gymnasieskolan så förekommer dessa ord i nedvärderande, förnedrande och i negativ bemärkelse. Jag har även märkt att dessa ord används av vuxna kvinnor till andra i samma nedvärderande stil.

Nu finns det även en lite mer nyanserad och snällare innebörd av ordet bitch som mer och mer verkar tona ut men det har haft en hög status för att vara en kvinna, självständig med kontroll över sitt liv och sin egen ekonomi.

Vad jag har funderat över är just varför kvinnor använder det mot andra. Har själva innebörden av orden förlorat sin betydelse? Uppenbarligen så är det fortfarande skällsord eftersom de mest uttalas i sammanhang där man är arg, missnöjd, sårad eller på att annat sätt emotionellt upprörd över andra. Men när de används i positiv anda hur tänker man då? Varför kallar man varandra för hora eller slyna i sammanhang där man positivt bryr sig om den andre?

Jag får inte riktigt ihop allt detta för hur ska man kunna lära barn & ungdomar att kommunicera med varandra på ett bra sätt när nyansen mellan innebörden svajar betänkligt i olika sammanhang. När orden används i vardagligt tal, haglar över unga
människor som alla andra vanliga svordomar.

Har innebörden av orden slyna och hora försvunnit eller är det mina fördomar om hur man är som SLYNA och som HORA som gör att jag inte tycker att det är VACKRA ord att kalla varandra.

Eller har jag blitt GAMMAL!!!
 

 

3 kommentarer

  1. Anne-Marie Mäkelä

    Oj, oj, detta märkliga fenomen har jag funderat på också. Jag reagerar starkt på det och skulle aldrig acceptera att någon kallade någon människa för något av uttrycken i min närhet (möjligen bitch då, för det kan ju faktiskt vara något positivt ibland). Om det beror på ålder eller något annat – det är helt förkastliga uttryck. Alla dessa amerikanska filmer kan ju också påverka. ”Det låter tufft”….

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Näpp, det gör jag inte… jag är väl gammeldags jag också då 🙂 och är jag förbannad på någon så blir det nog hellre idiot , knäppgök, koskalle eller nåt liknande,som flyger ur min mun, och är jag JÄTTEARG, kan det följa med någon svordom också, usch då ba.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.