Magsäcksoperationer

Idag är en dag där jag tänker extra mycket. Eftersom jag jobbat mycket med människor som har överviktsproblem (medicinska) så känner jag mig idag sorgsen.

Tre människor i min bekantsskapskrets har drabbats hårt (en med sitt liv). Jag vet att det finns många många fler eftersom jag mötte för många som hade genomgått en magsäcksoperation
och behövde hjälp.

Jag har även mött många som varit nöjd men som även talat om det svåra, biberkningar, hungern, kräkningar, obehag och andra besvär.

Att göra en magsäcksoperation är "inte" den sista utvägen men många går till sin läkare och tjatar sig till en. Det är ett quick-fix med ibland dödlig utgång. 

Detta är inte något som jag nu tar ur luften utan jag har mött de som berättat det. Det kan komma komplikationer vilket man är medveten om.
När de drabbar en så pratar man inte om det eftersom man fått genomgå en op. Man tror som vanligt "att detta drabbar inte mig".
Det finns så mycket skam och skuld i detta.

Jag frågade runt och insåg denna inställning. När man får frågan människor så säger de att lite "hull" spelar ingen roll. Men frågar man lite mer så inser man att väldigt många vill vara supersmala.
VARFÖR?

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Hm, ja, jag har ju själv gjort en magoperation, för över 15 år sedan (inga titthåloperationer då inte), och jag kan inte ångra den, även om jag idag ändå, är överviktig (vilket är bättre än skitviktig), nå. Jag är glad därför att jag ännu aldrig varit upp i samma vikt som jag hade då, och jag tror inte själv att jag hade fixat att gå ner på egen hand.

    Men jag håller ändå med dig, det ska mycket till innan man gör en operation, det är inget man ska göra så lättvindligt.

    Intressant är att jag, Nicco och Theresé, nu har varit med i en undersökning där dom kollar upp personer som fick barn innan operation, och barn efter en operation, för att kolla hur barnen ser ut idag.

    Och det verkar som om övervikten kan ärvas då man själv är överviktig, men efter en operation händer något i kroppen som gör att nästa barn INTE ärver den genen. Och skulle det nu visa sig vara så, så ska dom hädanefter kunna erbjuda unga överviktiga, en operation innan dom får barn.

    Ja jag vet inte jag, vad jag ska tycka om det hela, men intressant är det i alla fall.

  2. Sture

    Jag tror det just nu går inflation i magsäcksoperationer. Det verkar ibland inte vara till någon lycka när folk blir som förr efter några år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.