Ärrad och sårig själ

När något händer, både bra och dåliga saker, så behöver jag ventilera dem, prata om dem och göra upp med dem tillsammans med personen som varit med. För mig innebär det att de själsliga sår som uppkommit börjar läka, läka ut helt och bevaras sedan som ett trevlig, härligt minne med en viss positiv saknad. De finns med men dominerar inget utan är en del av livets krokiga väg. 

Får jag inte möjlighet av någon (flera) anledning att göra det (ventilera) med berörd person så ärras mina själsliga sår, de blir fula och knöliga. Jag känner dem hela tiden genom kläderna och de skaver och blöder upp ibland. De blir inte fina glada positiva minnen utan övergår till negativa nålstick som påminner om misslyckanden, ”vad blev fel”, övergivenhet och enorm sorg.

När min gräns är nådd, krävs det oerhört mycket för att komma över det som fastnat kvar, blöder och irriterar,
Jag blir långsint – ett fult och farligt tillstånd.
Kärlek och Hat ligger väldigt nära varandra.

 
 

Etiketter: , ,

34 kommentarer

  1. Riverside

    Så fantastiskt bra skrivet – just så är det.
    När gränsen är nådd finns ingen ”back” – då är det svårt att gå tillbaka och bli hel.

  2. Elvira Madigan

    Finns det verkligen folk som INTE vill ventilera sina motgångar och framgångar? Låter som om du helt hittat fel människor att umgås med.
    Inte vill de dig väl.

  3. De Soto

    Någon är uppenbart inte RÄDD OM dig ALLS!
    Du ska inte ge dig i lag med dem som hugger dig i ryggen.
    Vem kan göra dig så illa och inte ta konsekvensen sedan?

  4. Annie

    Kärlek och Hat ligger verkligen hand i hand.
    Får man ingen respons eller får ventilera så förintas man som människa. Själen dör.

  5. Raggarkungen

    men vad i helvette – VEM HAR NU VART PÅ DIG OCH VART DRYG OCH JÄVLIG. Ska jag slå hon/han på käften.

    Tramsmänniskor – gör dig av med dem!

  6. HelnaElna

    Och när man gått över Lisbets gräns är man ”svartlistad” för väldigt, väldig lång tid framöver. Hennes tålamod, ”finns där för dig” och vänliga och varma blickar utbyts mot iskall hövlighet.

    Ta vara på dig vännen.

  7. Karl-Gustav Sjöström

    Med den fina inställning som du har i sammanhanget så skulle det verkligen inte vara svårt, ja rent av något att se fram emot, att tala ut om saken med dig. Men nu har ju inte VI några sådana upplevelser att göra upp om. Den situationen torde heller aldrig inträffa.

  8. Anna B

    Jag säger bara en sak.
    Detta är nog det bästa jag läst på länge. Precis sådär är det. Man blir själsligt invalidiserad om man inte får prata med berörd person om vad som hänt.

    Hur många tystar inte ned och lägger under mattan. Många tar inte konsekvenser för sitt handlande. De bara TAR och sällan GER.
    Fan vad du är bra – dig skulle jag verkligen vilja ha som vän – så sunda tankar.

  9. Ina

    Jag tror du förklarar något som vi alla vill göra. Tala om det som varit så att det kan läka ut och att man kan fortsätta.

    Vi har alla en gräns för vad vi tål för påfrestningar. Blir man kränkt, illa bemött eller sågad vid fotknölarna så ska man sätta ned FÖTTERNA och bromsa.

    Det finns en motpart som ställer till det. Tänk på det och ta inte på dig det.

  10. HeavyChevy

    Du måste verkligen ha fått dig en redig ”knäck” när du inte kan ventilera vad som hänt. Du behöver inte mer – räcker det inte med han som inte tar emot SMS..*himlen*.. utan du ska utsättas för ”ej uppklarade” saker.

    Jag lider med dig eftersom jag vet att du är sådan positiv människa.

  11. Elin

    Du är en stark kvinna – både mentalt och fysisk. Du viker dig bara för att vara snäll för du har en övertygelse. Det kräver att motparten också är stark och det är säkert det som sviktar.
    Hon/han vill ha en velig, ”styra” – runt brud men det är ju din motsatts.

    Försök att få till en kommunikation annars går du inte hel ur den. Du verkar vara starkast.

  12. Karin Johansson

    Tänk vad många fler av oss skulle må mycket bättre om vi gjorde som du. Det där ska jag försöka ta till mig.

  13. Hanna S

    Du är en så klok kvinna. Den som har dig som vän måste vara otroligt tacksam.

    Glöm aldrig att vänner är de som tycker om dig även om det krisar, du blir arg eller bara säger som det är. Kan de inte ta det så är det ingen vän.

  14. Bo Bolero

    Nära känslor; hat och kärlek. Helst om man blir negligerad så är det lätt att känslorna tippar över. Men vill ju ha en reaktion av personen som inte vill ventilera – så man tar till fler och fler hårda ord.
    Får man ingen reaktion så blir det fel – man börjar hata. Tror man ska erkänna det och låta känslorna åka berg och dalbana.

  15. Edvin

    Blir inte ALLA det, långsint, tjurig och rent sagt förbannad om man inte får prata ut om saker som händer.

    Tycker du har en suveränt bra inställning..

  16. Lasse blå

    Nu har någon gått för långt med Lisbet – över hennes gräns för vad hon tål. Någon har skitit i det blå skåpet. Tur jag vet hur lång stubin det är ocg när det smäller så blir det ordentligt.

    Du är ingen som skriver om sånt här om det inte är någon som trampat dig på tårna.

  17. Ledsen

    Snacka skit är du bra på, du är väl expert på att såra människor, hälsar en mycket sårad människa ( av dig )

  18. Lisbet Olofsson

    Men jisses vad ni har kommenterat. Tack vad rara ni är och att ni tar er tid med att skriva vad ni tycker.
    Synd är att jag inte ens vet vilka många av er är i verkliga livet eftersom ni använder nick. Men jag är ju inte så anonym på den här bloggen med namn och allt.

    Jag har bara berättat hur jag fungerar – inget behöver ha hänt. Många tolkar ju som att det har hänt något. Jag har ju ett brokigt förflutet att referera till. Jag vill mest höra vad ni tycker och tänker om det hela.

    Så ”Ledsen” då får du väl ta kontakt med mig och ventilera dina åsikter och berätta vilket skitsnack det är. Din verklighet är ju inte min och du är anonym utan namn så jag vet inte hur mycket som är verklighet eller bara..*kommentars-få-igång-nått*. Så välkommen att ta kontakt om du vill ha klarhet.

    Ut i sommarnatten nu och ta vara på ljuset.

  19. nina

    Sedan jag fick fler år på nacken har jag gjort ”ett val” av de människor som tar, kränker mig, behandlar mig illa, etc. De existerar helt enkelt inte längre. Vi lever i ett fritt samhälle och vi FÅR göra sådana val. Det känns bra och jag har börjat må mycket bättre. Man behöver inte energitjuvar i sitt liv. Du är en klok kvinna, gör dig av med dessa personer. Ha nu en trevlig helg och njut av livet:)

  20. Maria Skiddi

    men oj och oooups, å aj..som fan.

    självömkan å självbevarelsedrift— sedan vidare. Jag har vart långsint småsint svagsint, tungsint… vad många sint det finns=)

    svagtonig kom nu upp som alternativ i rättstavningsprogrammet , å det stämmer ju förvånansvärt bra i synk med vad JAG kan känna i sämre lägen; ”svagtonighet”

    min själ antar en svag ton, en blek färglös och därmed svag ton. Jag förlorar min lyster, min glada glans och min viftande svans.

    svansen blir rak, raggen reses, blicken blir stel liksom nacken. Ett inre morrande..? eller yttre?..
    värdera, förutse konsekvenser, fly eller fäkta? det är frågan. är det värt blods eller själs-spillan???.

    Vi är djur Lisbeth, djur!
    Och som en shewolf BEHÖVER man älta, stuva om, packa rätt, kasta ut-moxa till ryggan å fortsätta på den spännande stig som kallas livet.

    smörj ärren med kärlek å omtanke från närande människor, även om de inte går bort! När de är mjuka kan man stretcha dem utan större besvär.

  21. Lisbet Olofsson

    Svar till Maria Skiddi (2011-06-17 22:41)
    PRECIS så är det ju. Fasiken vad bra du är.
    Jag är onödigt långsint och har svårt att förlåta när man går över min gräns. Men det tar rätt lång tid innan man passerar gränsen.

    Så då finns det hopp – om att kunna stretcha dem.

  22. Lisbet Olofsson

    Svar till nina (2011-06-17 22:34)
    Tack, jag ska ta det till mig.
    Frågan är hur man vet innan vilka som ska bli energitjuvar för nu är jag rätt stukad som människa.

  23. Smulan

    Hmm…att få ventilera sina känslor hör till läkandet. Men det är nu inte alltid så att vi bjuds att prata med berörd person om det svåra. Så..vi går kanske ärrade och sårade vidare och ibland som du säger långsinta. Det hör livet till att inte alltid få som man vill och det ställer oss i lite konflikt med oss själva hur vi då ska tackla det vi känner. Jag tror det ändå är bra att vi råkar ut för lite mindre trevliga saker just för att vi inte ska glömma att vi inte själva ska bete oss lika illa mot andra eftersom vi vet hur ont det kan göra. Genom våra egna upplevelser av elakhet som vi hamnar i kan vi lära oss en hel del om andra men framförallt om oss själva och hur vi reagerar i vissa situationer. Genom det kommer vi också förhoppningsvis att låta bli att göra samma misstag att stänga dörrar när någon vill prata ut. Det är livets gång att lära sig av det man går igenom, bra saker som mindre bra saker. Inte alltid så lätt att ta till sig för man är ju trots allt bara människa och vi måste tillåta oss att få göra misstag emellanåt. Hur ska vi annars våga gå framåt?:-)

  24. Maria Skiddi

    Men det finns åxå utrymme för att vara snäll mot sig själv-vad ÄR ”onödigt långsint”?

    Finns det en norm för det som alla måste följa. Vem har tolkningsföreträde? Jo, det är du själv.

    Som du skriver så tar det lång tid innan din gräns blir passerad. Man kanske kan koden om hur det VORE ”bäst” att gå vidare= göra upp om-. Att prata med den personen i det egna sinnet bli ngt ouppnåeligt- och då spöar man sig själv för man VILL så gärna vara en storsint förlåtande medmänniska.

    men att utsätta sig för- att jobba för att försöka få till stånd en uppgörelse som ska leda till bättre mående innebär åxå att du blottar din strupe.

    Syftet med det är att få upprättelse, klargöra för sig själv och få klargjort TILL den andre. Med sk ”normal” självbevarelsedrift o

    I min värld är det som ett liknande scenarie; jag går där som katta i Emil i Lönneberga ungefär. Jag tycker att jag är storsint nog att klara av att inte alla kan gilla en och nöjer med att veta att det inte heller behövs för att jag ska må bra.

    Men falskhet som är ett så vanligt sätt att kommunicera på, dvs man säger eller visar upp en yta som är ”fake” å kastar knivar i ryggen i smyg- där har jag lärt mig som 50 plussare att skaka av mig en del av knivarna = jag har blitt hårdhudad så de tränger inte in så djup.

    Herregud vad jag ”känner” många….å´många tycker förmodligen att de ”känner” mig, jag är en tämligen glad social person som det kallas. Men nej- YTTERST få finns i min inre ”sfär” och VERKLIGEN känner mig.

    Så DET faktumet i SIN tur innebär att jag är lika ”fake” som andra?!

    Ja eller nej. Jag är rädd om den innersta kärnan. Å jag är lojal till döden för ”ÄKTA” människor. Jag försöker att inte vara otrevlig. Jag är saklig-skriker inte å skulle aldrig kalla nån för fula ord i en konversation som går snett.

    Yxor i ryggen är svårare att få bort, men då de är borta står jag kvar med blodet rinnande och då är jag långsint, svår att tas med och personen är gången 4 ever.

    Så? Du är HELT ”normal”-i MIN värld

  25. Kina Levin

    När man väl lär sig att börja känna igen energitjuvarna, så går det fort att inse att en bekantskap inte är bra för en…
    Man gör väldigt medvetna val, som inte alltid anses som bekväma…
    Men det inre jaget, ska också må bra.

  26. Helena Nilsson Springare

    Man blir så extra jävla ledsen när någon man MINST anar det försvinner / visar sig vara ett stolpskott /är falsk och jäklig osv osv…

    Därför känns det ganska skönt att vänkretsen är minimal, ”kompisarna” är relativt få och kretsen med ”bekantingar” får vara hur stor den vill. Men i vänkretsen finns vännerna som hållit år efter år och som man hoppas ska finnas kvar. Chansen känns rätt stor även om jag lärt mig att aldrig ta något eller någon för givet.

    Jag har lärt mig att vara exakt en sådan vän som jag själv vill ha och jag hoppas att det räcker. Ibland växer man isär och det är sorgligt, men när en relation tar slut med buller och brak pga falskhet, skitsnack och ren jävla elakhet.. ja, då ska man fasiken hellre fira än sörja 😀 Kram på dig Lisbet!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.