Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ingen chans för sjuka

SVMP:s "skiss" till sjukförsäkringspolitik bör verkligen synas. Några har gjort det, till exempel DN:s Hanne Kjöller i artikeln med samma rubrik som den här bloggtexten.

Dagens Nyheter gör det också i artikeln "Att svika de sjuka".

Uppsala nya tidning är inne på samma tema.

Barometern visar på att de rödgrönas "besked" till stor del handlar om utredningar som ska tillsättas och att de själva skriver att; ”Vi vill vara tydliga med att flera av de förändringar vi skissar ovan inte kommer att vara möjliga att genomföra direkt efter valet.” Det kan vara bra att veta när man kritiserar att den stora reform som regeringen sjösatt behövde justeras.

Gunnar Axén har granskat SVMP-förslagets huvuddelar bit för bit. Läs gärna  "Vänsterkartellens illusionstrick".

Några kanske rycker till när man läser att sjukförsäkringen, efter förtydliganden och justeringar, kan bli något som talar För regeringen i höstens val. Det kan mycket väl bli så, särskilt när det blir klart att de decennielånga "borglömda" sjukskrivningarna kan vara på väg tillbaka med socialförsäkringsminister (?) Ohly & co.

Alliansen måste snarast bli bättre på att "måla bilden". Det fick jag chansen att inleda "Rapport" med en gång när jag ställt en fråga till Sveriges främste finansminister på en moderat konferens. Vi måste bli ännu bättre på att ge politiken gestalt, kött och blod. Alliansen måste bli bättre på att förmedla den empati och förståelse för verkligheten som ligger bakom det som görs. Teknokratiskt språk och framtoning utnyttjas av de tämligen tomhänta att skrämmas med. Ett tag har det gett dem poäng, men nu börjar man ha ropat Varg några gånger för mycket.

Etiketter: , , , , , , , ,

46 kommentarer

 1. Per-Ola Moström

  Det går väl inte i längden att ”måla” en dålig politik…

  Citat:
  ”Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.”

  (citat ur Anders Borgs bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)

  Där ser vi den långsiktiga strategin!
  Det hjälper inte att bara ”måla över”.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2010-01-21 13:42)
  De där uttrycken från en nyliberal ungdom står inte en mognad Anders Borg för. Jag talar inte om att ”måla över”, utan om att förklara det som görs och varför det görs. Att kommunicera politiken.
  Kan behövas så att inte de riktigt hejdlösa svartmålarna och vantolkarna får fritt spelrum…*s*…

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Nog var han väl ändå ganska mogen 1992 den där Borg? Såklart han inte ”står” för de orden i dag, men nog finns ändå uppfattningen djupt inne i honom ändå. En så djupt allvarligt syn på en så viktig sak i vårt samhälle i den relativt mogna ålder han ändå var 1992 frigör han sig nog inte så lätt ifrån.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-01-21 15:00)
  Tja, vid 24 är man iofs inte tonåring, men jag är inte förvånad över radikala eller ändrade meningar från ungdomsförbundsåren. Hur gammal var Lars Ohly förresten när han ändrade sig och gick ut ur Folkpartiet?
  Oberoende Moström m.fl. talar som om det inte skulle ha hänt någonting mellan år då herrar Borg och Reinfeldt var Muf:are i ungdomsradikal opposition mot dåtidens moderata moderparti och till varandes närmast landsfäder i dagens Nya Moderater. Nytänket i partiet vad gäller välfärden är både grundläggande och seriöst menat.

 5. Jonas E

  Har läst Axéns inlägg, och komenterat det där. Blev cencurerad, för nära sanningen antar jag. Påpekade TCO:s siffror bland annat. Bara fakta alltså.
  Där måste jag ge dig en poäng som politiker, du är i varje fall på ett ställe som inte cencurerar.
  Vad som är bättre eller sämre kan man ju fråga sig. Att genomföra en dåligt utredd politik, med alla de problem som det medför. Folk blir drabbade i onödan =dålig press, fallande opinssiffror, osov.
  Eller att ordentligt utreda innan man genomför en förändring.

  Så länge som sjuka utföräkras finns de dåligt underlag för någon empati hos Alliansen

 6. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-21 16:51)
  Skulle vilja sen en syning av TCO:s siffror innan jag säger något om de är fakta eller inte.
  Tackar för poängen, inte alla dar jag får såna av dig. *s*
  Visst är det bättre ju färdigare saker är, men du såg ju vad SVMP skrev i DN. Deras sjukförsäkringsskiss skulle inte kunna bli verklighet på rätt länge och kommer säkerligen att behöva sina justeringar. Sjukförsäkringssystemet är inte småsaker.

  Det finns långt mer av empati hos Alliansen än du vill tro. Ändå tror jag att du är långt ifrån källarnivåerna där man talar om att Alliansens politik drivs av ren ondska.

 7. Jan Johansson

  Bäste Broder Jan!
  Kan du förklara för mig o andra hur ”stupstocken” skulle kunna framställas -eller ens tolkas- som tecken på empati , förståelse o omsorg om de sjuka?

 8. Jan Nilsson

  Svar till Jan Johansson (2010-01-21 19:23)
  Förr sjukskrevs många ”bort” på olyckligt vis. Världens friskaste blev mest sjukskrivna.
  Ett par sjuka vi känner hade ingen personlig kontakt med FK innan de efter ett år ville pensionera, före 40. En grät och en rasade, båda vägrade o arbetar idag.
  Även S o LO har varit inne på ett ”datum”. Det låtsas inte S om, o kallar det ”stupstock”.
  En sjuk ska vara sjukskriven.Efter 3 mån kan sjuka få en ny period, helt el delvis ”arbetsföra” få hjälp via AF. Bedömning och hantering av sjuka har ibland varit omänsklig, som du alltför väl vet. Ett ”uppsamlingsdatum” är inte omänskligt. Tänker jag fel?

 9. Jan Johansson

  Men om de sjuka ska få hjälp tilll arbete, varför då inte medelst lagar o regler sätta press på AF o liknande så man stärker de sjukas rättighet att få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden istället för att ”kicka ut” de sjuka ur försäkringen. För mig signalerar ”uppsamlingsdatum” att de sjukskrivna till stor del ses som fuskare. Varför annars denna bryska behandling? (Men det vill man kanske inte säga till väljarna?)
  Vad ska de sjuka leva av under de 3 mån som de ska vara i karantän innan de ev får komma in i försäkringen igen?

 10. Conny Forsström

  Så Borgs citat har inget med moderat ideologi att göra? Moderaterna tar alltså avstånd från det och fördömer det? För ett sådant uttalande SKA och MÅSTE fördömas, ur både humanitär och ideologisk synpunkt! Men nej, det här är kärnan i moderaternas ideologi liksom i den övriga högerns: var man för sig själv och den som inte klarar det förtjänar heller inte något materiellt välstånd.

 11. Jonas E

  Jo poäng ges när det förtjänas*s*
  Även om det inte var bättre förr, så kan man knappast med gott samvete påstå att det blivit bättre nu heller.
  Att Alliansen påstår att allt är bra nu och inga är fel finns, inger inget större förtroende när man med en enkel Google sökning hittar bevis efter bevis på det motsatta.
  De Röd-Gröna vill i alla fall sätta stopp-utreda-göra rätt, innan fler sjuka blir drabbade.
  Ondska är att ta i, även om det garaterat känns så för de drabbade, skulle nog hellre kalla det för okunskap och brist på självkritik av Alliansen, men så blir det när man gör fel för fort.

 12. Jan Nilsson

  Svar till Conny Forsström (2010-01-21 22:18)
  ”Kärnan”? Jag är helt övertygad om att det den då nyliberale 24-åringen skrev där inte omfattas av Sveriges finansminister med samma namn och personnummer. Moderaterna står för en skattefinansierad generell välfärd.
  Jag hoppas att du inser vilken nidbild du målar av mig och andra moderater med dina sista slagord. Att du bara viftar med dem för opinionens skull, för att försöka elda dina meningsfränder. Det är illa nog.
  Jag tror ordet ”välfärd”, oftast ihop med ord som allmän, offentlig och skattefinansierad står 30-40 gånger i Moderaternas handlingsprogram.

 13. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-21 22:22)
  Jag tycker mig inte ha sett att Alliansen sagt att allt är bra nu och att inga fel finns. Jag tror att grundprinciperna i det som utförts är rätta och att vissa skevheter korrigerats, men har flera gånger under resan sagt att det kan behövas ytterligare ”kalibrering”. FK:s bedömningar och hantering av de sjuka Måste så långt det bara går fungera både rättssäkert och humant. Upprörande saker har skett alldeles för ofta. Det är en fråga om både lagtext och intern tolkning och tillämpning.

 14. Jonas E

  Grundprinciperna är kanske rätt på pappret, i den mening att en reform behövs, men när man ignorerar remissinstanerna fullt ut och genomför en så pass stor förändring utan att ordentligt utreda vad den innebär. Allt för att man vill skattesänka så fort som möjligt(framförallt för dom rikaste dessutom), allt till de sjukas kostnad.
  De Röd-Gröna har idkat självkritik för det tidigae systemet, och ska inte tillbaks vad än Alliansen påstår.
  Tänk om Alliansen skulle göra det samma. Den enkillt högsta ökningen av sjukpensionärer skedde under Bildt regeringen (Statistik av SCB), bara en sån sak…

 15. Conny Forsström

  Jan Nilsson menar att det är en nidbild av moderaterna att man skulle vilja nedmontera välfärden. Moderaterna försöker påstå att man vill ha en generell skattefinansierad välfärd. Men då kanske vi ska titta på vad man faktiskt genomför i praktiken. Ta vård och skola som nu privatiseras i allt högre grad (med våra skattemedel där överskott hamnar i de vinstdrivandes egna fickor!). Om vi tar exemplet skola så får de privata vinstdrivande skolorna pengar från kommunen när de lockar till sig elever från kommunala skolor. Detta medför att det kommunala urholkas! Vad säger moderaterna om detta?

 16. JanJohansson

  Jag gillar inte at du använder ordet ”kalibrera”. Den målning jag ser visar en regering som säger: ”Folk i det här landet har en alldeles för loj inställning till att göra rätt för sig. Sjukförsäkringen är hårt belastad av loja o fuskare. När vi nu ska rensa ut dem så har vi tyvärr inga mer precisa vapen än att många många sjuka också stryker med. Vi hoppas svenska folket i stort liksom läkarkåren som inte heller har vårt förtroende har överseende med detta och ändå röstar på oss i höst.”

  Lurar mina ögon mig eller hur vilken bild vill du måla?

 17. Jan Nilsson

  Svar till Jan Johansson (2010-01-21 22:07)
  Är det inte det man gör, t.ex. med rehabiliteringskedjan?
  Även läkarföreningen var positiv till tidsgräns, m ej till 180 dagar. Som mest är det drygt 900 dagar. Sjuka ska inte ”kickas ut”. Finns också möjlighet till ”förtidspension”. (Först efter 58 (!) med SVMP)
  Det jag främst oroar mig för är att FK med liggande regler fastnar i diagnoser. Några olika ”lindriga”, än mer ej ”erkända” sjukdomstillstånd, kan göra en arbetsoförmögen.
  Under de tre månaderna gäller A-kassa, annars de 223 kronorna p dag. Magert, med dock.
  Ser inte kopplingen uppsamling – fuskmisstanke, även om fusk förekommer.

 18. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-22 03:51)
  Tror inte att man ignorerat remissinstanserna fullt ut direkt. Flera av dem är dessutom helt med på huvudprinciperna.
  Låg- och mellaninkomsttagarna har dessutom fått de största procentuella inkomstskattesänkningarna. Att slopandet av den gamla reliken förmögenhetsskatten gynnar dem med mkt stora förmögenheter går knappast att undvika, men pengarna kommer iaf till arbete i Sverige istället för som tidigare i andra länder och skatteparadis. 500 miljarder beräknas ”tas hem”.
  Tycker mig ha sett en del borgerlig självkritik och förbättringsarbetet är knappast slut.

 19. Jan Nilsson

  Svar till Conny Forsström (2010-01-22 09:23)
  Conny, som sagt står välfärd 30-40 gånger i M-programmet. Har själv hört Fredrik R utmana medlemmar tänka nytt här och har själv varit på förskolor, äldreboenden m.m. för att samla intryck från välfärdsarbetarna som ska bli grund för M:s generella välfärdspolitik.
  Om utföraren är kommunal eller privat är det skattefinansierad välfärd. Alla barn är kommunens, även de som finns på ”min” friskola. Där tas inte en krona i vinst, men anstränger sig personalen på en skola lite mer och gör ett bra jobb till lite lägre snittkostnad så kan vinst uppstå. Inte konstigare än om det sker hos snöröjaren.

 20. Jan Nilsson

  Svar till JanJohansson (2010-01-22 09:26)
  Målar bilden av svår, men nödvändig förändring. Får måla vidare i bloggen, trångt här. Om jag tror att de allra flesta har stor nytta av att få sin situation genomlyst efter max ca 900 dagar i sjukförsäkringen och att få rehabilitering el ny period, vilket ord är bättre än kalibrera? Vissa justeringar är genomförda och fler kanske ska till, men vi behövde förändring. För enskildas och samhällets skull. Nu försörjer 3 personer 1, när ATP infördes räknade man med 4 mot 1, 2020 beräknas det vara 2 som försörjer 1. Fler måste hjälpas tillbaka. Får jag fel o du och Sahlin rätt ska jag erkänna det.

 21. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2010-01-22 15:31)
  Har läst det tidigare idag. Nu har Börje på skilda sätt och vid flera tillfällen varit oerhört vass mot sin partiledare så det kan vara lite svårt att veta vad han vill med all kritik. Men en del av det han skriver är tänkvärt.

 22. Arbetare

  En politisk räv frågar sig förstås, vad vill han med kritiken. Som enkel medborgare, naiv förstås, tror jag ändå att den beror på att Börje genuint ogillar den hårda, kalla allianspolitiken. Den stör hans gamla centerhjärta. Han har aldrig stått för hårda tag o stupstock. Omänskligt, skriver han själv. Anledning nog, anser jag, att kritisera.

 23. Jan Nilsson

  Svar till JanJohansson (2010-01-22 09:26)
  Kan förresten sända dig en inte alltför lång sak som jag grundar rätt mycket av mina tankar på. Sen undrar jag om du funderat något på det vi för länge sen språkade om att du skulle skriva ner?

 24. Jan Johansson

  Kan något gott komma från Sahlin?:)
  Men om det nu finns rehabkedja och man dessutom för flera månader sedan skickade ut brev till de med sjukersättning att får lov att prova jibba utan att förlora ersättningen, varför då ha kvar bortre gränsen, om inte för att man anser att folk skall tvingas? Och det du så fint kallar för ”genomlysning” innebär väl i praktiken att en sjuk västerbottning kan bli erbjuden jobb i skåne, och om han inte tar det mister han även de 223?

 25. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2010-01-22 16:51)
  Det är väl de tidigare mycket skarpa angreppen på Maud som fått rätt många i olika partier att fråga sig vad han är ute efter. Hamnar man i den situationen tappar budskapet i regel i tyngd.

 26. Jan Nilsson

  Svar till Jan Johansson (2010-01-22 17:13)
  Skrev ett sorts svar nyss, men upptäckte att jag varit borta från datorn så länge att jag inte längre var inloggad. Det kommer väl så småningom. Det jag inte rymde var detta med jobbet i Skåne och förlorad ersättning. Vet inte hur det är med karens om man vägrar eller hur skarpa flyttkraven är. Jag är som sagt inte expert.
  Skulle vilja sända det här dokumentet jag skrev om, men hittar inte din mailadress.

 27. Jonas E

  Enligt riksdagens untreningstjänst så fick 10% av de rikaste 50% av pengarna av skattesänkningen.
  Hade kunnat undvikas om man hade haft ett tak på skattesänkningen, och då hade man haft MÅNGA miljarder över, som nu istället gick som bidrag till redan existerande förmögenheter.
  Ett annat exempel från samma källa: 50% fick 80% av pengarna, så dom lågavlönade som Alliansen gärna pratar om fick i slutändan max 20% av pengarna.
  Alliansen har alltså suttit och beviljat sig själva bonusar i form av sänkt skatt, och kommer sedan och pratar om att sjukförsäkrignen är för dyr.
  Högerpolitik!.

 28. Jan Johansson

  Och om man mister de 223 så mister man – om det nu inte tillkommit regler som jag inte känner till – även SGI:n. Vad hjälper det då om man får komma tillbaka efter 90 dagar?
  Därför menar jag att det inte precis handlar om finjusteringar…

 29. Arbetare

  Att kritisera Maud är snarast en merit, Börje var en av de första som såg varthän Maud barkade iväg, och vågade säga det också. Nu inser nog många hur rätt han hade i kritiken, inte minst c-partiser, många är bedrövade.
  Att avfärda Börje så lätt som Nilsson gör, istf att ta till sig hans synpukter, iallafall analysera dem, det anser jag är oklokt och nonchalant, han är inte vemsomhelst!

 30. Jan Nilsson

  Svar till Jan Johansson (2010-01-23 15:49)
  Nu tror jag att man inte tillämpat flyttkraven på det sätt som ett tag befarades. Media slog upp några fall där våra myndigheter hade bryska krav på flyttande för ett eller två år sen. Nu tror jag inte att reglerna var nya, det var de gamla, men att man tillämpade dem var nytt. Ska kolla var förändringen sedan gjordes.

 31. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2010-01-23 16:34)
  Kritisera måste man få göra. Den massiva jakt och förföljelse som drabbat Maud för allt, personliga saker, kläder – och politik – finns det även socialdemokrater som skäms för. Maud har fått utstå rätt mycket som en man aldrig hade drabbats av.
  Jag såg henne på Bromma en gång när det var som värst. Jag tackade henne för det hon gjorde och jag tror hon blev glad.
  Börje Hörnlund är inte vem som helst och somt i artikeln är tänkvärt. Jag har läst och analyserat. Tyvärr har så mycket av det han skrivit osat närmast bitterhet, över vad vet jag inte. Det har gjort att han tappat i tyngd.

 32. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-23 01:15)
  Procentuellt, på inkomstskattesidan, har låg- och mellaninkomsttagare fått de största sänkningarna. Skulle det gå så illa att SVMP kommer till makten kommer det att visa sig då Mona & co har tänkt ta tillbaka en del av just låg- och mellaninkomsttagarna. Det är också människors egna pengar du talar om, glöm inte det, även om staten har beskattningsrätt.
  Vi ligger fortfarande högst i världen vad gäller skattetryck, glöm inte det heller. Ett tag låg vi i alla fall tvåa totalt, men på skatter på arbete har vi legat förlamande högt.

 33. Jonas E

  Tror knappast att Mona skulle ta tillbaks av låginkonstagarna(allians propaganda), hon pratade om liknande siffror på partiledardebatten…en ledtråd var hon vill hitta pengarna..
  Utanförskaper som alliansen skulle bota har ökat med 70.000, och då är inte ens dom 50.000 utförsäkrade inräknade.
  Skattetryck! -är det faktiskt inte så att vi också får något för dom pengarna!. Ni i Alliansen pratar som om att skatten bara går åt till ingen nytta.
  Det är bara att jämföra med USA, halva skatten, och dubbelt så dyr sjukvård, och enligt OECD sämre på alla punkter ex: barnadördlighet, medellivslängd.

 34. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-24 03:05)
  Ska hon som utlovat backa i jobbskatteavdraget så blir det så. Det förlorar främst låg- och mellaninkomsttagarna på.
  ”Vi i Alliansen” vill inte ner i Lichtensteins inkomstskatter. Vi har ett land som ser helt annorlunda ut, som har helt annorlunda förutsättningar och har som mål att behålla en generell, skattefinansierad välfärd.

  Förresten, hört talas om finanskrisen? Med en politik som innan 2006 är det inte otroligt att vi haft 100 000 till i utanförskap.

 35. Jonas E

  Är det verkligen Alliansens förtjänst att vi inte ”haft 100 000 till i utanförskap” under finanskrisen?. Eller är det den föregående regeringen som överlämnade mycket sunda stadsfinanser?.
  Jag vet inte, och det är tveksamt om du verkligen vet också, eller om det ens finns trovärdig statistik på detta. Låter mer som retorik tycker jag.
  Mona pratar framförallt om att återkalla det sista steget i jobbskatteavdraget(därför att det mest har bidragit till att öka klyftorna i samhället), men sedan är det dom som har fått,och har mest som gäller.
  Dags för (S)ystemskifte..

 36. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-24 23:30)
  Vad vi haft utan Alliansen går inte att slå fast. Men ”förtjänsten” borde vara stor. Bl.a. för: 1. Dem som lämnat utanförskapet i sjukskrivning och förtidspension. 2. De 20 000 som har nystartsjobb och de 10 000 som gått från såna till reguljära jobb. 3. Rot-avdragets effekt inom bygg o handel. 4. Jobbskatteavdragets effekt på samhälle och jobb när barnsköterskan fått behålla ytterligare 7 ”skattade” % och läkaren 3. Utan dessa pengar hade vi förlorat många jobb i service- och tillverkningssektor.
  Att utanförskapet ökar i finanskrisens spår är en sorg, men det hade s.s. kunnat vara värre.

 37. Jonas E

  Ska du verkligen använda utförsäkringarna på Alliansens + konto?.
  Nystartsjobben kan jag gå med på.
  ROT-avdragets effekt återsår att se fullt ut. Det har ju visat sig att byggsektorn har ökat sina priser så den blir i den närmaste ingen skillnad för privatpersioner, så om den ökningen håller sig återstå att se.
  Jobbskatteavdraget: Amerikanska studier visar att sänkt skatt är ett väldigt trubbigt instrument för att skapa nya jobb. Sen så återkommer jag till att det måste i det närmaste anses slösaktigt att bidra till redan befintliga förmögenhereter genom sänkt skatt(10% får 50% av pengarna)

 38. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-26 00:47)
  Jag talade inte om utförsäkrade utan om dem som fått jobb sedan 2006. De tveksamma procentsiffror du hänvisar till handlar främst om effekterna av den slopade förmögenhetsskatten. Att kring 500 miljarder beräknas arbeta i Sverige istället för i utlandet innebär att några rika människor får behålla mer av sina pengar. Jag kan leva med det. Om avundsjukan väger tyngre än nyttan för landet kan man inte det.
  Om du påstår att byggsektorn dubblat sina priser efter rot-avdraget är du ute och cyklar.
  Utan Alliansens åtgärder har vi haft betydligt fler arbetslösa, det är jag iaf övertygad om.

 39. Jonas E

  Mina siffror är inte tveksamma, de kommer från riksdagens egen utredningstjänst och bygger på statistik. Var kommer dina ”beräknade”siffror från?.
  Är det inte så att de pengar som eventuellt kommer ”hem” beror mer på att Skattemyndigheten får kolla vissa konton/banker utomlands numera?.
  Det är inte jag påstår att byggsektors har ökat sitt påslag med ungefär det samma som ROT-avdraget ger (media har belyst detta).
  Dessutom så har Rot-avdraget också blivit en skaffefälla för en del(media igen).
  Sen så är inte ROT-avdraget av ondo, men den långsiktiga effekten återsår att se, som jag skrev..

 40. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-26 11:55)
  När S-märkta lägger alla minskade skatteuttag av svenskars inkomster och egendom i en enda hög blir det en tveksam bild. Rödgröna försöker med alla medel dribbla bort jobbskatteavdragets betydelse för människor och ekonomi, bl.a. genom att göra som ovan och försöka dölja att låg- och mellaninkomsttagare får procentuellt mest. Man måste väl göra så för att ”ursäkta” att man tänkt ta tillbaka pengar från samma låginkomsttagare.
  ”Media”?Har aldrig sett att rot-avdragets kraftiga effekt skulle ha utraderats, det kräver en fördubbling av priserna.
  Kolla interna S-kritiken mot förmögenhetsskatten.

 41. Jonas E

  Alliansens skattepolitik har hitintills mest lett till att klyftorna bara ökar och ökar i samhället, men det tycker du tydligen bara är bra eller??.
  Utbetalningarna av Försörjningstöd har ökat med 50%.
  För att inte glömma Sjukförsäkringen och A-kassan
  Den interna kritik som finns verkar vara begränsad, även om den finns(hittar lite på nätet).
  Det finns intern kritik innom Alliansen också, även om den tystas, som under FRA omröstningen(SVT Agenda 14/9 2008).
  Ett beslut som Salin för den delen vill riva upp.
  Är säker på att byggpriserna gått upp!, men hur mycket ska jag kolla upp närmare

 42. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-26 14:41)
  Svarar på några saker, kan inte kommentera allt du tar upp på detta utrymme. Vad gäller FRA har jag själv hört till partiets interna kritiker. Du är rätt ny här om du missat den saken.*s*
  Mona ”mer-bra-åt-alla”:s eventuella löften om FRA ger jag inte mycket för. Jag hade önskat att Alliansen förhållit sig mer kallsinniga än de gjort till ”Bodströmsamhället”.
  Har talat med ett byggföretag rätt länge om vissa åtgärder och har hyfsad koll på läget. Prisnivån skenar inte här. Däremot vet jag att det finns bluffirmor som försökt sig på saker.
  Förvånad över stigande försörjningsstöd efter fjolåret?

 43. Jonas E

  Om du kritiserat FRA!!, så har du ytterligare en poäng av mig, men poängen var att intern kritik tystas.
  27 procent av byggföretagen har höjt sina priser för rotarbeten, på grund av den nya fakturamodellen.
  Byggföretag anser 78 procent att rotavdraget bidrar till en minskning av svartjobben i branschen. Effekten på nyanställningar är inte lika stor, då endast 7 procent säger sig ha nyanställt personal(Privata affärer)
  Vet inte om svartjobben har minskat, för dom som tar på sig svartjobb, har ju blivit tvungen att ta mindre betalt på grund av rotavdraget.
  ”Bodströmsamhället” betyder vad ??.

 44. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-01-26 23:37)
  Bodströmsamhället, det ordet kan du också googla. Handlar om avlyssning, FRA och trafiklagring. Det var han som på allvar drog upp spåren i Sverige. Ingen vet var det här slutar och hur Storebrors övertag kan nyttjas framöver.
  Vad gäller ROT får man tänka på att byggpriserna startade från en bottennivå då ingen efterfrågan fanns och att det är fantastiskt bara att de kunnat behålla sitt folk. Tackar annars för poängen!

 45. Jonas E

  ROT-avdraget har i alla fall en säkrare effekt än Jobbskatteavdraget.
  Fredrik-sänkt-skatt-löser-allt-Reinfeldt påstår att det beräknas ge 80.000 jobb på sikt. Kostar nästan 1miljon per jobb alltså!.
  Om det verkligen ger den effekten är svårt att bevisa.
  Amerikanska studier visar att sänkt skatt ger dålig jobbeffekt.
  Det hade varit mer ”pang för pengarna” om man satsat på offentliga sektorn, utbildningar/omskolning, rädda a-kassan, ta HAND om de sjuka, osov.
  Ska man tro media idag, så har vi FRA 2(tystning i leden) snart på gång, om kärnkraftens vara eller inte.
  Stackars (C) i så fall!..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.