Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Arbetsförmedlingen och de unga

Det är omtumlande att läsa vad som lades ut om Arbetsförmedlingen i SvD ikväll.

Jag vet inte hur rättvisande artikeln är, men den bör läsas av den som är samhällsintresserad, är ung eller har unga arbetslösa kring sig.

Härom dagen var jag på inskrivning hos arbetsförmedlingen. Första samtalet blir en av de de sista dagarna i oktober. Jag ska inte klaga på mottagandet, det var mycket bra, men samtalet kändes väldigt långt bort även för en lugn och stillsam 51-åring. Jag har iofs några samtal på AF innan, men det är utanför ordinarie arbetsförmedlande.

Idag gick jag förbi de rekryterings- och bemanningsföretag jag känner till i Umeå. Tänkte  boka en tid för ett samtal. På två av ställena blev det samtal direkt, ett längre och ett kortare. På det första fick jag ett hedrande och lätt skrämmande förslag, men det känns spontant som alltför många timmars dagspendling. Jag lärde mig också mycket om detta med att läsa och värdera jobbannonser. Det behövdes, jag har sällan läst sådana alls och har som sagt aldrig sökt jobb skriftligt innan senaste veckan. Som helhet upplevde jag mottagandet på ställe ett fantastiskt bra. Det var full fart direkt och man kände sig nästan som hemma.

På ställe två var det telefonmöte, men på ställe tre hann vi med ett lite spontant samtal mellan två av handläggarens uppdrag och kom igång rätt bra. Där var det också "verkstad".

Arbetsförmedlingen har ett helt annat uppdrag, är en myndighet med rättsäkerhetskrav och mycket annat. Man ska ta emot alla, agera utifrån sitt givna uppdrag och sina regleringsbrev och hålla de stora systemen fungerande. Man hanterar många stora och delvis nya frågor som de fläckvis konkurrerande rekryteringsföretagen slipper.

Efter att ha läst SvD-artikeln tror ändå att Arbetsförmedlingen måste rusta ett lättrörligt kavalleri och några "jägargrupper" som kan agera även på territorium som Arbetsförmedlingen inte äger.  Man måste ha mer stående trupp, sådana som kan agera direkt.

Det låter alltför skrämmande att arbetsförmedlare i snitt bara förmedlar ett jobb till unga var femte månad och att bara 8 % av de mellan 15 och 24 som fick jobb 2009 hade hjälp av arbetsförmedlingen.

(Ni som ev tänker hoppa på mig, klicka och läs SvD-artikeln först)

 

..

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. JonasE

  Till denna röra skall ny också sjuka utfrörsäkras till.
  När AF har svårt nog att fixa jobb till fullt arbetsföra!!, så skall dessutom sjuka in i detta tröstlösa system, till ingen nytta tycks det…det är bara att läsa statistiken på det!!…..eller var kanske ”nyttan” att de sjuka blir fattigare och Alliansen fick mer pengar till skattesänkningar, so CHP sa!!.

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-10-07 15:51)
  Jag tror inte att AF är någon röra, men jag tror att man måste bli vassare på arbetsförmedling till de olika grupperna. Även arbetsgivarna önskar enligt artikeln mer ”leverans”.
  Idag mötte jag en hyfsat stor företagare som aldrig kontaktar AF längre. Sorgligt att erfarenheterna och förväntningarna ligger så lågt, tycker jag.
  Uppsökande verksamhet, bättre coachning och snabbare start är några saker jag skulle önska mig.
  Inte minst för de som behöver en ny start med stöd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.