Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nu dras ett streck

På Monica Wahlströms blogg skrev jag igår en kommentar där jag har en tanke om  skillnaden mellan S och V i synen på att gripa in i minoriteten när man själv sitter i majoritet.

Kommentaren fick Andreas Jansson att tända till och beskylla mig både för att vara en arg, inträngd och låg människa och att bespotta honom för att vara kommunist. Det har jag inte gjort. Arg var jag inte heller och jag känner mig inte inträngd. Så här skrev jag:

"Jonas och Andreas, jag är inte så förvånad över att ni öppet applåderar att vänstersidan går in och "designar" oppositionen som man finner för gott. Det finns väl som en tradition i kommunismen där ert parti har sina rötter? Med detta inte sagt att ni bekänner er till den, det vet jag inget om."

Den demokratiska traditionen inom socialdemokratin är välkänd och stark, därför reagerar man i regel också när partikamrater gör lagliga, men ytterst tveksamma, interventioner i oppositionen när man själv sitter i majoritet. Sådana dubier hörs inte av i V, vilket kan ha att göra med graden av demokratisk tradition. Det var mindre än fem år sedan Lars Ohly slutade kalla sig kommunist.

Jag har goda vänner i V som jag har mycket stort förtroende för, men jag har också mött vänsterpartister som fortfarande kallar sig kommunister. Den ideologin har gjort världen och människorna stor skada och fortsätter att göra det ute i världen.

Jag har varit i flera tidigare kommunistländer, både före och efter "murfallet", och för mig är det inte så stor skillnad på konsekvenserna av den ideologin och nazismen. En skillnad är att kommunismen hunnit mörda så många fler. Jag har själv träffat sådana som både fängslats, torterats, spärrats från skola och jobb och förlorat vänner och anhöriga på grund av kommunismen. Jag kommer att fortsätta vara både antinazist och antikommunist.

Jag hoppas och tror att Andreas vill vara demokratisk socialist och inte kommunist och tillskriver honom därför inte K-etiketten.

Nu håller debatten om situationen i Vännäs att dra iväg alldeles väldigt och därför gör jag en paus i den. Kanske t.o.m. sätter punkt.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  Du har många gånger dragit paralleller till kommunism och mig. Du gillar att spela på kommunismen, alltid denna strävan bakåt i tiden, jag trodde att vi hade lagt det åt sidan.

  I mitt förra inlägg om Vännäsmoderaterna så tillskriver jag inte dig till att vara en låg människa, läs mer noggrant Jan.

  Ni har andra större brister med medlemmar i ert parti i Vännäs.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-12-11 12:52)
  Tror inte vi kan blunda för historien och varken för nazismen eller kommunismen. Båda är närvarande faror, tyvärr.
  Den senare gjorde en stor insats för att ta kål på den förra, men i mina ögon är skillnaden på de massuggererande, tankedominerande och dödliga rörelserna liten.
  Tror aldrig jag har kallat dig kommunist, men håller man sig i närheten av Ohly så är man i riskebel närhet till det tankegodset. Vilket Uppdrag granskning visade i ett program du säkert sett.
  Även om man inte är kommunist kan man som ”klockare” råka ut för att det skvätter på en när det regnar på ”prästen”

 3. Kjell Andersson

  Det var länge sedan kommunisterna skickade folk i arbetsläger och gud dikterade de tio budorden, släpp det! Det var väl på tiden att de röda gick in och ordnade upp i alliansen när samarbetet krakelerar. Löser ni konflikter inom alliansen genom att kalla varandra kommunister och nazister?

 4. Jan Nilsson

  Svar till Kjell Andersson (2010-12-11 17:16)
  I det här fallet krackelerade det ordentligt när ”de röda” beslutade sig för att göra något man normalt inte gör.
  Ingen har kallat någon i Vännäspolitiken för kommunist och nazist överhuvudtaget. Jag är inte ovän med någon i Centern heller, men förvånad och bekymrad över vissa beslut.

 5. Isak

  ”När spiltan är tom så bits hästen”. När argumenten tryter
  då kommer svärorden. Trodde att det var fult att svära.

 6. Skogsägare

  Banden till kommunismen verkar vara ömma tår för många vänstersympatisörer. Att små människor lockas till extrema ideologier som nazism och kommunism kan jag faktiskt förstå. Vad som är svårare att begripa är att det fortfarande verkar acceptabelt visa sympatier för den senare helt öppet. Lek med tanken att, säg Jan Björklund, fram tills för några år sedan öppet sympatiserat med nationalsocialismen? Om det på Göran Hägglunds kontor hängde en inramad bild föreställande Adolf Hitler eller att MUF-bloggare i positiva ordalag citerade Joseph Goebbels? Tvivlar starkt på att det skulle accepteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.