Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vapenretorik


När man läser att Sarah Palin och andra använt vapenmetaforer som kikarsiktesbilder på politiska motståndare blir man både arg och bedrövad. En annan politiker har talat om att "tömma en M-16" mot kongressledamoten som blev skjuten härom dagen. Att kläcka ur sig sådant borde till en början räcka för att inte bli vald till någonting som helst. Sen kan man fundera på juridiska konsekvenser.

Palin har plockat bort siktena från nätet, men de ligger ännu kvar på Facebook. Materialet skulle aldrig någonsin ha tänkts, gjorts eller visats.

Det är viktigt med orden. Även då det handlar om skämt eller bildspråk talar man inte i döds- och skadetermer om politiska motståndare och uppdragskollegor. Det finns alltid extremt "svartvita" människor med permanenta störningar i omdöme, empati och verklighetskontakt. Dessutom kan människor bli sjuka.

Till demokratin hör också att ha en aktning och respekt för själva uppgiften, det politiska förtroendeuppdraget, även om förtroendet för innehavaren är minimalt.

Etiketter: , , , , , , , ,

17 kommentarer

 1. Skogsägare

  Verkligen en tragisk händelse. Jag undrar om signaturen Isak kommer att skriva något om att ”sakna humor” som han gjorde när en känd socialdemokrat bad till gud om att Reinfeldt skulle dö?

 2. Jan Nilsson

  Svar till Skogsägare (2011-01-09 16:55)
  Jag tror Isak legat lite lågt på slutet…

  I Sverige har vi haft så mycket av fatalt våld mot politiker att vi borde vara botade från dödsskämten.

 3. Nisse

  Det finns mig veterligen ingen som talat om att ”tömma en M16 mot en kongressledamot”. Det handlade om en tillställning där man visar sin glädje för fria vapenlagar genom att få skjuta med en M16. Aldrig har det stått något om att det skulle ske mot en kongressledamot.

  Gör om gör rätt!

 4. Karl-Gustav Sjöström

  Kloka ord, Jan, och naturligtvis mycket bättre formulerade än mina två i samma ämne. Men på nått sätt skall det väl märkas att vi spelar i olika divisioner intellektuellt och kunskapsmässigt.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-01-09 18:12)
  Hur menar du? Det där känner jag inte vid.

  Får kanske be om ursäkt för att jag varit usel på att läsa bloggar på slutet. Senaste veckan har varit den intensivaste sen valrörelsen. Tackade ja till nytt jobb på nyårsdagen och just nu är det väldigt mycket av både det ena och det andra.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Nisse (2011-01-09 17:49)
  Naturligtvis menade mannen inte att det skulle skjutas mot henne.
  Ska titta på det här igen. Antingen missförstod jag artikeln ordentligt eller så hade journalisten missförstått. Jag hoppas att det var något av detta och då ska jag rätta till det vad mig anbelangar.
  Det vore värst om det stämmer att den bilden användes.

 7. Pär Andersson

  På tal om ”…permanenta störningar i omdöme, empati och verklighetskontakt” är det på sin plats att nämnda de ”kikarsikten” Nato och FN placerat på Iraks, Afghanistans och Irans kartor. Att det aktuella våldsanvändningen mot en meningsmotståndare förmodligen triggats av en presumtiv presidentkandidat i USA visar med all önskvärd tydlighet på farorna med att överdriva hetsen mot människor med annan politisk grundsyn/religion.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Mats (2011-01-09 22:03)
  Palin sköt inte och har säkerligen inte alls menat att det skulle gå till några som helst handgripligheter. Men det är viktigt att tänka på att väga orden man använder och stämningarna man piskar upp, både i Sverige och Amerika. De träffar inte bara stabila människor.
  Jag tror många tänker på detta i USA just nu och jag blir förvånad om det inte sker en tillnyktring i språkbruket efter det här.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/hatisk-politisk-retorik-ges-skuld

 9. Martin

  Mannen som sköt ska tydligrn ha varit fascinerad av nazismen och ha läst Mein Kampf och med tanke på att Giffords är judinna så kan dådet ha haft antisemitiska förtecken. Med det sagt känns det dock mer troligt att Tea-Party rörelens hatfyllda kampanj mot henne som en troligare trigger för denne mentalt instabile individ.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Martin (2011-01-10 00:39)
  Det har hänt rätt mycket våldsamma galenskaper innan ”tepartyna” kom igång också, men man behöver definitivt få bukt med hat- och våldsorden.
  Det behöver man bitvis här i Sverige också. Det är inte alls på samma nivå, men det förekommer halsbrytande överdrifter som kan trigga människor som inte mår bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.