Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hoppas vi slipper


Ett av ärendena vid KS i Vännäs idag gäller "Styrel".

Det är Energimyndighetens namn på systemet som ska hantera ett läge där Sverige inte har tillräckligt med el. Kommunerna får se över vilka områden som har mest "prioriterade" objekt och välja ut de sektioner man ska stänga av några timmar åt gången när det är brist. De kommuner som inte gör det här jobbet blir i sin helhet ett område man kopplar bort om vi skulle hamna i ett läge där strömmen inte räcker. Hoppas det inte finns så ansvarslösa politiker och tjänstemän i någon enda kommun.
Det här jobbet är nödvändigt. Att hamna i situationen att vi i Sverige tar ut mer än vi tillför är ett experiment inga av de verkligt insatta vill utföra.

Om elförsörjning finns det mycket att säga. I ett läge där vattennivån i våra norrländska vattenmagasin är obehagligt låg är man i alla fall tacksam att de stora tänkare som nyss ville slå av mer eller all kärnkraft inte haft mer politiskt inflytande än de haft. Särskilt som vi ständigt ökar vår förbrukning och planerar för elbilar och annat. Som i och för sig kan vara mycket bra.

Återkommer i ärendet, det är jag nästan säker på. Bland annat om den mer akuta situationen att vattenmagasinen nästan är tömda, saker som lett fram till detta och vad som inom kort kanske måste övervägas.

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. JonasE

  Frågan är om avregleringen av elmarknaden har gjort risken större eller mindre för elbrist, och framförallt för ”konstlad elbrist”….typ Enron och Staten Florida, där Enron rent utav stände av Elen för Florida för att få elbrist = högre priser, man kan undra över alla dessa ”misslyckade” serviceprogran på Kärnkraftverken!!.
  Inte har Kraftbolagen gått back på dessa ”misslyckanden”, tvärt om!!.

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-01-18 11:43)
  Ett stillastående kraftverk är en backaffär. Konspirationsteorier som att Vattenfall m.fl. skulle komma undan med att ”bluffa” stopp är inte mycket trovärdiga. En bluff skulle vara ute I offentligheten på nolltid.
  Vi ökar ständigt vår förbrukning i hem och offentlig miljö. Bristen är nära när det bli kallt och nu är vattenmagasinen bekymmersamt tomma. Finns en del att säga om hur vi hamnat här.
  Återkommer i ärendet.

 3. JonasE

  Faktum kvarstår: elpriset ökat rejält sedan avregleringen, och vad det beror på kan man nog tvista om, men knappast bortse från avregleringen i sig.
  Sen så anser jag att Nordpool är i det närmaste en kartellbildning för att få upp el priserna.

  Är ju även av den åsikten att samhällfunktioner ej skall vara annat än statliga, just för att det skall drivas för allämnnas bästa och inte för vinstens skull, då kommer det allmänas bästa i skymundan!.

  För om elmarknaden drevs för det allmänas bästa, så skulle elpriserna hållas låga, för både de privata och industrins skull, och facit finns ju…

 4. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-01-19 10:54)
  Hållas låga, det skulle man ju önska. Återkommer om detta, men fundera på hur det skulle bli om priserna ”hölls låga” i lägena där tillgången och efterfrågan gör att vi är nära ett sammanbrott i elsystemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.