Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Analys och handling

Det är trist att höra att så många företag hämmas av brist på utbildad arbetskraft och att flera vänder sig utomlands för att få tag i dem man behöver. Detta samtidigt som så många går arbetslösa. Problemet lär inte minska med de stora pensionsavgångarna, tvärt om.

Alltför många av dagens utbildningar är egentligen utbildning till arbetslöshet. Tragiskt är bara förnamnet. Många gånger har vi vuxna, inte minst inom skolan, också bidragit till lurendrejeriet genom att inte tillräckligt mycket hjälpa ungdomarna att se nyktert på yrkes- och utbildningsvalen. Viktigast är att få ett jobb, drömmarna och specialintressena får kanske framförallt odlas på fritiden. För några kan drömmen bli en födkrok, men det brukar i ärlighetens namn vara sällsynt.

Nu behöver det göras skarpa nuläges- och framtidsanalyser och sjösättas utbildningar utifrån verklighetens behov. Det är inga lätta saker att på olika nivåer göra det på träffsäkert vis, men många enskilda, företag och samhället i stort behöver att det görs.

Nu, som sagt.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2011-04-11 12:54)
    Det brukar historiskt sett vara knepigt att försöka ”hitta av” fullt ut, många tvärsäkra behovsprognoser har slagit hejdundrande fel.
    Jag tror inte direkt på hård styrning, men däremot att man på gymnasieskolor, i regionala samrådsorgan och på högskolorna analyserar behoven och marknadsför utbildningar som fyller faktiska behov.
    Nygjorda undersökningar visar att dagens unga har ett bra jobb som första och största framtidsdröm. (Före att finna ”den rätte”) Talas det klarspråk kommer många att lyssna.
    Det man kan förmoda är att det finns plats för ett begränsat antal programledare, dansare och avlönade hund- och hästskötare. En utbildning till något sådant behöver inte vara bortkastad även om man inte får jobb, men tyvärr kommer många som ”satsat på drömmen” att bli besvikna. Medan många som satsat på utbildning till ett säkrare jobb också kan få plats och råd med sitt specialintresse.

  2. Galen Pannan

    Drömmar är vad som driver människor framåt, det är inget man bedriver på fritiden. Tidigare betydde skola en utbildning som var lika med jobb, idag är det inte så och ungdomarna vet det. Därför är det inte intressant att gå i skola längre för de flesta utbildningar ger ingen som helst garanti för jobb. Jag tycker att människor ska fortsätta drömma och använda sina specialintressen, avtrubbade medborgare som bara gör sin rätt kommer inte att utveckla Sverige i någon bättre riktning.

    Utbildningarna kanske först och främst ska inrikta sig på att alla ge en bred grund för universitet och högskola, därefter får alla välja själva vad de vill göra med sina liv. Så som de har rätten till. Resten är jag nog för trött för att skriva. 🙂

  3. Jan Nilsson

    Svar till Galen Pannan (2011-04-11 23:54)
    Utifrån vad jag sett har jag en lite annorlunda syn än du.
    Återkommer kanske med lite bredare svar, men vill nämna ett par saker direkt. Sverige skulle nog stanna av om Alla tog vägen över högskolan. Sen finns det faktiskt utbildningar som rätt säkert leder till jobb om övriga förutsättningar är hyfsade. Både inom högskolan och på gymnasienivån. Men viktigast är att man satsar på sin utbildning och går ut med godkända resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.