Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Juholts miljarder


Håkan Juholt har suttit som partiledare i 108 dagar. Han har hunnit lova många saker under den här tiden. Faktiskt har han lovat bort en dryg miljard per dag. Samtidigt som han säger att skatten inte behöver höjas.

Det här är värt en extra fundering. Vägen från att vara världens absolut främsta högskatteland till att vara god tvåa (vi har fortfarande högst skatt på arbete!) har gått via fyra hårt kritiserade jobbskatteavdrag (som inte drabbat kommunerna). Socialdemokraterna har morrat väldeliga, men nu menar man tydligen att sänkningarna var motiverade – inga skatter ska ju höjas.

Eller? Med löften hit och dit på 135 miljarder, hittills, finns inga alternativ än ganska kraftiga höjningar. Jag tror inte det skulle vara roligt att uppleva hur Juholts löften skulle drabba arbetsmarknad, konjunktur och statsfinanser.

Här kan man läsa mer om Juholts ekonomiska vidlyftigheter: 

juholtssedelpress.se

Etiketter: , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Ola (2011-07-11 21:31)
  Klicka på länken längst ner i texten och scrolla dig sedan neråt. Det kommer nog mer också, men så här ser det ut hittills.

 2. Ola

  Men snälla du det där är ju några ungar som har gjort en skämtsida. Du behöver ju bara läsa några rader så förstår du det…

  Men ärligt kan du inte visa på någon som tagit fram fakta underlag om det hela? Eller är det bara ett skämt du håller på med?

 3. JonasE

  Lite intressant är att den sajten är en av de få ställen som Moderatena faktisk erkänner barnfattigdommens existens, då man tar med detta i sina beräkningar!!.

  Sen om man inte sänker skatten så blir det pengar över till annat, sånt som Juholt föreslår till exempel…..eller??.

  Hur finansieras alla skattesänkningar??, eller kostar dom inget i Moderaternas värld??.

  Egentligen kan kan föra en jämförelse mellan Socialdemokratin och Moderaterna ur en företags perspektiv.

  Då det Socialdemokratiska företaget(staten), ser till att minimera mängden underleverantörer för att hålla koll på kvalitén i produktionen, och majoriteten av vinsten återinvesteras i företaget(Staten/Sverige) för framtidens behov.

  Den Moderata varianten är att man lägger ut så mycket som möjligt av produktionen(privatiseringar), så att i slutändan är det underleverantörerna som styr företaget!!.
  Den vinst man får delas ut till ägarna(skattesänkningar), och bara symboliska summor återinvesteras i företaget!!.

  Vilket företag tror du klarar sig bäst i längden??, det som återinveterar i verksamheten??, eller det som inte gör detta??.

 4. snushane

  Ja får Juholt bara stopp på Jobbskatteavdragen! Så finns det gott om pengar både till Välfärd och Infrastruktur…Och han kan även köpa er en kulram som ni kan sitta och pilla på!

 5. Per Kjellén

  Värre än löften och värre än hur kostnaderna skall finansieras är att Juholt använder begreppet ’Social Demokrati’. ’Social Demokrati’ betecknar den demokrati som socialdemokraterna för och den betyder allas lika rättigheter, vilket i sin tur betyder just alla de löften som Juholt givit.

  Socialdemokraterna blir alltså alla goda gåvors givare just för att de är demokrater. Demokratin har erövrats av socialdemokraterna på samma sått som demokratin blev ett begrepp tidigare – folkdemokrati – DDR och så vidare.

  Alla andra som kallar sig demokrater är bara borgerliga bluffmakare.

  Att vara den enda sanne demokraten är Juholts tricks och det måste bemötas – hans löften blir då uppenbar bluff.

 6. Ola

  Du kan inte mena att det är vuxna personer som gjort den där sidan på allvar. Det är ju bara läsa den så ser man att det inte stämmer..Åtminstone varje normalbegåvad person ser då det. Men det är ju bra att ni moderater erkänner den ökande barnfattigdomen på den där sidan.
  Annars har ni mest förnekat det.

 7. Krister Andersson

  Jag noterade denna otippade och populistiska hemsida men förväntade mig inte att du skulle hänvisa till den. Att så oproblematiserat förhålla sig till förslag på åtgärder ter sig lite väl enkelspårigt. För ett ”arbetarparti” som satsat 80 miljarder på ett jobbskatteavdrag med uttalat syfte att minska arbetslösheten samtidigt som arbetslösheten ökat med en procentenhet bör det kanske läggas in fler variabler i resonemangen. Vissa av förslagen är bra och vissa mindre bra, men det är inte sedlarna som avgör vilket. Kostnad och utgift är inte samma sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.