Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Pensionsålder igen


Skulle inte blogga på ett tag, men det verkar bli svårt. Vill i alla fall kommentera Pelles kommentar om den sänkta pensionsåldern i Frankrike, från 62 till 60.

När Europa åldras och många länder relativt sett producerar mindre att finansiera välfärd för har man inte råd att ha lyxlåg pensionsålder som en del medelhavsländer varit vana att ha. Om man inte sänker pensionerna rätt drastiskt förstås. Men det brukar inte ingå i populismens planer.

Vilka ska arbeta ihop till pensionerna med allt färre som kommer i jobb allt senare? När de gamla blir allt fler och lever allt längre och födelsetalen är låga?

Värst drabbas länderna själva som ägnar sig åt dylika närsyntheter. Sen gissar jag övriga euroländer drabbas när omvärldens förtroende för zonen sänks. Eftersom de länderna är vår främsta och närmaste marknad får nog också vi vår släng av sleven.

Jag tar gärna debatten om drömmarna om att sänkt pensionsålder ger fler unga arbete, men går inte in i den nu.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Nej, debatten handlar inte om att folk ska pensioneras till båtnad för arbetslösa ungdomar. Debatten handlar enligt min mening om det omöjliga projektet EU. Vi smarta nordbor skulle i vår visdom naturligtvis ha börjat med att uppfostra de ”drömmande närsynta medelhavsmänniskorna” i demokrati långt innan unionen skapades. Det är sådags nu att försöka få dem att inse hur lyxigt de lever. Begriper de verkligen inte att ”de gamla blir allt fler och lever allt längre”? Det har ju vi bleka nordbor tagit till oss för länge sedan, dessutom till den grad att vi siktar på att HÖJA pensionsåldern med tio år. Varför ska det vara så svårt för dessa sydeuropéer att förstå arbetets välsignelse?

 2. lf

  Jag har studerat storbloggarna, dig och E Riedel.
  Ni skriver bloggarna på ganska olika tider.Du skriver mycket utanför ordinarie arbetstid (8-17).Medan Edvard skriver mest under dagtid.
  Jag vet inte om bloggandet ingår i era ordinarie arbetsuppgifter.Men förmodligen.Ibland kan man undra om bloggandet tar för stor plats.
  Vad jag är bekymrad över då du säger att skall göra uppehåll i bloggandet och börja arbeta.Och vad jag förstår så räcker inte dygnet i till.
  Men annars är jag imponerad av dessa män som kan angöra en blogga.

 3. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-06-13 17:15)
  Tack för komplimangen!

  Det finns rätt många jobb idag där närvaro på både bloggar, FB och Twitter ingår i arbetsuppgifterna och arbetstiden. Detta på grund av det genomslag man får för organisation, företag eller parti. Har man rätt många läsare varje dag och skriver om sin verksamhet kan det betyda väldigt mycket som är svårt att uppnå på andra sätt. Jag känner sådana som har en viss tid om dagen för att lyfta fram sin verksamhet på det viset. För egen del har jag ingen sån överenskommelse.

  Visst har du rätt i att det ibland kan bli för mycket.
  Förr hade jag ingen reglerad arbetstid och bloggade då vid rätt varierade tidpunkter. Idag har jag det (nästan) och håller mig utanför arbetstiden.Sen vet läsarna aldrig säkert när en blogg skrivs. Man kan sätta ut dem när de skrivs eller bestämma publiceringstider över dagen för bästa möjliga statistik.

  Du har också rätt i att dygnet inte räcker till för närvarande, det blir så ibland. Det är få jobb som är så intensivt och innehåller så många olika saker som skolledarens, särskilt i en liten organisation. Vissa perioder blir det toppar och är man då borta mitt i en sån kan det bli mycket synligt och osynligt som hopar sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.