Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Staten, kommunerna och kapitalet


Med det kommunala självstyret är det lite som med Vita huset i Washington. Det är ståtligt, men betydligt mindre än det ser ut.

De flesta som är lite insatta vet att det mesta är lagstyrt inom den sociala sektorn. Den omfattande socialtjänstlagen och andra lagar och förordningar dirigerar det mesta, och vi vill ju att det ska vara lika villkor för äldre och behövande i vårt avlånga land.

På skolans område är det något annorlunda, men självstyret är betydligt mindre än de flesta tror. Barn och elever med särskilda behov ska t.ex. ha det stöd de behöver, egentligen oavsett vilka medel som finns. Så hanterar Skolinspektionen också sakerna. Man tillämpar skollagen och vad budgeten säger är ointressant. Och vi vill ju att det ska vara en likvärdig förskola och skola i Sverige.

Det minskande manöverutrymmet innebär en trängd ekonomisk verklighet för kommunerna, särskilt för de mindre och de som gjort riktigt stora insatser på olika områden. Prekära situationer kan uppstå väldigt fort.

Det finns en gräns för vad staten kan lägga på kommunerna utan att skicka med de pengar som behövs och det är kanske inte alltid pengar räcker. Visst finns det stora, geografiskt koncentrerade kommuner där det går tretton på dussinet av höginkomsttagarna och där det finns ett betydande ekonomiskt friutrymme. Där finns iofs oftast också andra problem, men i de små kan ekvationen snabbt bli omöjlig.

Det tål att ministrar, generaldirektörer och andra håller sig a’ jour med hur det ser ut i olika delar av landet. Det är långt ifrån självklart att alla kommuner kommer att kunna hålla allt vad staten lovar.

Etiketter: , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Tommy Funebo (@TommyFunebo)

  Inget parti verkar vara intresserat av att göra ändring, men visst är det på gränsen till ironiskt att tala om kommunalt självstyre?

  Ta bort Socialtjänstlagen
  Ta bort Robin Hood-skatt och kommunal utjämning
  Återinför statligt reglerade lärartjänster

  Sen kan man prata självstyre.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Tommy Funebo (@TommyFunebo) (2012-10-14 22:35)
  Men vad tänkte du ersätta Socialtjänstlagen med? Går knappast med ett tomrum?
  Och menar du att det går att driva Sverige utan utjämning mellan de folkrika centrala och de naturresursrika och glesare områdena? Jokkmokk och Kiruna blir väldigt rikt om man inte behöver dela med sig av vattenkrafts- och malmrikedomarna, för andra går det sämre. Eller menar du att man ska ge naturresursområdrna till Norge och Finland som har mer långtgående utjämning och tycks klara glesbygden bättre?

  Med skolan är det annorlunda. Om staten haft en annan roll har likvärdigheten och lärarsituationen nog sett bättre ut.

 3. Sonja Eriksson

  Vilket intressant inlägg från en moderat. Hoppas du kan jobba uppåt i ditt parti för det skulle nog behövas lite kunskap där om de små kommunernas villkor.
  Tex om vad som hänt med kommunernas ekonomi och de konsekvenser som det har fått att våra socialförsäkringar förändrats.
  Min tolkning är just detta, att det har varit en mycket väl medveten strategi från moderaterna att övervältra kostnader på kommunerna utan att ge kompensation för kostnadsökningarna.

 4. Fredrik Jacobsson

  Lägger staten inte över kostnader på kommunerna visas inte den verkliga ekonomin, vilket i slutändan kräver skattehöjningar eller användande av pengar som inte finns, dvs högre statsskuld.
  Jag är ung och minns inte själv men vad hände där 70-80 när staten givit lite väl, efter miljonprogrammet som vi också bör ha lite i bakhuvudet. Balansräkningen var väll inte någon höjdare. Alla fastigheter och tillgångar mot statsskulden. Jag kan ha fel men det slog mig bara när jag läste detta. Jag tror på regional effektivisering. Trevlig inlägg Jan

 5. Jan Nilsson

  Svar till Sonja Eriksson (2012-10-15 11:51)
  Tackar, tackar, åtminstone delvis. 🙂
  Vi får väl se hur det går med politiken. Skulle jag fortsätta med den räknar jag inte med något direkt klättrande. Medelålders vita män är ingen hit. ,-)

  Ser vi tillbaka över några decennier anar man att ”de små kommunerna”, de glesare områdena och vår landsända behövt alla upplysare och påtryckare man kunnat få fram. Lokal närsynthet kan drabba i små byar och samhällen, men tyvärr också i de största storstadsområden. Här kan vi kanske ibland behöva hjälpas åt över en och annan gräns.

  Den glesbygdspolitik som präglat landet sedan senare delen av 1900-talet och som avviker så markant från våra nordiska grannars, den är inte i liten grad S-märkt. Kommunernas ökande bördor och minskande självstyre är heller inte bara något 2000-talsfenomen.

  Samtidigt måste jag erkänna att vissa saker som inte gör det lättare att vara liten kommit till på slutet. T.ex. utformningen av de i.o.f.s. välmenta nya behörighetsreglerna för lärarna. Jag har inte motionerat så mycket, men motionen om en konsekvensanslys och verklighetsanpassning av dessa regler är nog den viktigaste och riktigaste jag skrivit.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Fredrik Jacobsson (2012-10-15 19:19)
  Hej igen! Regional effektivisering är nödvändigt. Det måste bli mer av ”rationaliserande samarbete”, vi har inte skattepengar som räcker till allt vi vill ha och göra. Med stigande andel äldre befolkning ser det än tuffare ut framöver.
  En konsekvens av detta är att staten inte lagvägen kan lägga på kommunerna alltmer kostnader som kommunpolitiken inte kan säga något om. Den konstruktionen fungerar inte hur långt som helst.
  Det skulle vara intressant att se en uträkning på hur stor procent av budgeten som en liten, medelstor och stor kommun egentligen kan påverka själv.
  Jag tror den är lägre än de flesta tror. Särskilt för de mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.