Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Glömd och uppmärksammad


Det är en väldig lyx att få en dag eller två då man i hyfsad lugn och ro kan göra det ogjorda. Rensa datorer och temporärt rädda bilder och dokument till separata hårddiskar till exempel.

Det är också lyx att få tid läsa de där artiklarna man annars i bästa fall skummar. Helst på prasslande papper vid bordet, i soffan eller sängen.

Idag föll ögonen bland annat på "Decembertankar" i dagens VK, en krönika skriven av Olle Wästberg

Den handlar om årets internationellt mest uppmärksammade svensk. Den andre i världen som blivit hedersmedborgare i USA. Om mannen som räddade så många till så högt personligt pris och som sveks så grundligt av några av sitt lands dåvarande och närmast efterkommande ledare.

Jag påmindes härom dagen om vilket hot Sovjet var också mot Sverige. Vilken påverkan man hade genom delar av vänstersociteten, mediers talande och tigande och hur allt detta tillsammans ofta framkallade krypande. Ibland av sådana som Palme, fast det får man inte säga. Absolut i fråga om ockupationen av Estland, Lettland och Litauen och inte minst när det gäller årets minnessvensk, Raoul Wallenberg.

Hans år 2012 inleddes i Ungern där var tredje röstar på ett parti som vill registrera alla judar. Det ena oerhört skrämmande och det andra lite löftesrikt. Trettiotalsvibbarna påminner om att historiens lektioner måste hållas i minne, repeteras och schemaläggas för nya generationers livselever.

Jag är nämligen ganska övertygad om att för få unga vet något om en av de svenskar det finns störst anledning att vara stolt över.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. lf

  Jag är 20 år äldre än dig.Jag tror att jag kan historien lika bra som dej.
  Det har begåtts många fel i samband med historien och andra världskriget.
  Men en sak kan man nog fastslå,hade vi haft en högerregering under den tiden så har vi nog varit i inblandat i krig.Vänstersociteten vilka var de?
  Jag förstår mycket väl att din blogg riktar kritik mot socialdemokraterna.
  Men du Nilsson vad har dina förespråkare och ledstjärnor från den tiden i högerleden att vara stolta över och delge de unga idag.

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-12-27 18:00)
  Att vi skulle ha varit i krig med en högerregering får stå för dig. Förmodligen hade även vi begått fel och tveksamheter om vi skulle ha suttit med vid rodret i de knepiga farleder 40-talet handlade om. Det finns exempel på krypande mot både den bruna och den röda diktaturen.

  Så här står det i ”Fred och säkerhet – Säkerhetspolitiska utredningen 2002:108”, sid 151:
  ”Sovjetunionens Stockholmsambassadör Madame Kollontaj rapporterade strax före krigsslutet att på samma sätt som Sverige intensivt manövrerade och gick med på varje kompromiss för att inte dras in i världskriget, skulle landet med all säkerhet komma att
  bete sig även i framtiden.”
  Hennes efterträdare tolkade det, riktigt, som så att Sverige lutade mot väst, men skulle bli tvungna att ”beakta Sovjetunionens ökade tyngd”.

  Jag anklagar inte socialdemokraterna, men utrikesminister Östen Undén har jag lite förståelse för. Både när han kallade Stalinsovjet en rättstat, angrep Wallenbergs familj när de misstrodde Sovjets förklaringar och genomförde baltutlämningen. Samtidigt ska det erkännas att Sverige leddes av en samlingsregering med alla partier utom kommunisterna när beslutet togs. Mer märkligt är att Sten Andersson senare försvarat utlämningen av den blandade gruppen balter.
  Bland den vänstersocietet som under kalla kriget ibland var medvetna och ibland omedvetna verktyg för Sovjet och Warszawapaktsländerna fanns några socialdemokrater. Men de flesta S-politiker var efter vad jag förstår mycket medvetna om vilka man hade att göra med under Sovjets kommunistiska tid. Man vidtog under kalla krigets dagar åtgärder efter bästa förstånd för att säkra Sveriges fortlevnad som suverän stat.

  Men nog skulle jag önska att vi fick ta del av Stasis spionregister även i Sverige.

  En tragiskt faktum idag är att så många unga inte har en aning om vad som skedde i det totalitära Sovjet, främst under Lenin och Stalin, men även senare. Man har inte koll på kommunismens brott mot oliktänkande, t.ex. socialdemokrater.

 3. lf

  Ja,det är ju bra att vi är överens att att det har begåtts fel.
  Men kom ihåg att det var NaziTyskland som startade andra världskriget.Det kan vi väl också vara överens om.

 4. lf

  Jag kan inte undgå att skicka dig en sista kommentar i denna blogg.
  Om Sovjet inte med enorma uppoffringar stått emot i andra världskriget,vilket Europa har vi haft då?
  Du skriver om Churchll som tog striden mot Hitler, då har du förskönat historien.
  Du skulle vilja ta del av Stasis spionsregister.
  Skulle du inte vara intresserad av de register som finns på svenskar som sympatiserade med nazisterna?

 5. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-12-28 21:59)
  Så är det. Tyskland laddade länge. När man tyckte sig starka nog för revansch och marschen mot herraväldet gick man till angrepp. Det var få som förstod vad som var på gång och många var nog oreflekterat glada för att det uppstod en motkraft till hotet från Sovjet.

 6. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-12-29 19:35)
  Sovjet och Hitlertyskland hade delat upp Europa mellan sig i sin pakt, men den övermodige Hitler bröt överenskommelsen och anföll ryssarna. Jag vill hedra dem som gav sin ungdom och sitt liv i kampen mot Hitler också från rysk sida. Massmördaren Stalin hedrar jag lika lite som jag hedrar Hitler.

  Hur menar du att jag förskönar historien genom att säga att Churchill och Storbritannien tog kampen med Hitler? När de unga flygarna försvarade London och överlevde i snitt en knapp månad i strid höll Sovjets ledare Hitler i handen.

  Jag skulle vilja att Stasiregistren släpptes, ja. Även om det skulle bli smärtsamt och svårt. Under trettiotalet var beundran för Nazityskland stor och de rasbiologiska tankarna vanliga hos både socialister och borgare. Tyvärr. Det finns många framstående namn på den listan.

 7. lf

  Jag har sagt att det var min sista kommentar,men nu måste jag ta tillbaka.
  Vilket herravälde var det Tyskland laddade inför?
  Menar du verkligen att Tyskland laddade för krig mot Sovjet?
  Nu förstår jag din avstånd mot Sovjet.Okay.
  Nu förstår din sympati för NaziTyskland.

 8. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-12-29 20:40)
  Hitler laddade för sitt eget herravälde, det han lyckligtvis inte nådde.
  När tanken på att erövra Sovjet uppstod i Hitlers huvud vet jag inte, kanske fanns den hela tiden.
  Min sympati för Hitlertyskland? Den har aldrig någonsin funnits och kommer aldrig att finnas. Europa skulle ha tagit itu med Hitler långt tidigare. Hade kostat färre liv och mindre lidande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.