Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Så gick det i Vännäs


Jag ska innan sena middagen inte referera hela dagens ärendedigra KF i Vännäs, bara nämna punkten om antalet ledamöter i fullmäktige.

Riksdagen tar med största sannolikhet snart ett beslut om att små kommuner kan få minska minsta antalet ledamöter från 31 till 21. Det är lite skillnad när Stockholms kommun med knappt 900 000 invånare har 101, Umeå med nästan 120 000 har 65 och vi med 8500 har 35 ledamöter. Skulle vi minska så var det nu, annars får vi vänta till innan nästa mandatperiod.

Man ska ha respekt för den direkta demokratin och se till att tätort, landsbygd, kvinnor och män, unga och äldre kan representeras i fullmäktige och att dialogen kan hållas levande. Det tror Vännäsmoderaterna går även med färre ledamöter än idag – men då är det viktigt att även de minsta partierna får nominera representanter till nämnder och styrelser. Alla verksamheter får spara och då är det riktigt att även politiken gör det. I Vännäs har vi dragit ner på olika sätt inom politiken, men demokratin hade klarat en besparing även på antalet KF-ledamöter.

S föreslog 25 ledamöter i KS, men gjorde en kovändning idag. Man förordade oförändrat 35, liksom de flesta. Jag vädjade att vi i alla fall skulle gå till 31. FP gick på samma linje, men alla andra röstade på 35.

Vi tror att det är en viktig gest att politiken i bistra tider sparar även på sig själv. Nu missade vi möjligheten i KF för fyra år framåt.

(Jag ser att V:s Andreas Jansson i sin blogg beskriver saken annorlunda och påstår att Vännäsmoderaterna skulle ha hälsat förra indexuppräkningen av arvodena med ”glädjerop”. Det föreslår jag att han tar tillbaka, för det har inte hänt.)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  ”Glädjeropet” var kanske att ta men baserades på dina ord om att lägre arvoden skulle skrämma mer välbeställda från politiken.

  Ang indexuppräkningen så är inte ens den ett skäl till höjda arvoden. Börja ta ansvar politiskt nu, inte genom att begränsa demokratin, men gärna ekonomiskt genom slopade arvoden osv.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Var kanske att ta i, ja. För det fanns inga glädjerop.
  När sa jag att slopade arvoden skulle skrämma ”välbeställda” från politiken? Sådana får ersättning för förlorad arbetsförtjänst, värre vore det nog att få personer med riktigt låga eller knappt några inkomster att engagera sig med allt arbete politiken innebär. Det är inte alldeles lätt med rekryteringen även nu när arvoden finns.
  Många tror att det handlar om väldigt feta summor. Att en deltidspolitiker får någonstans kring 170 kronor timmen för sammanträdet är det en del som bara inte tror. Då kan det ju som idag ingå att läsa in mellan 100 och 200 sidor. Det krävs rätt rejält med engagemang för att komma upp i ett snitt på 2000 i månaden genom att styra i vår kommun.
  Jag skulle vara politiskt engagerad även utan arvoden, men jag menar nog att de hör till i uppgiften. Men det står alla fritt att låta bli att kryssa i rutan för arvode.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.