Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förstår Sjöstedt


Det är inte svårt att förstå V:s partiledning och ordförande Jonas Sjöstedt. Man ville (förmodligen av taktiska skäl) ligga lågt med sextimmarsdagen, men pressades av kongressen till att lyfta saken mer inför valet.

Låg Göran Persson ofta vaken på nätterna på grund av utvecklingen i sjukförsäkringen så torde Löfven få en och annan sömnlös natt när hans tänkta samarbetspartners till vänster börjar driva sju (MP) och sex timmars arbetsdag i valrörelsen.

Att i allt hårdare internationellt konkurrensläge driva den iofs trevliga tanken på arbetstidsminskning på 12,5 resp 25 % med bibehållen lön måste vara politiskt äventyrligt. V:s förslag motsvarar en löneökning på sisådär 30%, något som skulle innebära våldsamma ekonomiska konsekvenser för land och samhälle.

De som tror att pengar och jobb finns i viss given mängd och att konkurrenskraft bara är ett ord kan kanske tro på idén. Andra gör klokt i att fundera på vilket lag man röstar till regeringsställning. Ekonomiskt omdöme rör inte bara enskilda frontfrågor.