Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Umeå kommer efter


Orden ska inte tas fel, men det är det som sker just nu. Vännäs – kommunen med landets största andel barn – har drabbats av sjuka skollokaler och tvingas av dessa orsaker storinvestera i skollokaler. Vi har egentligen aldrig varit i någon reell valsituation kring detta. Nu tycks den store grannen få gå samma väg.

Nu måste Umeå också storsatsa på detta område.

Jag ska inte uttala mig om Umeå, men i Vännäs har vi generellt haft alldeles för lite underhåll av våra byggnader. Underhåll kostar. Antingen löpande eller också i stora utgifter i efterhand som påverkar det ekonomiska friutrymmet.

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Katarina Hampusson

  Hej Jan,
  Det är det här med matematik.

  Umeå bör räknas med kofficient 14 i jämförelse med Vännäs, dvs Umeå har 14 ggr fler invånare än Vännäs.
  Vännäs satsning med 100 000 000:- (etthundra miljoner kronor) på Vegaskolan innebär en kostnad av ca 11651 kr / Vännäs invånare (enl 2013 befolkningsmängd).

  Umeås skolsatsningen på 600 000 000:- (sexhundra miljoner kronor) innebär en kostnad på ca 5070 kr / Umeå invånare (enl 2013 befolkningsmängd).
  Det innebär att Umeå i princip skulle kunna satsa det dubbla och ändå inte nå upp i samma nivå som Vännäs när det gäller att skuldsätta sina invånare.

  För att citera tidigare statsminister Göran Persson ”Den som är satt i skuld är icke fri”

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Sant. Mycket medveten om den matematiken. Första artikeln om renoveringsbehoven vid skolorna i Umeå talade om en miljard. Nu talades det också om att det kommer att bli mer än dessa 600 miljoner. I Vännäs är det inte bara renovering det handlar om, vi bygger nytt.

  Det är bekymmersamt med Vännäs budgetläge och skuldsättning. Vad gäller skolbygget i Vännäs är det dock svårt för mig och Moderaternas majoritet att se något alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.