Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Med grönt perspektiv

Politikerbilder Anders S och Helena L 037 - Kopia

Det har varit intressant med politikerbesöken på Eductus, alla har överraskat en del. Jag missade min partikamrat Elisabeth Björnsdotter Rahms besök, men henne har jag rätt god koll på ändå. 🙂 De övriga besökarna har jag kunnat lyssna på litegrann och alla har haft sina överraskningar.

I går kom som sagt Anders Sällström på morgonen och därefter Centerns riksdagsledamot Helena Lindahl från Gumbodahamn i Robertsfors. Det var intressant att hennes mamma kom från Polen och hade upplevt att komma till ett Sverige utan varken SFI eller annan hjälp för invandrare. Likaså att det inte fanns någon väg tillbaka till det då kommunistiska Polen och att mormor satt i koncentrationsläger under andra världskriget. Sådana saker ger vissa perspektiv. Helena har nära till erfarenheter som alla inte har när det gäller förtryck, förföljelse och invandring.

Helena hade en by- och jordbruksbarndom med dess villkor och framtonade som varm förespråkare för landsbygden. Hon hade många synpunkter på mat (inte minst antibiotika i kött!), miljö och företagande och betonade bl.a. hur många som sysselsätts av de viktiga småföretagen. Andra saker hon tog upp var behovet av service i alla delar av landet och projektet Norrbottniabanan.

Det blev livliga samtal när läraren Helena delade upp åhörarna för att få svar på vilka tre frågor varje grupp ansåg viktigast, vilka frågor man ville att hon skulle ta med sig till riksdagen och vilken fråga gruppen trodde skulle bli den viktigaste i valet. Hon fick med sig en del.

Export och import och handel mellan länder var en av de där mer otippade frågeställningarna som kom upp.

Nu är det de rödgröna partierna kvar. S kommer idag och MP och V har lovat att komma. SD har inte möjlighet enligt regionala företrädare.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. mexan

  Hur ser centern på lagförslaget som aviserats om tvång på alla kommuner att ta emot flyktingar? Hur redovisar tex centern vilka som är flyktingar? kriterierna? hur det ska finansieras? och hur stor den sk anhöriginvandring är kontra själva mottagandet av de som får PUT?

  Menade Helena att de som kom förut innan SFI fanns haft det sämre? på vilket sätt? och vad säger hon om t.ex detta?

  https://www.youtube.com/watch?v=gi3HSMBc3bo

  fanns det öht NÅGON form av frågeställningar kring detta? eller teg hälsan still?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Mja, hade hon tagit de flesta av de frågorna när hon var inbjuden att tala relativt lätt om centerpartiets politik för en grupp nysvenskar under utbildning, då hade jag avbrutit och bett att få prata med henne i enrum en stund. 😉 Hon gjorde det hon skulle och gjorde det bra.

   Man kan ha olika uppfattningar om invandrings- och integrationspolitik och måste kunna debattera dessa där det ska göras. I mötet med dem som tagits emot i Sverige och ska rustas för ett nytt liv här är det andra saker som ska kommuniceras.

   Filmen om SFI ska jag se senare ikväll. Återkommer sen. På Eductus i Umeå handlar det i.o.f.s. inte om SFI utan om SIA och yrkessvenska på uppdrag av AF. Tiden är begränsad och målet är praktik , vidare utbildning och arbete. Jag menar att vi gör ett mycket bra jobb.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Har sett klippet, den sista delen var inklippt av dem som publicerat det gissar jag.
  En trist inställning som kommer fram hos en del invandrare här, men en som jag sannerligen inte sett mycket av under min tid som SFI-rektor eller platschef på Eductus i Umeå. Där berör nästan halva verksamheten nysvenskar. Däremot får jag ta emot önskningar om praktik eller jobb varje vecka av människor som vill vidare. Jag har sett otroligt snabba framsteg av människor med ett starkt driv och ambition att få bli bidragande till det svenska samhället. Inte minst inom områden där vi inte har människor nog som vill arbeta. I något fall extremt snabba resor från ankomst till helt ok svenska och egen försörjning.
  Allt är definitivt inte rosaskimrande lätt och bra, men när jag ser det här gamla klippet tänker jag på att det finns mycket mer att göra både vad gäller system och individ. Det jag kan göra i mitt jobb ligger mest mot individnivån, även om vi också spånar på vidare saker med andra aktörer, offentliga och privata. Det finns många samhälls- och individproblem att lösa.

  Min pappa hade ett citat av Stig Dagerman i en av sina biblar. Ett ord om livet här under solen: ”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ, Endast en sak kan du göra: En annan människa väl.”
  Oavsett vad man anser om svensk integrationspolitik och behoven av arbetande och bidragande människor finns det personer runt oss som vi kan göra väl. Några talar svenska, andra behöver lära sig och dem är jag glad att få vara med och hjälpa. Liksom dem som från början har språk och medborgarskap, men just nu inte jobb. Jag tror att jag har ett av det mest meningsfulla uppgifter som finns och jobbar utifrån människovärdet, inte färgen.

 3. mexan

  Jag tackar för ditt svar, och tolkar ditt engagemang och dina val som ytterst ödmjuka.

  Skulle du kunna tänka dig att göra skillnad längre söderut? Tex i ”the white flight” områden som har 100% mer resurser än andra skolor men liiite jobbigare situation i verkligheten? Rosengård, Rinkeby, Bergsjön

  INNAN den stora tystnaden i media, kunde man hitta detta bl.a
  http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet/

  http://meritwager.wordpress.com/2014/06/25/en-migga-sverige-gratuleras-sa-har-ser-det-ut-pa-migrationsverket/

  ”Kommentar: Sprid länken till detta inlägg! Och till andra inlägg som börjar med ”en migga”.

  Det tog ÅTTA ÅR innan Nyamko Sabunis varningar om könsstympning togs på allvar (efter att man upptäckt att 30 flickor i en klass i Norrköping könsstympats);

  ..det har gått sju år sedan miggorna började rapportera och det är dags att DERAS hundratals och åter hundratals berättelser om den ena galenskapen efter den andra inifrån Migrationsverket.

  Någon gång måste ju också deras berättelser börja tas på allvar!” slut cit

  http://meritwager.wordpress.com/2014/06/25/en-migga-sverige-gratuleras-sa-har-ser-det-ut-pa-migrationsverket/

  I den ”sfär” du verkar funkar allt? Om inte – HUR ska vi gå vidare och framförallt- HUR ska ditt arbetssätt och attityd kunna spridas till de ställen i vårt land där det uppenbarligen INTE funkar?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack du. Återkommer med svar. Lite ont om tid för mer än kortisar nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.