Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mindre skatteintäkter?


Nej. Alliansens år vid makten, med stimulans till fler arbetade timmar, har gett mer pengar till vård, skola och omsorg. I min hemkommun Vännäs och över Sverige i stort.

IMG_1346.JPG

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. JonasE

  Siffertrixandet i all ära men faktum är att skatteintäkterna per capita är lägre år 2013 än år 2006, när alliansregeringen tog över makten. Det är många tusenlappar mindre vi har per person till vård, skola och omsorg nu jämfört med år 2006.

  Enligt Konjunkturinstitutet har skattekvoten alltså sjunkit under både röd och blå regering.
  Men medan skatteintäkterna per capita ökade under den socialdemokratiska regeringen, har den sjunkit under den borgerliga…………..140 miljarder kan inte bara försvinna obemärkt !!.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är ganska stort att vi trots så många fler nya medborgare har den här ekonomiska situationen. 250 000 fler i arbete och medföljande konsumtion ger oss en väldigt gynnsam situation jämfört med flertalet länder.
   Pengar som folk ”får över” gör stor nytta som stimulans i ekonomin och skapar många arbeten. Pengar är inte som i vissas värld något statiskt, ungefär som i Joakim von Ankas kassavalv. Vi får mer pengar till välfärden idag.

 2. JonasE

  Riksdagens utredningstjänst har gjort en utredning av kommunal ekonomi till följd av ökade kostnader för socialbidrag och dylikt på grund av försämringarna i a-kassan och sjukförsäkringen. Kommunerna förlorar 1,9 miljarder kronor nästa år, vilket rimmar något illa med vallöftena från Alliansen, och rimmar även illa med vad som påstås i nuläget från Alliansens siffertrixar kommittéer .

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   I min kommun Vännäs har vi sedan 2006 fått 15 % mer pengar, i fasta inflationsrensade siffror. 60 miljoner mer, inflationen borträknad. Det är helt enkelt mer pengar.

   • JonasE

    Nu är det ju i princip bara Vännäs som fått mer………..de flesta andra har fått mindre – skulle rekommendera denna läsning, där man räknat på detta lite mer grundligt : http://www.framtid2030.se/

    Där kommer man fram till att de förändrade statsbidragen kostat Västerbottens mindre kommuner ca 420 arbetstillfällen…………….arbetslinjen ??.

    • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

     Stämmer inte som du säger. Sätter ut en annan tabell på bloggen, en som visar kommunernas generella inkomstökning sedan 2006.
     I Vännäs har vi inflationsrensat fått 15 % mer än 2006. 60 miljoner mer. Vi går med underskott, men kommuner som enligt dina uppgifter fått en sänkning av intäkterna går med rejäla överskott.
     Svårt att förstå.

 3. Monica

  Självklart, JonasE, blir skatteintäkterna per capita lägre om man som alliansregeringen gjort, sänker skatten. Men förklara då att skatteintäkterna är högre? Jo, fler i arbete – enkelt va? Vad gäller socialbidragen eller försörjningsstödet, så sjunker det i alla fall i min kommun, ganska rejält dessutom. Efter finanskrisen kom vändningen under hösten 2013.

  • JonasE

   Ökande skatteintäkter och ökande befolkning hör ihop, och en ökande befolkning innebär ökande kostnader för välfärden så att det sjunker per capita = mindre välfärd för alla

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.