Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nu är det över


För Löfven är det inte över. Inte heller för de tusentals som ska börja bryta arm om stort och smått i partiernas samarbetsförhandlingar i Sveriges kommuner.

Nu är det över för min del i så måtto att det efter ett par intensiva eftervalsdygn inte längre ska läsas, ses eller höras lika mycket om valet.
Idag är det en del framtidsmöten som ska hållas. Opolitiska möten som handlar om människors möjligheter och utveckling. Det är inte det sämsta att hålla på med. Vad gäller regeringsförhandlingarna hoppas jag på någon sorts brukbar lösning, för landets skull.

Jag kan dock inte låta bli att igen tänka på några av de många som la sina röster på SD. Många gjorde det i obehaglig förening med partiets ursprungliga grundtankar. Andra förmodligen som en inte alltid så reflekterad protest mot de utmaningar man upplever att man inte får tala om fast de är stora. Och hos de senare ligger en del att fundera på.

Det blev inte alls bra, det här med proteströstandet. Du har medverkat till ett politiskt kaos som kan bli hur dyrt som helst. Då tänker jag inte bara på att några av Europas bästa politiker och finansministrar har förlorats för svensk politik och hur det kommer att påverka Sverige. Jag tänker även på det som ligger framför, som sker eller inte sker kring regeringsbygget.
Mindre proteströstande hade med största sannolikhet gett en helt annan möjlighet att få till en regering, av ett eller annat slag. Handskas omsorgsfullt med din röst om du får vara med om fler val. Lägg den någonstans där man menar allvar, har en moralisk kompass och fungerande politik och tar brett ansvar för samhällets olika delar. Ta upp det du funderar på med de partiföreträdare du står närmast.

Sen finns det en del som kan fortsätta rösta på SD, men det är en annan sak. Jag tror de är betydligt färre.

Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Andreas Holmberg

  Jag kanske är en smygutopist, Jan. Men jag tror personligen att S+M-lösningen (”en stor koalition”) vore det bästa för Sverige i nuläget. Inte nödvändigtvis för partiintressena, och inte som en lösning på lång sikt, och inte utan öppen redovisning av åsiktsskillnader och ideologiska inriktningar. Men som en nödlösning i en extrem situation.

  En pragmatisk socialdemokrati som inte längre vill införa socialismen via successiva skattehöjningar i 100 år och ett nymoderat parti som verkligen blivit någorlunda moderat (=måttfullt) ligger inte ljusår från varandra just någonstans, inte ens i skattefrågan – och vad gäller försvar och skola borde det verkligen vara möjligt att komma överens (båda sidor säger sej ju ändå vilja ha breda parlamentariska lösningar i dessa frågor, så att de inte ändras hit och dit vid varje regeringsskifte).

  Med industriarbetaren Löfvén i S-ledningen – frikopplad från MP och V – skulle även kärnkraftsfrågan kunna lösas genom en klassisk kompromiss (utan de ”laddningar” som Lööf och Löfvén rent personligt tycks ha visavi varandra). Och vi skulle ha en stabil majoritetsregering i en både in- och utrikespolitiskt turbulent tid. (Folkpartiet kan stå för en seriös opposition ;o). Som det nu är kan ju SD på pin kiv stödja alliansbudgeten i höst – trots alla dess migrations- och integrationssatsningar – och så är regeringen Löfvén körd redan efter några månader. Så kan vi ju inte ha det. (Redan hotet att så sker borde ju räcka för att sluta experimentera med minoritetsregeringar).

  Vad säger K-G Sjöström, tro? ;o)

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Du är inte den ende som förespråkar den lösningen. Många ickepolitiker I min närhet har lyft den de senaste dagarna. Men båda partierna skulle straffas hårt för det ansvarstagandet och den pragmatismen. Och eftersom partierna tyvärr brukar sätta sig själva först lär det inte ske. Särskilt inte efter budgetsabotagen den helt hejdlösa svartmålning S m.fl. gjort av Sverige och alliansen.
  Jag tvivlar på lösningen, men på något sätt måste i alla fall Sverige få en beslutsfähig regering höjd över sandlådesargen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.