Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

SD:s tysta rysslandsstöd


Det är ingen hemlighet att den ryska ledningen som många i Sverige vill tro bekämpar fascismen stöder och stöds av Europas riktigt mörka nationalister. Förmodligen både för att man förstår varandra och för att de europeiska nationalisterna kraftfullt motverkar EU. Gamla Sovjet stödde förr revolutionära kommunistpartier i väst, nu stödjer en allt aggressivare Putin högerextremisterna. Syftet är nog ungefär detsamma.

Främlingsfientliga UKIP:s ledare i England säger att Putin är statsmannen han beundrar mest och här hemma har SDU:s ledare Kasselstrand uttryckt liknande åsikter. Här finns en spricka mellan moderparti och ungdomsförbund, men tendenserna bör noteras.

Nu visar Patrik Oksanen hur även ”försvarsvännerna” SD i Bryssel i flera fall har gått tillsammans med de verkliga Putinkramarna i beslut som gått emot EU, t.ex. i fråga om Ukraina. Nu säger sig en del i SD vilja ändra på detta, men läser man den här ledaren i Expressen förstår man att det verkligen finns en del att syna kring hur SD uppträtt i Bryssel.

Det känns som det var enklare förr.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. mexan

  Visst var det lättare förr.

  http://timbro.se/smedjan/artiklar/vansterpartiet-finansierades-av-sovjet-och-ddr

  ”Ännu på 1980-talet höll partiet öppet för en våldsam kommunistisk revolution i Sverige. I studiematerialet ”Marxistisk teori för politisk handling” ställde man frågan ”Kommer det att bli en blodig revolution?”

  Svaret var ja, kanske: ”Revolutionens former kan variera mycket och de är i hög grad beroende av styrkeförhållandena mellan klasserna.

  ” Vanan att skicka hyllningstelegram till diktatorer i kommunistiska länder fortsatte långt in på 80-talet. Ja, så sent som veckorna före Berlinmurens fall 1989 skickade Sveriges senaste kommunistiske ledare för ett riksdagsparti, den Moskvaskolade Lars Werner, gratulationstelegram till DDR-diktatorn Honecker undertecknat

  ”Med kommunistisk hälsning”.

  XXXXX
  XXXXX
  ”Går man runt i Europaparlamentets korridorer i Strasbourg eller Bryssel så är hammaren och skäran och K:et väl synligt hos flera av dessa sex partier. Jag väljer ett plocka ut ett parti och ett exempel på vad som kan bli problematiskt med sånt sällskap.

  Det är ett parti som har spelat en roll i vårens stora europeiska drama som pågår fortfarande i Ukraina. Partiet är det Grekiska Kommunistpartiet, ett parti med två mandat i parlamentet och som är ett gammaldags marxistiskt-leninistiskt parti. Engelska Searchlight (typ motsvarigheten till svenska EXPO) kallar partiet även för Ny-Stalinistikt.

  Anledningen till att partiet nämns av Searchlight är att en av Vänsterpartiets gruppkamrater i Europaparlamentets bänkar, Charalampos Angourakis, tillsammans med medlemmar av det tyska vänsterpartiet (forna Östtyska kommunistpartiet) och ett gäng nynazister, högerextremister och fascister var valobservatör i den riggade folkomröstningen på Krim, och därigenom legitimerade Rysslands övertagande av området. (Fotnot: Angourakis avled dock oväntat i Athen i veckan mitt under kampanjen för att bli återvald till parlamentet. )

  Vänsterpartiets tystnad kring gruppkamraters samarbeten med fascister och legitimering av brott mot internationell rätt är anmärkningsvärd. Annars brukar partiet var snabb att fördöma extremhögerns agerande och se sig mot den främsta motkraften. Här spelar man på samma planhalva.

  – See more at: http://forfuture.se/det-har-vill-inte-vansterpartiet-att-du-laser/#sthash.5FDUMuYV.dpuf

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det svåra ligger inte minst i att det är så mycket som till så stor del inte är vad det ser ut som.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Nu talade jag inte bara om Ukraina. Fakta är att Europas fascister och nationalistiska grupper i stor omfattning stöder Putin och delvis finansieras av ryska intressen. Jag förstår om det skär i ögon och öron med en världsbild där detta inte passar in.
   Sen är det sant att svenska fascister och nazister strider i Ukraina. Delvis mot andra med ungefär samma syn på världen. Nazisttatueringar finns på vissa kroppar i båda sidors bårhus. Det är som sagt inte allt man förstår.
   Nazisminslagen i Ukraina är bedrövliga och sorgliga. Jag hoppas att den stora majoriteten lyckas hålla denna cancer på avstånd när man förhoppningsvis får börja bygga land igen.

  • Thomas Svärson

   Fakta? Tyvärr är det nog väldigt många svenskar som resonerar precis som du; ”Det är sant, för jag läste det i Expressen!” Eller ; Det är fakta, det står i Sosse-posten!” (Förlåt, Aftonbladet heter den väl fortfarande?)

   Vill man lita på fakta-innehållet i tidningsartiklar, så ligger nog inte nyss nämnda ”blaskor” på topp tio. Eller tror du verkligen det om du tänker efter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.