Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Stoppa det här fusket

Det är mycket upprörande att det på sina håll fuskas grovt med olika arbetsmarknadsstöd som vi gemensamt bekostar. Enligt den här artikeln kan olika myndigheter ofta se bedrägeriet, men får av sekretesskäl inte meddela den eller de myndigheter som blir bedragna.

Det är generellt viktigt att sekretessen fungerar för enskilda, men alla hederliga personer, organisationer och företag har ett starkt intresse av att fusk med skattepengar och framåtsyftande insatser stoppas. Det handlar om att de ska gå till rätta och skarpa insatser och att enskilda ska få möjlighet att komma ut i jobb, direkt eller på sikt.

Så här kan bedrägeriet enligt DN se ut. Min gissning är att det är lättare att komma undan med varianter av ljusskygg verksamhet på orter och sammanhang där anonymiteten är större. Kanske också där det handlar om nyanlända som verkligen behöver insatser, men seriösa sådana. Dessa kan ibland lättare pressas av skrupelfria ”välgörare”, som ibland skedde inom lotsverksamheten, främst i storstadsområdena.

Bedragarna, enskilda eller samarbetande, bör stoppas på snabbaste och vettigaste sätt. När en myndighet ser att en annan bedras måste måste man hitta juridiskt hållbara vägar att signalera det. Ett som inte drabbar hederliga personer och verksamheter. 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.