Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Läkaren från Syrien

Att översätta utrikesföddas kunskaper måste gå betydligt snabbare. Inte minst när det gäller kvalificerade yrken där vi har stora behov. 

Vi måste också bli mycket snabbare och bättre på att hjälpa nysvenskar till de mindre kvalificerade jobb som ofta ratas i Sverige idag, trots att de ofta är inkörsporten till arbetslivet i allmänhet och grunden för så mycket i tillvaron. Vi har bara att acceptera att mer av språkets slutputs kan och måste göras på arbetsplatsen, det är där man i Sverige möter språket. Det får låta hur småskuret det vill, vi måste också få folk i arbete så fort det går. Det är fler i kön och arbetet är också i regel självkänslans och integrationens bästa drivhus.

Sakine Madon skriver klokt om den nuvarande långsamheten i Norran idag.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Lars Appelfeldt

  Hej
  Inte för att vara petig ”men” du har en uppfattning att mindre kvalificerade ratas, av vem då? Vet många yngre som söker jobb men inte finner.Att inrikesfödda ratar jobb är att raljera. Sanningen är nog att den totalt usla missköta ekonomin i landet gör att ingen har råd att anställa. Nu skall landstinget skära kostnader, kommuner blöder osv,osv. kom till rätta med det så skall det nog skapas arbetstillfällen.
  Mvh

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är lugnt, ”peta” på du. 😉
   Sant är att vi har färre mindre kvalificerade jobb jämfört med andra länder. Även att många unga har svårt att hitta jobb, tröskeln har gjorts hög.
   Lika sant är att många utbildningar och arbetsgivare, även seriösa, har svårt att få sökande. Handlar mycket om service och vård. Många städföretag har problem, men även företag i t.ex. teknikbranscher.
   Att räkna på hur många undersköterskor med utbildning vi har om femton år är en rysare. Men fattas även mycket folk inom utbildning och mer kvalificerade vårdyrken.

 2. rolle

  Tror du verkligen att jag skulle vilja träffa en läkare från Syrien, jag vet inte vad han kan. Jag har tillräcklig erfarenhet från utländsk inkompetens på andra områden. Hur i helvete kan du tro att svenskar ska tro på dessa människor, som inte ens kan svenska. De gamla? Vad vill ni för ont för Svenskarna? Det verkar som ni vill vi ska förvinna – vad fan tror du att svenskar ska få för intryck av dessa sk läkare från Irak eller liknande länder. Vill du själv söka dessa läkare? Jag tycker du ska hålla käft om dessa s.k läkares förträfflighet tills du själv har fått vård av dom. Sen kan du återkomma.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vilka ”ni” talar du om som vill oss svenskar ont?
   Stolpskott finns överallt, det kan även finnas sådana som köpt sina examina. Därför behövs valideringen, men den ska gå snabbare. Svenskundervisningen är också viktig och bör starta tidigare. De som kommit hit på lagliga vägar och befinns ha rätt att stanna ska naturligtvis hjälpas in i ”värde- och skatteproduktion” så raskt det går, oavsett yrkesbakgrund,
   Har förresten själv mött läkare i flera länder och på flera kontinenter och vet lite om vilken kompetens som kan hittas utanför vår lilla, lilla del av världen. Några av Sveriges vassaste läkare heter varken Andersson eller Karlsson. Min behöver inte vara från min hemby, särskilt inte kirurgen. När han skär tänker jag sova.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.